string(9) "claudebot"

Sparv per 2010 naar FC Groningen.

Vrijdag 14 augustus 2009 om 16:10

Tim Sparv komt per 1 januari 2010 naar FC Groningen. Hij heeft een contract getekend tot medio 2014. De 22-jarige Finse middenvelder is afkomstig van het Zweedse Halmstads BK waar bij sinds 2007 onder contract staat. "Ik heb het altijd een goede stap gevonden om naar Nederland te gaan," aldus de nieuwste FC-aanwinst.

De linksbenige international maakt het Zweedse seizoen af bij Halmstads BK en sluit na de winterstop in de Eredivisie aan bij FC Groningen. Sparv speelde in Finland voor Norrvalla FF voordat hij in 2003 naar het Engelse Southampton vertrok. In 2007 volgde het Zweedse avontuur. In 2008 kwam hij bovendien op huurbasis uit voor Vaasan Palloseura.

Interview
Gevraagd naar zijn stap van Zweden naar de Eredivisie antwoord Sparv: “Ik heb het altijd een goede stap gevonden om naar Nederland te gaan. Veel Scandinavische spelers maken die stap en ik ben blij dat ik dat voorbeeld nu kan volgen.”

“Wat nadrukkelijk meegespeeld heeft in mijn keuze is dat de club me al een lange tijd volgt en dit seizoen ook veel wedstrijden in het stadion heeft bekeken. Ze weten dus precies wat ze als speler aan mij hebben en dat vind ik een prettig gevoel. Een paar weken geleden ben ik een paar dagen in Groningen geweest en heb ik gesproken met trainer Ron Jans en alvast kennis gemaakt met de mensen rond het team.”

Toch kwam het voor de start van de competitie niet tot een overgang. “Dat heeft alles te maken met de prestaties die momenteel wat tegenvallen voor mij club Halmstads BK. We hebben negen keer op rij niet gewonnen en daarom wilde de club me niet direct laten gaan. Afgelopen maandag hebben we gewonnen van Kalmar en hebben we even weer wat lucht. Komende maandag hopen we daar tegen AIK een goed vervolg aan te geven.”

De Fin draagt de opbouw van de selectie aan als mogelijke oorzaak van een tegenvallend seizoen voor zijn huidige club. “We hebben weinig spelers uit de categorie van 24 tot 28 jaar, waarin spelers doorgaans op hun best zijn en constant spelen. En dus spelen we de ene week met pieken en dalen. Hopelijk hebben we nu het lek boven.”

Sparv speelde van zijn zesde tot zijn zestiende bij Norrvalla FF, een Finse club in de tweede divisie. “Ik heb op 15-jarige leeftijd mijn debuut gemaakt. Mijn vader was coach van dat team. Hij is momenteel scout bij Liverpool. In 2003 heb ik de overstap gemaakt naar de jeugdopleiding van Southampton, heb ik daar in de reserves gespeeld en meegetraind met het eerste. Op mijn negentiende ben ik naar Zweden gegaan.”

Afgelopen zomer nam hij als aanvoerder van Jong Finland deel aan het EK onder-21. “Dat was een geweldige ervaring. Het was bovendien een historisch moment dat een Finse ploeg tot de beste acht van Europa behoorde. Het zijn wedstrijden die ik nooit meer zal vergeten. In de laatste wedstrijd raakte ik aan mijn schouder geblesseerd, maar daarna heb ik al snel de competitie in Zweden weer kunnen hervatten.”

Het seizoen eindigt in Zweden op 2 november. Daarna is er een periode van twee maanden waarin Sparv zich kan voorbereiden op zijn komst naar Groningen. “Hoe het in november en december allemaal zal verlopen, heb ik nog niet besproken. Mijn contract gaat in op 1 januari, dus meteen na de winterstop sluit ik aan bij de groep.”

Sparv omschrijft zichzelf als volgt: “Ik heb een goed linkerbeen, heb een goede korte en lange pass en kan situaties en wedstrijden goed ‘lezen’. Op zich ben ik ook vrij lang. Wat voor mij een uitdaging zal worden, is het spelen als linkshalf in een ‘ruit’ op het middenveld. In Zweden ben ik één van de twee controleurs in een 4-2-3-1-systeem. Maar het lijkt me echt leuk om weer een andere tactiek onder de knie te krijgen!”

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’