Belangrijke zeges voor jeugdteams.

Dinsdag 18 november 2014 om 19:35

In de strijd om een plaats in de top-4 behaalden de teams van FC Groningen B1, C1 en D1 belangrijke overwinningen. De A-junioren leden daarentegen op Corpus een nederlaag tegen Feyenoord.

Teams Locatie Groningen
FC GRONINGEN A1 2-3 FEYENOORD A1
0-1 (13.), 1-1 Juninho Bacuna (43.), 1-2 (49.), 1-3 (87.), 2-3 Stan Haanstra (88.)
opstelling FCG A1 Erwin Heidekamp, Jim de Leeuw, Keziah Veendorp, Daro Faraj, Gerald Postma (87.Stan Haanstra), Pier Veldman, Willem Gootjes (76.Mohammed Abdoel Karim), Juninho Bacuna, Gijs Jasper (76.Cedric Main), Kasper Oldenburger, Dennis van Duinen.
De A-junioren van FC Groningen gingen op Corpus den Hoorn onderuit. Het eerste wapenfeit creeerden de Groningers maar een vrije trap van Kasper Oldenburger belandde net naast het doel. Uit een vlot lopende aanval namen de gasten in de elfde minuut de leiding. Meteen daarop redde de goalie van Feyenoord fraai op doelpogingen van Juninho Bacuna en Pier Veldman. Ook een prachtige combinatie tussen Jasper, Bacuna en Oldenburger leverde geen treffer op. Vlak voor rust was het wel raak. In een goede fase van de thuisploeg nam Juninho Bacuna een voorzet van Dennis van Duinen vol op de pantoffel: 1-1. In de tweede helft zagen we wel een duidelijk sterker Feyenoord. Snel na rust kwam roodwit aan de leiding en in de 87ste minuut namen de Rotterdammers verder afstand. Invaller Stan Haanstra deed nog wel iets terug maar de ploeg van trainer Peter Hoekstra stapte met lege handen van het veld.
ALPHENSE BOYS B1 1-3 FC GRONINGEN B1
0-1 Ozan Kokcu (11.), 0-2 Noel Wever (38.), 0-3 Ibrahim Dumduya (68.), 1-3 (71.)
opstelling FCG B1 Jan Hoekstra, Tim Riksman, Luuk Kuipers, Daan Wijma, Mathijs Elderman, Nagesh Amatsaleh (71.Jan Hup), Ozan Kokcu (58.Daniel Bouman), Mehmet Gencer, Sander de Grote (55.Ibrahim Dumduya), Noel Wever, Ebrar Yildirim (58.Dennis Molema).
Ook voor FC Groningen B1 is het doel een plaats bij de beste vier teams na het eerste deel van de competitie. Daarin werd een belangrijke stap genomen dankzij winst in Alphen aan den Rijn. Na een goede actie van Ebrar Yildirim bracht Ozan Kokcu de FC aan de leiding. Uit een hoekschop bepaalde Noel Wever de stand op 0-2. “In de eerste helft gaf de tegenstander geen druk op ons. We speelden goed positiespel en maakten een paar goede doelpunten,” zei trainer Marcel van Buuren. Ibrahim Dumduya schoot de allesbeslissende derde treffer binnen. Van Buuren: “Na rust gaven ze juist wel wat druk maar desondanks bleven we goed voetballen en aardig combineren. Na de 3-0 hadden we meer moeten scoren maar deden we te weinig met de ruimte.” Van Buuren was content met de zege en het spel van zijn ploeg. “Zij scoorden nog een keer tegen maar we zijn daarna nooit in de problemen geweest. We hebben terecht gewonnen en controle gehad over de hele wedstrijd.”
FC GRONINGEN B2 2-2 SPARTA R’DAM B2
1-0 Daphny Phillips (15.), 2-0 Givancy Phillips (40.), 2-1 (63.), 2-2 (75.)
opstelling FCG B2 Joep van de Haar, Givancy Phillips (79.Tapmahoe Sopacua), Daniel Camara Bos, Oege Sietse van Lingen, Daphny Phillips (60.Gabriel Fernando), Armani Mardjoeki (60.Luka Prljic), Marc Vegter (50.Tom Boezerooy), Daniel Teune (77.Sammy Crowther), Jhurrey Margaritha, Mark Westra, Martijn van Maastrigt.
