FC Groningen verliest nipt in Portugal.

Donderdag 01 oktober 2015 om 23:15

FC Groningen heeft de eerste uitwedstrijd in de UEFA Europa League tegen SC Braga met 1-0 verloren. De Trots van het Noorden kwam al in de vijfde minuut op achterstand door een doelpunt van Ahmed Hassan. Hierdoor is de FC na twee wedstrijden nog puntloos in Groep F.

In de tweede speelronde van de UEFA Europa League begon FC Groningen voor het eerst sinds 1992 aan een Europese wedstrijd zonder Rasmus Lindgren. In Braga nam Etiënne Reijnen zijn plek in de verdediging in en was Michael de Leeuw aanvoerder. In de aanval startte Mimoun Mahi in de spits. De clubtopscorer stond voor het eerst dit seizoen in de basis. Danny Hoesen startte op de bank in de formatie van trainer Erwin van de Looi, die naast derde doelman Stefan van der Lei ook Tom Hiariej buiten de wedstrijdselectie liet. Ten opzichte van Ajax-uit keerden naast De Leeuw ook Abel Tamata en Hans Hateboer terug in de startopstelling.

De beginfase van de wedstrijd zou uiteindelijk bepalend zijn voor het resultaat. Al na vijf minuten lag de eerste en naar later bleek enige goal in het doel van Groningen. Rafa bediende de verrassing in de aanval van Braga, Ahmed Hassan die dus de 1-0 voor zijn rekening nam. Zeven minuten later hield de deklat FC Groningen in de race. Op aangeven van linksachter Djavan schoot Rui Fonte tegen de lat, stuitte de bal op het veld, opnieuw tegen de lat en vervolgens uit het doel.

Na ruim een halfuur paste Van de Looi een tactische wissel toe. Kasper Larsen kwam de defensie versterken. Linksbuiten Albert Rusnak moest plaatsmaken voor de Deen. Vijf minuten voor de pauze moest ook Braga al wisselen, al was er daar sprake van een noodgedwongen wissel door een blessure. Verdediger Arghus ging naar de kant en Mauro kwam als zijn vervanger.

Het eerste doelgevaar van de Nederlanders kwam in de slotfase en de extra tijd van vier minuten. Op aangeven van Mimoun Mahi schoot Bryan Linssen over het doel van de Portugezen en vervolgens wist geen van de Groningers raad met een bal die op de rand van het vijfmetergebied bleef liggen na een hoekschop. Zo was en bleef de stand 1-0.

In de tweede helft kreeg Bryan Linssen een gele kaart toen hij een omhaal wilde inzetten, maar daarbij nog maar eens een verdediger, Djavan, blesseerde. Halverwege de tweede helft had Groningen duidelijk het initiatief in de wedstrijd en probeerde de doelman Matheus het tempo uit de wedstrijd te halen door ogenschijnlijk uit het niets geblesseerd ter aarde te storten. Het zou echter niet in het voordeel van de thuisclub werken, want de Schotse arbitrage zou uiteindelijk liefst zeven minuten extra tijd bijtrekken en Groningen maakte van het oponthoud slim gebruik door even te drinken en een verkapte time-out te nemen.

Aan de kant van Braga ging Rui Fonte naar de kant en kwam Wilson Eduardo in zijn plaats. De Portugezen oogden vermoeid en werden steeds slordiger, maar de Groningers konden de foutjes achterin niet voldoende afstraffen. Met Jarchinio Antonia en Danny Hoesen in de ploeg in plaats van Mimoun Mahi en Michael de Leeuw werd begonnen aan een slotoffensief. De grootste mogelijkheid was een kopbal van Linssen op aangeven van Hoesen.

De zeven minuten extra tijd leverden geen extra kansen op. In de laatste minuut daarvan ging zelfs doelman Sergio Padt mee naar voren bij een corner en leek Wilson Eduardo op de 2-0 af te stormen. Een uiterste krachtsinspanning van Antonia voorkwam erger met het weggeven van een hoekschop. Het bleek het laatste wapenfeit van de wedstrijd. Na de tweede nederlaag staat FC Groningen nog altijd vierde in Groep F. Braga is koploper met zes punten gevolgd door Olympique Marseille en Slovan Liberec, dat verrassend stuntte in Frankrijk. Over drie weken staat voor Groningen de uitwedstrijd in Tsjechië op de rol.

Padt; Hateboer, Kappelhof, Reijnen, Tamata; Maduro, De Leeuw (82’ Hoesen), Tibbling; Linssen, Mahi (83’ Antonia), Rusnak (32’ Larsen).
Rest bank: Van der Vlag, Burnet, Drost, Bacuna.