string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Nijland: ‘Begroting van 18 naar 17 miljoen’.

Dinsdag 30 juli 2013 om 16:09

Vanmiddag werd in de Noordlease Business Corner de jaarlijkse persdag van FC Groningen gehouden. Directeur Hans Nijland sprak de onderstaande woorden over het seizoen 2013/2014.

“We staan aan de vooravond van weer een nieuw voetbalseizoen, seizoen 2013-2014. Het vorige seizoen zijn we geëindigd op een meer dan verdienstelijke zevende plaats echter om maar direct met de deur in huis te vallen; het komende seizoen willen we de supporters spectaculairder voetbal en meer vermaak bieden. Daarover zal onze nieuwe hoofdtrainer Erwin van de Looi straks meer vertellen, evenals over de samenstelling van zijn staf.”
“De nieuwsgierigheid naar het nieuwe seizoen bij onze achterban is groot. Met elkaar zijn we ontzettend benieuwd wat het nieuwe seizoen ons gaat brengen. De eerste training, georganiseerd door onze supporters, werd andermaal een groot succes. Ruim 2.000 supporters waren aanwezig bij de start in Haren, waar wij ook dit jaar weer zeer gastvrij zijn ontvangen door VV Haren op Sportpark de Koepel. Ook de oefenwedstrijden, gespeeld in de regio, werden zeer goed bezocht. “
“Voor wat betreft het komende seizoen geven wij als directie en management onze technische staf en spelersgroep niet een geformuleerde sportieve doelstelling mee, in de vorm van een positie op de ranglijst. Wat wij willen, is – zeker in het Euroborg stadion – enthousiast en aantrekkelijk voetbal. Daar is namelijk het voetbalspelletje voor uitgevonden, plezier beleven wat hier op het veld wordt geboden. Dat we hieraan geen eindklassering koppelen betekent niet dat wij als club geen ambities hebben, in tegendeel, we zitten barstensvol ambities en willen het maximale eruit halen. “
“Het komende seizoen gaat onze begroting van 18 miljoen euro terug naar 17 miljoen euro. Onze begroting laat een tekort zien van 1 miljoen euro. Dit heeft met name te maken met een daling wat betreft onze sponsorinkomsten, dit ondanks het feit dat wij recent de overeenkomst met Essent hebben verlengd en Essent ingaande dit seizoen substantieel meer bijdraagt dan in de seizoenen hiervoor.”
“Daarnaast zien we ook een teruggang van de wedstrijdbaten. Op dit moment hebben wij 11.814 seizoenkaarten verkocht, tegen 14.300 seizoenkaarten in totaal in het vorige seizoen. Wel verwachten wij de komende weken nog enkele honderden seizoenkaarten te verkopen, maar een en ander houdt ook in dat er uiteindelijk circa 2.000 seizoenkaarten minder verkocht zullen gaan worden dan in het vorige seizoen.”
“Natuurlijk hebben wij als directie en management zorgen over onze begroting en het tekort dat wij zullen moeten accepteren. Immers het vorige seizoen hebben wij op de persdag gemeld voor het seizoen 2012/2013 een tekort te moeten accepteren van 0,5 miljoen euro. Wij verwachten dat het bedrijfsresultaat van het seizoen 2012/2013 uitkomt op een tekort van circa 1 miljoen euro.  Hierin is overigens nog niet meegenomen de transferopbrengsten en dus de stevige boekwinsten, die gemaakt zijn op de transfers van Virgil van Dijk naar Celtic en Leandro Bacuna naar Aston Villa.”
“Het mag duidelijk zijn; ook wij bij FC Groningen hebben veel last van de bedrijfseconomische situatie. Het is alle hens aan dek oftewel; het is fietsen tegen de storm in. Natuurlijk is onze financiële doelstelling dat de reguliere uitgaven en inkomsten met elkaar in balans dienen te zijn. Echter – zoals net als geschetst – in het huidige economisch getij krijgen we dat op dit moment niet voor elkaar en is een spoedig economisch herstel ook voor voetballend Nederland van groot belang.”
“Ik hecht er aan vanaf deze plaats een compliment te maken aan onze commerciële afdeling. Voor commerciële mensen is het een gruwel om te moeten accepteren dat je wat betreft de sponsorinkomsten een stapje terug moet doen. Maar het zou toch ook heel raar en bijzonder zijn dat daar waar je ziet dat het bedrijfsleven het heel lastig heeft, dit voorbij zou gaan aan een betaald voetbal organisatie. Dit blijkt wel uit onlangs gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In het eerste halfjaar van 2013 is een recordaantal faillissementen van bedrijven en instellingen uitgesproken. Sinds het begin van de metingen van het CBS in 1981 gingen niet eerder zoveel bedrijven in een half jaar tijd failliet. Ten opzichte van de eerste helft van 2012 steeg het aantal faillissementen in alle provincies. De toename was met 69% echter relatief het grootst in de provincie Groningen. Dat zijn veelzeggende cijfers.”
“Ondanks bovenstaande zijn wij toch in staat geweest stevig te investeren in onze selectie. Ongeveer 1,5 miljoen euro hebben wij geïnvesteerd in transfers, omdat het publiek ook wat van ons mag verwachten en omdat wij toch zo goed mogelijk onze ambities willen blijven waarmaken.  Het is dus een voortdurende puzzel om aan de ene kant financieel verantwoord beleid te voeren en aan de andere kant er vervolgens ook weer voor te zorgen dat wij als voetbalclub een vooraanstaande positie in de Eredivisie blijven innemen. “
“Dit betekent dat wij ook in organisatorisch opzicht stappen willen blijven maken. Zo kan ik u melden dat wij op zaterdag 17 augustus onze nieuwe Fan Corner Groningen voor het publiek gaan openen. In deze Fan Corner worden alle supportersaangelegenheden ondergebracht onder één dak.  Voor zaken als tickets, merchandise en clubinformatie kunnen supporters terecht in de Fan Corner Groningen. Deze naam is uiteraard niet geheel toevallig tot stand gekomen en kent een verwijzing naar de naam van de club. De woorden ‘Fan’ en ‘Corner’ worden met een hoofdletter F en C geschreven en refereren aan de F en de C voor de clubnaam van FC Groningen.”
“De Fan Corner Groningen wordt gevestigd in de kop van de nieuwbouw van het Alfa-college aan de Boumaboulevard, inclusief een prachtige Fanshop van twee verdiepingen waarbij de totale oppervlakte circa 400 m2 is. Volgens Tjisse Zijlstra, Merchandise Manager, hebben wij straks met afstand de mooiste Fanshop van heel Nederland.”
“Tot slot meld ik u de ontwikkelingen rondom het Topsport Zorgcentrum welke zoals u weet gerealiseerd gaat worden op Sportpark Corpus den Hoorn. Ons eerste team, de Beloften en de jeugd, kortom heel FC Groningen, ondergebracht op één complex. Een uniek concept waarbij de sport en zorg de belangrijkste pijlers zijn. Er wordt aangestuurd op een definitief raadsbesluit in november aanstaande, waarbij de verwachting is dat we medio 2015 gaan verhuizen naar het nieuwe Topsport Zorgcentrum.”
“Wij wensen u een spectaculair voetbalseizoen toe!”

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard