string(9) "claudebot"

Van de Looi nieuwe hoofdtrainer FC Groningen; Lukkien assistent.

Donderdag 04 april 2013 om 15:58

Erwin van de Looi wordt de nieuwe hoofdcoach van FC Groningen. De 41-jarige voormalig speler van de FC tekent in Euroborg een contract voor twee jaar, dat ingaat bij de start van het seizoen 2013/2014. Dick Lukkien (41) wordt voor dezelfde periode zijn assistent bij de Trots van het Noorden. Beide trainers maken al onderdeel uit van de huidige technische staf van de club.

FC Groningen moest op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer nadat bekend was geworden dat de huidige coach Robert Maaskant na dit seizoen vertrekt uit Euroborg. Manager technische zaken Henk Veldmate laat weten dat Van de Looi vanaf dag één direct de belangrijkste en enige kandidaat was om door te schuiven naar de positie van hoofdtrainer, met  Dick Lukkien aan zijn zijde.
“Beide trainers werken al meerdere jaren binnen FC Groningen en zijn dus bekend met de club. Ze kennen de mogelijkheden, maar ook de onmogelijkheden, ze kennen de ambities van de club en de verwachtingen van onze supporters. Op onze beurt kennen wij hun kwaliteiten. Ze hebben beiden een uitstekende kijk op voetbal en een heldere voetbalvisie.”, aldus Veldmate.
Over het trainersduo zegt Veldmate: “Erwin van de Looi is een trainer, die heel gestructureerd kan denken en werken aan noodzakelijke verbeteringen binnen een team. Dick Lukkien is een trainer, die goed een organisatie kan neerzetten op het veld en daarnaast heel goed kan omgaan met individuele spelers. In onze ogen is het een prima twee-eenheid, die volledig op elkaar is ingespeeld en elkaar uitstekend aanvoelt en aanvult.”
Van de Looi zegt over zijn benoeming: “Ik ben blij en trots de komende twee jaar de nieuwe trainer van FC Groningen te zijn. Ik ben bij deze club begonnen als jeugdtrainer en om dan door te groeien tot hoofdcoach is natuurlijk heel speciaal. Ik weet dat ons een grote uitdaging en pittige klus wacht de komende jaren. Dit heeft te maken met de beperktere middelen en de switch naar meer eigen jeugd.”
Van de Looi benadrukt dat hij samen met zijn stafleden aan de slag gaat. “Ik neem bewust het woord ‘ons’ in de mond. Ons wacht namelijk een grote uitdaging. Met ‘ons’ doel ik allereerst op de staf rond het eerste elftal, met ambitieuze mensen met veel kwaliteiten. Maar ik doel ook op directie en management van de club, de medewerkers, uiteraard de spelers en natuurlijk de supporters. Iedereen moet weer vol trots over FC Groningen gaan praten.”

Dick Lukkien zegt blij te zijn met de kans die hij nu krijgt. “Ik heb het prima naar de zin bij deze club, die volop in ontwikkeling is. En ik ben ook benieuwd naar mijn eigen ontwikkeling de komende twee jaar. Er zijn volop nieuwe impulsen, die dit een interessante fase gaan brengen.”
Erwin van de Looi kwam als speler uit voor BVV Den Bosch, Vitesse, NAC, Stuttgarter Kickers en sloot zijn actieve loopbaan in 2002 af bij FC Groningen. De in Huissen geboren voormalige verdediger kwam tot meer dan 200 officiële wedstrijden in het betaalde voetbal. Daarna schoof hij door als trainer naar de jeugdopleiding van de club. Voordat Van de Looi drie seizoenen geleden assistent-trainer werd bij het eerste elftal, was hij in de seizoenen tussen 2008 en 2010 twee jaar eindverantwoordelijke bij Jong FC Groningen.
Dick Lukkien, geboren in Winschoten, kende zijn voornaamste periode als speler en als trainer bij Veendam. Vanaf het seizoen 2010/2011 is hij de trainer van Jong FC Groningen.

Technische staf
Over de verdere invulling van de technische staf wordt nog onderhandeld. Directeur Hans Nijland: “Wij willen volgend jaar gaan werken met een hoofdtrainer en twee assistenten. Daarvan is Dick Lukkien de ene en hebben we Marcel Groninger op het oog als tweede assistent. Hij is nu trainer van Be Quick 1887 in de Hoofdklasse en gaat volgend jaar werken bij HHC in de Topklasse. Dit jaar loopt hij stage bij FC Groningen in het kader van de Cursus Coach Betaald Voetbal. Maar de handtekening is nog niet gezet.”
“Peter Hoekstra staat nu één dagdeel op het veld bij de eerste selectie. Dat willen we uitbreiden naar drie dagdelen per week.” Mede door het bankroet van SC Veendam zal FC Groningen komend seizoen weer een zelfstandige Beloften-selectie krijgen. Henk Veldmate: “We hebben iemand op het oog als opvolger van Dick Lukkien. Daarmee zijn we in gesprek.”
Ruud Hesp blijft daarnaast als keeperstrainer actief en Bas Roorda als teammanager.

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Strijd op het Shuffleboard

2 dagen geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

4 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus