Telraam kan in de kast blijven na zege in derby.

Zondag 01 mei 2016 om 16:46

FC Groningen heeft zondagmiddag in Heerenveen met 2-1 gewonnen van aartsrivaal sc Heerenveen. Oussama Idrissi bepaalde de ruststand op 1-1. Albert Rusnak werd matchwinner met zijn treffer in de zevende minuut van de tweede helft: 1-2. Door de zege staat Groningen nu op de achtste plek en heeft het volgende week aan een zege voldoende om de play-offs op eigen kracht te behalen!

In Heerenveen begon FC Groningen in de voorlaatste speelronde van de Eredivisie met een basisopstelling die op een plek gewijzigd was ten opzichte van de winnende elf tegen Roda JC. Michael de Leeuw keerde terug in de basis en Danny Hoesen begon daardoor op de bank. In de openingsfase van het duel was de eerste kans voor de thuisclub in de persoon van Mitchell Te Vrede. Sergio Padt maakte zijn inzet onschadelijk.
Het eerste wapenfeit aan de kant van de gasten kwam op naam van Rasmus Lindgren die na een klein kwartier een vrije trap van zo’n 25 meter links naast het doel van Speler van het Jaar van de thuisclub, Erwin Mulder, mikte. In de 21 ste minuut was het raak voor de Friezen. Sam Larsson passeerde diverse tegenstanders door het centrum van de verdediging en liet ook Padt kansloos: 1-0.
Vijf minuten later kwam de gelijkmaker alweer op de borden. Een pass van Juninho Bacuna op rechtsbuiten Oussama Idrissi stelde laatstgenoemde in staat de zestienmeter van de zijkant binnen te stormen. Idrissi had de mogelijkheid de bal voor te geven, maar besloot voor een doelpoging te gaan. En met succes! De bal zweefde in de binnenkant van het linkerzijnet en zo was het 1-1.
Nog voor de pauze kreeg Mitchell Te Vrede een enorme kans om zijn ploeg opnieuw op voorsprong te zetten. Een balletje breed van Van den Boomen leverde een spreekwoordelijke ‘honderd procent’-kans op. Dat het feitelijk geen ‘honderd procent’-kans was, bleek uit het feit dat Te Vrede alsnog doelman Sergio Padt op zijn pad vond en de doelman zijn tweede bepalende redding van de eerste helft verrichte.
Het begin van de tweede helft was voor de Groningers uitstekend. Na zeven minuten speelde de beslissende actie van de derby van het noorden zich af voor het bomvolle bezoekersvak met 1.200 vooral met groen-wit getooide sjaaltjes fans van de Trots van het Noorden. Idrissi leidde het gevaar in, speelde de bal naar Jesper Drost die op zijn beurt Albert Rusnak vond aan de linkerkant van het strafschopgebied. Precies 52 weken na zijn twee treffers in de KNVB-bekerfinale scoorde de Slowaak opnieuw een belangrijke: 1-2.
Drie minuten later had Rusnak ook nog bijna een assist achter zijn naam, maar schoot Idrissi met iets teveel adrenaline vanaf zestien meter over een vrijwel leeg Fries doel. Zo bleef de marge in de noordelijke derby op één en werd het ook tot en met de vierde minuut van de extra tijd billenknijpen voor de gasten.
Een aardige mogelijkheid van de drie invallers Luciano Slagveer (lob over), Henk Veerman (redding) en Morten Thorsby (rollertje) leverden de FC nog wat zorgen op. Telkens liep het evenwel met een sisser af voor groen-zwart. In de slotfase kwam Kasper Larsen na Danny Hoesen en Bryan Linssen nog als derde invaller binnen de lijnen en in de slotsamenstelling kwamen de Groningse drie punten niet meer in gevaar.
Door de uitslagen op de andere velden stijgt FC Groningen op de voorlaatste speeldag naar de achtste plek en heeft het komende zondag, 8 mei 2016, plaatsing voor de play-offs weer volledig in eigen hand. Winst op Heracles Almelo volstaat over zeven dagen voor een verlenging van het seizoen met minimaal twee wedstrijden. En daarin kan het curieus genoeg opnieuw zomaar diezelfde tegenstander Heracles zijn, die vier dagen later opnieuw zal moeten afreizen naar Euroborg.

Padt; Hateboer, Reijnen, Lindgren (c), Burnet; Maduro (87’ Larsen), Drost, Bacuna; Idrissi (72’ Linssen), De Leeuw (79’ Hoesen), Rusnak.
Rest bank: Van der Vlag, Tamata, De Vos, Islamovic.
Opstelling sc Heerenveen
Mulder, Marzo, Otigba, Van Aken, Bijker, St. Juste, Van den Berg (c), Van den Boomen (58’ Thorsby), Zeneli (59’ Slagveer), Te Vrede (71’ Veerman), Larsson.
Rest bank: De Fockert, Zahovic, Cavlan, Huizing.
Toeschouwers: 25.385
Score: 21’ Larsson (Van den Boomen) 1-0, 26’ Idrissi (Bacuna) 1-1; 52’ Rusnak (Drost) 1-2.
Scheidsrechter: Makkelie
Overige officials: Diks, Steegstra, Oostrom
Gele kaarten: 75’ Bijker, 92’ Linssen