Buiten Euroborg: Bacuna linksback, clean sheet Bizot.

Maandag 07 december 2015 om 14:03

FC Groningen kwam zondagmiddag niet verder dan een 0-0 gelijkspel bij Roda JC. Hierdoor bleef de Trots van het Noorden wel voor de vierde keer op rij in een competitieduel op vreemde bodem ongeslagen. ‘Buiten Euroborg’ speelden voormalig FC’ers Marco Bizot en Filip Kostic een hoofdrol en had Leandro Bacuna voor het eerst in lange tijd weer eens een basisplaats.

Bacuna startte zaterdagmiddag met Aston Villa tegen het Southampton van manager Ronald Koeman. De oudere broer van FC’er Juninho Bacuna kwam op bezoek in Southampton zijn voormalige ploeggenoten Virgil van Dijk en Dusan Tadic tegen, die bij de thuisclub in de basisopstelling begonnen.
Linksback
De basisplaats van Bacuna was enigszins verrassend. Niet alleen was het de eerste keer in meer dan een maand tijd dat hij vanaf de aftrap mocht beginnen en de eerste keer onder het bewind van de nieuwe manager Remy Garde. Ook werd Bacuna aan de voor hem onbekende linkerkant van de verdediging neergezet. De gelegenheidslinksback werd na 77 minuten naar de kant gehaald. Dusan Tadic werd bij Southampton na ruim een uur gewisseld. Virgil van Dijk speelde de volledige wedstrijd.
Aston Villa kwam vlak voor rust op voorsprong, maar zag Southampton ruim een kwartier voor tijd langszij komen. Hierdoor eindigde het duel in 1-1. Een welkom punt voor de Villians, die met 6 punten uit 15 duels laatste staan in de Premier League. Het gat met de nummer 19, Sunderland is 6 punten. Southampton staat door de puntendeling 12e met 21 punten uit 15 wedstrijden.
Kostic
Daar waar de ploeg van Bacuna het moeilijk heeft in Engeland, geldt hetzelfde voor de club van Filip Kostic in Duitsland. Zijn VfB Stuttgart nam het zondagmiddag in eigen huis op tegen Werder Bremen. Kostic, terug van een blessure, stond in de basisopstelling en werd in blessuretijd gewisseld.
De Serviër had een belangrijk aandeel in het punt dat Stuttgart overhield aan het duel. Kostic zette met een uiterste krachtinspanning een diepe bal aan de linkerkant van het veld voor bij de tweede paal, waarna hij ploeggenoot Lukas Rupp na een half uur spelen keurig zag afronden. Vlak na rust kreeg Kostic zijn derde gele kaart van het seizoen.
VfB Stuttgart kon de voorsprong niet vasthouden en moest de punten delen met Werder Bremen. Hierdoor staan de Zuid-Duitsers voorlaatste in de Bundesliga met 11 punten uit 15 wedstrijden. Eén meer dan hekkensluiter 1899 Hoffenheim.
Clean sheet
Marco Bizot was midweeks de held bij zijn Belgische club RC Genk. De doelman stopte in het bekerduel met Charleroi een strafschop in de penaltyserie waardoor zijn ploeg een ronde verder bekerde. Zondag mocht de keeper starten tegen topclub Anderlecht. Bizot kreeg voor het eerst dit seizoen tijdens de competitie een basisplaats en beschaamde het vertrouwen van zijn coach niet. Het duel eindigde in 0-0 en zo kon Bizot een clean sheet noteren. Genk staat 8e met 24 punten uit 18 wedstrijden.
Suk
Suk Hyun-Jun blijft uitstekend presteren in Portugal. De Zuid-Koreaan was zaterdag twee keer trefzeker voor zijn club Vitoria op bezoek bij Belenenses. Suk opende na een kwartier spelen de score en zette een half uur voor tijd de eindstand van 0-3 op het bord. De aanvaller staat nu op zeven competitietreffers in twaalf wedstrijden. Vitoria klom door de winst naar de vijfde plaats met 18 punten uit 12 duels.