string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Jones gepresenteerd in Euroborg.

Vrijdag 18 februari 2011 om 15:47

Matias Jones is vrijdagmiddag in de ABN AMRO Business Corner in Euroborg gepresenteerd aan sponsors, pers, personeel en overige belangstellenden. De 19-jarige aanvaller komt aankomende zomer voor vijf seizoenen naar FC Groningen.

Algemeen directeur Hans Nijland van FC Groningen verwelkomde de delegatie uit Uruguay die bestond uit de heren Washington Sebastiani (Danubio FC), Alexis Papasan, Gustavo Silva de Armas (beiden begeleiders) en daarnaast FIFA-agent en contactpersoon voor FC Groningen in Zuid-Amerika, Peter Gerards. Nijland: “Wij zijn er in januari in geslaagd de volledige selectie bij elkaar te houden en hebben ons al versterkt voor het komende seizoen. Een schip in de haven ligt veilig, maar daar is hij niet voor gebouwd. Een schip moet varen,” zo sloot hij inmiddels bijna traditioneel af met een spreuk.
Doorpakken
Daarna kwam technisch manager Henk Veldmate aan het woord: “We kennen Jones anderhalf jaar. Onze scout Grads Fühler heeft hem toen voor het eerst aan het werk gezien in het tweede elftal van Danubio en had meteen een goede indruk. In 2010 hebben we hem in meerdere wedstrijden aan het werk gezien, zowel in het eerste als het tweede en op diverse trainingen.”
“Zelf ben ik in december naar Uruguay afgereisd,” vervolgde Veldmate. “Om hem daar te volgen in het team van Uruguay onder-20. Na vijf trainingen, een oefenwedstrijd en een kennismaking had ik de volle overtuiging om meteen te moeten doorpakken. Met het Zuid-Amerikaanse kampioenschap voor de boeg en de vele scouts die daarbij aanwezig zijn, hadden wij de insteek hem al voor dat toernooi al vast te leggen. En dat is gelukt.”
Progressie
Over de kwaliteiten van de speler meldde Veldmate: “Het is een linksbenige speler met een goede trap in beide benen die op elk van de drie posities achter de spits kan spelen. Wij hebben hem vooral aan de zijkanten zien spelen. Er gaat dreiging van hem uit, hij zoekt een tegenstander op, heeft een actie en is snel op de eerste meters. Bovendien is zijn spel aantrekkelijk om naar te kijken. Een teamspeler die een sterk lichaam is en ook in verdedigend opzicht niet verzaakt. Tenslotte is hij doelgericht en heeft hij scorend vermogen.”
Ook gaf Veldmate enkele kenmerken over Jones buiten het voetbal: “Hij is een jongen die geconcentreerd is, een focus heeft en steeds beter wil worden. Hij is een stabiele en slimme jongen en weet wat hij kan. In de afgelopen anderhalf jaar heeft hij een behoorlijke progressie gemaakt. Hij is constant bezig te leren en wil zichzelf blijven verbeteren. Toch moeten we niet vergeten dat hij nog maar negentien jaar is en dus tijd nodig heeft. Hij zal in alle opzichten zijn weg nog moeten vinden in Nederland.”
Jones aan het woord
Uiteraard had de speler zelf ook nog het een en ander toe te voegen. “Ik ben blij,” waren zijn eerste Nederlandse worden op de persconferentie. De rest van zijn introductie werd door tolk Ruud Hesp vertaald vanuit het Spaans: “Matias is dus blij dat hij in Groningen is. Hij zal alles geven en ziet het als een mooie mogelijkheid in Europa te voetballen, bij een mooie club. Hij wil slagen en zal er alles aan doen om een succesvolle voetballer te worden.”
Afgelopen maand plaatste hij zich met Uruguay onder-20 voor de Olympische Spelen in Londen door tweede te worden op het kampioenschap van Zuid-Amerika. Jones: “In de voorbereiding op het toernooi heb ik alles gespeeld en was ik ook aanvoerder van het team. In de loop van de tijd kwamen er spelers uit Europa bij de selectie en moest ik mijn plek afstaan.”
Tactisch is hij al gewend aan de speelstijl van FC Groningen: “Het spelsysteem van Danubio is vergelijkbaar met het 4-2-3-1 van FC Groningen.” Na Mario Rodriguez, Bruno Silva en Luis Suárez is Jones de vierde Uruguayaan die bij FC Groningen zal gaan spelen. “Silva en Suárez heb ik wel gevolgd. Silva is net als ikzelf afkomstig van Danubio FC. Beide spelers heb ik echter nooit gesproken. Via internet en op televisie volg ik ze nog steeds. Ik hoop ook op een succesvolle carrière in Europa.”

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’