Dankzij doelpunten van de gebroeders Phillips nam de onder-16 ploeg van FC Groningen een 2-0 voorsprong. “Sparta zakte in de eerste helft wat terug en liet ons opbouwen,” vertelde trainer Sander van Gessel. “Wij kwamen aardig aan voetballen toe en konden de vrije man goed vinden. We zetten veel druk en waren ook duidelijk de bovenliggende partij.” Het spelbeeld na rust verliep anders en ook de Rotterdamse ploeg trof tweemaal doel uit spelhervattingen. “Zij startten de tweede helft duidelijk met een ander plan en zetten ons ook meer onder druk. Daar hadden we moeite mee want in de opbouw werden we slordig. Toch ben ik trots op de jongens voor datgene wat ze er vandaag in hebben gestopt,” zei Van Gessel. Na de gelijkmaker van Sparta kwam de FC een paar maal goed weg. In de eindfase waren er nog een paar gevaarlijke momenten voor het doel van de gasten.
FC GRONINGEN C1 3-0 FC VOLENDAM C1
1-0 Sammy Crowther (29.), 2-0 Sammy Crowther (61.), 3-0 Mees Gootjes (70.)
opstelling FCG C1 Olav Faber, Steyn Strijker, Tapmahoe Sopacua, Ken Raghoebar, Gabriel Fernando, Mees Gootjes, Nick Kleen (50.Max de Jong), Ashraf Hezam (50.Werner Bouma), Mark te Velde (62.Rick Boyer), Sammy Crowther (52.Mark Jagt), Wilko van der Kooi.
De ploeg van trainer Hugo Alves Velame behaalde op Corpus den Hoorn een belangrijke zege. Het krachtsverschil tegen FC Volendam C1, de hekkensluiter in de Eerste Divisie A, was voor rust niet eens zo groot. Sterker, de gasten kregen de betere kansen maar verzuimden op voorsprong te komen. Zes minuten voor rust scoorde Sammy Crowther op een fraaie pass van Ashraf Hezam. Een minuut later tikte de goalie een inzet van Wilko van der Kooi uit het doel. Na rust was het wedstrijdbeeld eenzijdig en domineerden de Groningers. Volendam kreeg nog wel een kans op de gelijkmaker maar doelman Faber redde katachtig. Sammy Crowther verdubbelde op een assist van Werner Bouma de voorsprong. Nadat de oranjehemden de lat raakten werd de mooiste aanval voor het laatst bewaard. Na een prachtige een-twee met Max de Jong rondde Mees Gootjes beheerst af.
FC EMMEN D1 0-1 FC GRONINGEN D1
0-1 Jesper de Backer (36.)
opstelling FCG D1 Stein Barkhuis, Tijs Mulder, Daan Scholtens, Nout de Groot, Jimi van Halen, Job van Dijk, Joel van Kaam, Corvin Braun, Romano Postema, Jesper de Backer, Kian Slor. Wissels: Tom van der Werff, Jort Stuiver, Marco Hut, Marshelon Pourier, Max Wolfs.
Dankzij een nipte overwinning in Emmen en de nederlaag van SC Cambuur D1 verzekerden de tweedejaars D-pupillen van FC Groningen zich vrijwel zeker van deelname aan de kampioenscompetitie in het voorjaar van 2015. Op de winst viel volgens trainer Arjen Jorritsma weinig af te dingen. “We hadden voortdurend een veldoverwicht en waren veel beter. Over het spel ben ik tevreden maar we hadden het eerder af moeten maken. De eindpass ontbrak en de spitsen waren vandaag niet in goede doen.” Na handspel in de zestien verzilverde Jesper de Backer de toegekende strafschop. In de slotseconden voorkwam de Groningse doelman alsnog puntenverlies. Jorritsma: “Emmen kreeg welgeteld een kans. In de laatste minuut ontstond uit een vrije trap een scrimmage en daaruit redde Stein fantastisch.”
OLDE VESTE ’54 D1 1-2 FC GRONINGEN D2
0-1 Rida Ajouaou (20.), 1-1 (22.), 1-2 Olivier van der Tuin (55.)
opstelling FCG D2 Owen van der Vlag, Milan Drayer, Emircan Gulge, Bastiaan Renkema, Jesse Glasbergen, Stijn Hensema, Rida Ajouaou, Sietze de Klerk, Olivier van der Tuin, Luciano Valente, Bjorn Meijer. Wissels: Maurilio de Lannoy, Rob Vegt, Revelino Slagveer, Redzer Veenkamp.
In Steenwijk maakte de thuisploeg een achterstand, opgelopen door een treffer van van Rida Ajouaou, snel ongedaan. Ondanks kansen over en weer werd er met een gelijke stand gerust. Olivier van der Tuin scoorde vijf minuten voor het laatste fluitsignaal de winnende goal voor FC Groningen D2. “In de tweede helft hadden wij de overhand. De jongens hielpen elkaar tot het eind en straalden echt uit deze wedstrijd te winnen. De strijdvaardigheid en het doorzettingsvermogen dat we lieten zien is echt iets om trots op te zijn,” zei trainer Bote Talsma na afloop van de gewonnen wedstrijd.