FC Groningen boekt heerlijke uitzege in Zwolle.

Zaterdag 26 november 2016 om 21:53

Zaterdagavond heeft FC Groningen in het MAC3PARK Stadion in Zwolle met 4-0 gewonnen van PEC. Bij rust was de stand 2-0 in het voordeel van de gasten. Door de vierde zege van het seizoen stijgt de FC naar de tiende plek op de ranglijst.

In de eerste helft kwam FC Groningen al na 42 seconden op voorsprong toen Ruben Jenssen zijn teamgenoot Simon Tibbling ‘wegstak’ en de Zweed koelbloedig binnen schoof: 0-1. In het verloop van de eerste helft had PEC Zwolle het betere van het spel en ook de beste kansen, maar stond Sergio Padt een aantal keren reddend in de weg en zochten andere Zwollenaren het doel wat te hoog.

Zes minuten voor de pauze kwam Groningen op een 2-0 voorsprong. Een prachtige aanval over de rechterkant werd afgerond door Tom van Weert. Dat de aanvaller daarbij overduidelijk in buitenspel positie stond, werd niet waargenomen en mocht de pret dan ook niet drukken. Met een 0-2 stand gingen de ploegen aan de thee. Van Weert had eerder nog eens de kruising geraakt, toen niet in off-side positie.

In de tweede helft kwam Groningen nog steeds niet heel veel in het verhaal voor, al wist Zwolle het vele balbezit ook niet om te zetten in kansen of doelpogingen. Bij het ingaan van het laatste kwartier was de uitploeg wel weer dodelijk effectief. Een prachtige pass van Mimoun Mahi werd op waarde geschat door Albert Rusnak, die zijn eerste van het seizoen kon binnen schieten: 0-3.

In de absolute slotfase speelde Zwolle met tien man door een blessure van Thanasis Karagounis, de derde invaller in de ploeg van trainer Ron Jans. Mimoun Mahi schoot vier minuten voor tijd, op aangeven van Hateboer, prachtig binnen: 0-3. In de extra tijd kreeg FC Groningen nog een strafschop, maar schoof Rusnak het buitenkansje links naar het doel van Mickey van der Hart.

Zo was de tweede uitzege van het seizoen een feit, maar werd geen historisch record gebroken van de ruimste uitzege in een Eredivisiewedstrijd door FC Groningen. Komend weekend is er een nieuwe uitbeurt voor de FC, dat op zondag 4 december om 16.45 uur aantreedt bij Ajax in de Amsterdam ArenA. Groningen staat na veertien duels voorlopig tiende op de ranglijst.