string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

FC Groningen woest over schikkingsvoorstel voor afgelast duel.

Dinsdag 11 februari 2014 om 16:59

De aanklager betaald voetbal heeft FC Groningen een schikkingsvoorstel gedaan met een geldboete van 20.000 euro, waarvan 10.000 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Dit vanwege de afgelasting van de wedstrijd FC Groningen - FC Twente op zondag 26 januari. FC Groningen is bij monde van algemeen directeur Hans Nijland woest over deze actie van de KNVB en weigert zich bij de dreigende geldboete neer te leggen.

Op basis van een vooronderzoek, waarin de aanklager onderzocht of de club voldoende maatregelen had genomen om de afgelasting te voorkomen, verwijt de aanklager FC Groningen dat de club op de speeldag niet beschikte over een speelklaar veld. De club ging er ondanks hevige sneeuwval lange tijd vanuit dat het een bespeelbaar veld zou afleveren en dat de wedstrijd gewoon doorgang kon vinden. Uiteindelijk besloot scheidsrechter Richard Liesveld rond 13.15 uur de wedstrijd af te gelasten omdat de veiligheid van de spelers in het geding was.
‘Code oranje’
In de loop van zondag 26 januari was niet alleen de status van het veld, maar ook de veiligheid van de toeschouwers op weg van en naar het stadion onderwerp van gesprek. Op basis van de weersvoorspellingen en een telefoontje vanuit de politie met de vraag of het verantwoord was de wedstrijd te spelen, heeft FC Groningen met deze gegevens de KNVB gebeld. Manager competitiezaken betaald voetbal Gijs de Jong liet weten dat wat de KNVB betreft een streep door een wedstrijd gehaald wordt bij een weeralarm met ‘code rood’ en voor Noord-Nederland gold die zondag ‘code oranje’. Met die mededeling heeft FC Groningen wederom contact gelegd met de politie. Na overleg binnen de lokale driehoek kreeg FC Groningen rond 12.45 uur te horen dat de wedstrijd doorgang kon vinden.
Overmacht
FC Groningen is dan ook met stomheid geslagen dat de club nu een forse geldboete boven het hoofd hangt. Nijland: “Er was die zondag sprake van onvoorziene omstandigheden en overmacht. Dat blijkt ook wel uit het feit dat de scheidsrechter veel later dan normaal bij het stadion arriveerde. Wij krijgen nu alleen te horen dat er geen speelklaar veld lag. Wij willen graag weten wat wij dan anders hadden moeten doen.”
Nijland kan zijn woede over de voorgestelde geldboete niet onder stoelen of banken steken. “Iedereen kan wel eens iets verkeerds doen, een fout maken. Daar krijg je dan een boete voor. Dat is regelgeving en is dan zo. Maar nu wordt ons niet eens verteld wát wij dan fout zouden hebben gedaan. En stel nu eens voor dát we iets fout hebben gedaan: wat moet je in het normale leven wel niet doen om dan een boete van 20.000 euro te krijgen!”
Respect
“De KNVB heeft het doorlopend over normen en waarden en de mond vol van respect”, zo gaat Nijland verder, “maar door dergelijke absurde boetes uit te delen, stelt de voetbalbond – die het predicaat ‘koninklijk’ draagt – zich boven de maatschappij. Het betaald voetbal heeft het financieel onvoorstelbaar moeilijk en wij bij FC Groningen knokken elke dag keihard met elkaar om de zaken financieel rond te krijgen. Dan is dit een keiharde klap recht in het gezicht. Nota bene uitgedeeld door de bond waarbij je bent aangesloten en waarop je trots zou moeten zijn.”
Vrijwilligers
Nijland denkt vooral ook aan zijn mensen, die vanaf zaterdagavond druk in de weer zijn geweest om het veld en de tribunes van een flinke laag sneeuw te ontdoen, zodat er op zondagmiddag gevoetbald kon worden. “Tegen al die vrijwilligers, die zich urenlang belangeloos voor de club hebben ingezet, zegt de KNVB: ‘Dat hebben jullie niet goed gedaan. Alsjeblieft: een boete van 20.000 euro!’ Ik ben woest. Hierover is het laatste woord nog niet gesproken.”
Het mag duidelijk zijn dat FC Groningen het schikkingsvoorstel van de KNVB-aanklager niet accepteert.

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard