Groningen laat ADO ontsnappen in extra tijd.

Zondag 01 maart 2015 om 16:36

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg met 1-1 gelijkgespeeld tegen ADO Den Haag. Tjaronn Chery maakte de 1-0 uit een strafschop. In de extra tijd van de tweede helft maakte Xander Houtkoop gelijk. Door het behaalde punt blijft Groningen elfde op de ranglijst.

In Euroborg moest trainer Erwin van de Looi noodgedwongen een wisseling toepassen in de basiself. Michael de Leeuw haakte vrijdag geblesseerd af op de training en mogelijke vervanger Danny Hoesen had enkele dagen eerder een ‘tikkie’ op de knie gekregen. En dus stond Nick van der Velden in de punt van de aanval bij de FC. Bij ADO Den Haag hoefde trainer Henk Fraser niet te wisselen ten opzichte van de afgelopen speelronde.
De eerst helft had goeddeels schriftelijk afgedaan kunnen worden. ADO Den Haag hield de ploeg heel compact, zoals dat in trainerstermen heet en zag in een 0-0 de ideale ruststand. FC Groningen had in het achterhoofd dat de afgelopen vier wedstrijden in de maand februari geen enkele keer was gewonnen en was niet bij machte de ruimte voor doelgevaar te vinden in de Haagse defensie.
Na de pauze was de wedstrijd binnen tien minuten alvast een stuk spraakmakender dan in de 45 minuten. Topscorer Michael Kramer was geblesseerd in de kleedkamer van ADO achtergebleven en vervangen door oud-FC’er Mitchell Schet. Binnen vier minuten kreeg de thuisclub een strafschop toen Tjaronn Chery in de punt van de zestien werd gevloerd door Vito Wormgoor. Nick van der Velden schoot de strafschop echter tegen het lijf van doelman Martin Hansen van de gasten.
Enkele minuten later ging de bal opnieuw op de stip. Timothy Derijck maakte met zijn bovenarm een beweging naar de bal en daarin zag de in Euroborg debuterende Jeroen Manschot opnieuw een penalty. Deze keer schoot Chery de bal vanaf elf meter onberispelijk in: 1-0. In de fase daarna had Groningen de wedstrijd moeten beslissen. Allereest was er een kans voor Mimoun Mahi die rakelings over het doel van ADO schoot.
Maar de beste kansen moesten toen nog komen. Na een prachtige slalom liep Mahi zich alsnog vast in de vijfmeter van ADO Den Haag en ook Tjaronn Chery was al op minder dan vijf meter van het doel, zonder zijn tweede van de middag erin te leggen. In de slotfase begon Den Haag iets dreigender te worden, met onder meer een ouderwetse scrimmage voor het doel van Sergio Padt en daarnaast een reeks hoekschoppen.
Enkele minuten voor tijd koos Mahi na een prachtige actie voor een schot, terwijl hij ook uit twee teamgenoten had kunnen kiezen om de bal op voor te geven. Sergio Padt moest zich vervolgens even laten verzorgen en leek de held van de wedstrijd te worden in de derde van vier minuten extra tijd. Met een wereldredding op een diagonaal schot voorkwam hij een treffer, maar uit de daaropvolgende hoekschop werd toch gescoord. Invaller Xander Houtkoop haalde de trekker over: 1-1.
En zo stond voor Groningen alweer voor de zevende keer in 25 wedstrijden een 1-1 op de borden. FC Groningen schiet met het tiende gelijkspel bar weinig op. Het verschil met de nummer zeven op de ranglijst is nog steeds zeven punten, al zijn er nu nog maar negen in plaats van tien duels te spelen. De eerste daarvan is komende zondag in Euroborg. Om 12.30 uur komt rode lantaarndrager FC Dordrecht op bezoek.
Padt; Hateboer, Botteghin, Lindgren, Payne; Rusnak (82’ Van Nieff), Tibbling, Kieftenbeld, Mahi; Chery, Van der Velden (73’ Islamovic).
Rest bank: Van der Vlag, Van der Laan, Bijl, Bacuna, Hoesen.