Koude douche voor FC Groningen in Enschede.

Zondag 29 januari 2012 om 16:47

FC Groningen heeft zondagmiddag in de Grolsch Veste met 4-1 verloren van FC Twente. Drie van de vier tegentreffers werd gescoord door het tandem Ola John/Luuk de Jong. De aansluitingstreffer namens FC Groningen werd vlak na rust gemaakt door Virgil van Dijk. Na de zesde nederlaag van het seizoen staat Groningen nu achtste op de ranglijst.

Bij FC Groningen bleek Lorenzo Burnet niet te kunnen meespelen. De linksback raakte donderdag op de training geblesseerd en bleek zaterdag nog niet fit genoeg om in de wedstrijdselectie te kunnen worden opgenomen. Johan Kappelhof speelde daardoor linksachter, terwijl Tom Hiariej terugkeerde als rechtsback. Bij FC Twente was Nacer Chadli wel voldoende van zijn keelklachten hersteld om te kunnen spelen. Binnen zeven minuten in de wedstrijd raakte FC Twente wel een speler kwijt. Dwight Tiendalli moest geblesseerd het veld verlaten er werd vervangen door Tim Cornelisse.
Na een klein kwartier leverde de eerste kans bij FC Twente ook meteen een doelpunt op. Een voorzet van Ola John werd ingekopt door Luuk de Jong: 1-0. Een paar minuten later bracht Luciano da Silva redding op een schot van Chadli die door Leroy Fer in stelling was gebracht. In de 23 ste minuut was de 2-0 bijna een kopie van de openingsgoal. Opnieuw was de voorzet van links van John en nu was Luuk de Jong met zijn voet de afmaker: 2-0. Tot de pauze legde FC Groningen tweemaal de bal in het net, maar Virgil van Dijk had een duwfout gemaakt en Andersson stond in buitenspelpositie.
FC Twente bleef heel lang in de kleedkamer, terwijl FC Groningen alweer gretig op het veld stond om de tweede helft aan te vangen. Binnen twee minuten scoorde Virgil van Dijk de aansluitingstreffer: 2-1. Vijf minuten later had doelman Mihaylov moeite met een afstandsschot van Tim Sparv en kreeg Douglas de eerste gele kaart na een overtreding op Nicklas Pedersen. Na de 3-1 van opnieuw een voorzet van John afgerond door De Jong in de 58ste minuut moest Groningen weer van voren af aan beginnen.
Gele kaarten voor Van Dijk en Sparv gingen vooraf aan een wissel van Hiariej, die werd afgelost door Tim Keurntjes. Kappelhof verhuisde van links- naar rechtsachter. In de 67ste minuut werd de wedstrijd beslist door een treffer van Leroy Fer. Met invalbeurten van Suk Hyun-Jun en Leandro Bacana kwam er nog vers bloed bij de gasten, maar de grootste kans was nog voor de Tukkers die in de persoon van Luuk de Jong nog een lob produceerde. Komende zondag speelt de FC in de twintigste speelronde thuis tegen RKC Waalwijk.
Luciano; Hiariej (64’ Keurntjes), Van Dijk, Kwakman, Kappelhof; Kieftenbeld, Sparv; Andersson (68’ Suk), Pedersen (72’ Bacuna), Tadic; Texeira.
Rest bank: Van Loo, Jones, Bakker, Bos.
Blessures: Enevoldsen, Johansson, Ivens, Van de Laak, Burnet.
Opstelling FC Twente
Mihaylov, Rosales, Wisgerhof, Douglas, Tiendalli (7’ Cornelisse), Brama, Chadli (72’ Joshua John), Fer, Bajrami (57’ Janssen), De Jong, Ola John.
Rest bank: Marsman, Bengtsson, Leugers, Janko.
Toeschouwers: 29.900
Scores: 14’ De Jong (John) 1-0, 23’ De Jong (John) 2-0, 47’ Van Dijk (-) 2-1, 58’ De Jong (John) 3-1, 67’ Fer (-) 4-1