FC Groningen strijdt, maar verliest openingsduel van PSV.

Zondag 13 september 2020 om 18:43

FC Groningen heeft de eerste competitiewedstrijd van het seizoen verloren van PSV. De Trots van het Noorden verloor met 3-1 van de Eindhovenaren. Tomas Suslov maakte de Groningse treffer, Cody Gakpo maakte twee goals namens PSV, ook Donyell Malen scoorde voor de bezoekers.

photo5976490015527646093

De nieuwe FC-spits Jørgen Strand Larsen begon vier dagen na zijn transfer naar Groningen direct in de basisopstelling. Voor Arjen Robben was het duel met PSV zijn eerste Eredivisiewedstrijd sinds 10 april 2004 toen hij namens PSV in Eindhoven speelde tegen FC Groningen. Helaas duurde de rentree van de steraanvaller slechts een half uur. Robben moest met een blessure naar de kant, Tomás Suslov was zijn vervanger.

Keeper Sergio Padt redde zijn ploeg in de beginfase knap met twee goede reflexen op pogingen van dichtbij door Donyell Malen en Mauro Junior. FC Groningen kreeg na 19 minuten spelen een schietkans via Damil Dankerlui. De back ving een voorzet van Mo El Hankouri op en vuurde rakelings naast.

FC Groningen kreeg kort na het uitvallen van Robben een tweede tik te verwerken. Cody Gakpo kwam na 34 minuten spelen vanaf links naar binnen en schoot in de korte hoek raak, 0-1. FC Groningen kreeg in de slotfase van de eerste helft twee kansen via El Hankouri en Ramon Pascal Lundqvist, maar hun schoten van buiten het strafschopgebied gingen net naast of via keeper Yvon Mvogo over het doel.

In de tweede helft ging de FC direct op zoek naar de gelijkmaker. Spits Strand Larsen kreeg zijn voet net niet tegen de bal na een lage voorzet van El Hankouri, maar vijf minuten later was het wel raak. De Trots van het Noorden zette PSV ver op de helft van de tegenstander onder druk en veroverde de bal. Uiteindelijk was het invaller Suslov die zeer rustig bleef in het strafschopgebied en zijn eerste goal in de Eredivisie maakte, 1-1.

Lang kon de FC niet genieten van de gelijkmaker, want Malen zette PSV na 58 minuten spelen weer op voorsprong door een steekbal van Noni Madueke af te ronden, 1-2. De FC rechtte de rug en ging strijdbaar op zoek naar de gelijkmaker. Een halve omhaal van Suslov werd ruim een kwartier voor tijd uit het doel gekopt door PSV-verdediger Jordan Teze. Aan de andere kant schoot Malen hard op de paal. De aanvaller van PSV kreeg tien minuten voor tijd via een strafschop nog een mogelijkheid om te scoren. De penalty werd gegeven na hands in het strafschopgebied. Doelman Padt was de spits van PSV echter de baas en stopte de strafschop.

Op het moment dat FC Groningen PSV onder druk had en de gelijkmaker nadrukkelijker ging zoeken met veel mensen voorin, sloeg de Eindhovense ploeg toe via de counter. Madueke werd weggestuurd en snelde richting het doel van Padt. De aanvaller legde af op Gakpo die zijn tweede van de avond kon maken. Daardoor verloor FC Groningen de eerste competitiewedstijd van het seizoen tegen PSV met 3-1. Na het laatste fluitsignaal oogsten de mannen van FC Groningen een applaus van de 6049 aanwezige supporters voor de geleverde strijd.