FC Groningen onderuit tegen Vitoria Guimaraes.

Zaterdag 17 juli 2010 om 00:11

Zo’n 24 jaar na de UEFA-Cupnederlaag tegen Vitoria Guimaraes heeft FC Groningen vrijdagavond opnieuw een nederlaag geleden in de Portugese stad. De thuisploeg was met 4-2 te sterk voor Groningen. Bij rust was de stand 2-1 voor Guimaraes.

Een van de redenen om FC Groningen uit te nodigen de vierde editie van het toernooi van Vitoria Guimaraes was het UEFA Cup-verleden dat beide clubs met elkaar delen. In 1986 werd FC Groningen in de derde ronde uitgeschakeld door de Portugezen. De doelpunten van de 3-0 zege in Guimaraes werden vooraf vertoond op het videoscherm in het stadion.

Bij aanvang van de wedstrijd was het 23 graden in het Estadio Afonso Henriques, dat met een kleine vierduizend toeschouwers nu niet echt ruim gevuld was. Vitoria Guimaraes start de competitie op 15 augustus, een week later dan FC Groningen dat zal doen op zondag 8 augustus.

In de eerste helft begon FC Groningen-trainer Pieter Huistra met Maikel Kieftenbeld als rechtsachter en voor de rest in de formatie die de afgelopen weken gangbaar was als startopstelling. Behalve doelman Leonard Nienhuis zouden alle veldspelers een helft spelen en in de rust vervangen worden door een compleet nieuwe lichting.

In de zesde minuut van de wedstrijd kwam FC Groningen op een voorsprong toen een voorzet van Fredrik Stenman door verdediger Moreno in eigen doel werd gewerkt onder druk van de inkomende Nicklas Pedersen. Drie minuten na de 0-1 kreeg Pedersen zelf een schotkans, die hij net over het doel mikte.

Na een klein kwartier spelen had Vitoria Guimaraes de mogelijkheid op gelijke hoogte te komen. Andreas Granqvist vloerde Edgar binnen de zestien meter ten koste van een strafschop en een gele kaart. Het ‘slachtoffer’ nam vervolgens zelf plaats achter de bal en zag hoe Leonard Nienhuis zijn inzet keerde.

Een afstandsschot van Koen van de Laak en kansen voor Bebe en Flavio namens de thuisclub gingen vooraf aan de gelijkmaker van Guimaraes. Een steekpass van Edson werd door Joao Alves tot doelpunt gepromoveerd: 1-1. Enkele minuten later kreeg aanvaller Maranhao een kans, maar schoot hij naast.

Tien minuten voor het aanbreken van de pauze kwam Vitoria Guimaraes op een voorsprong nadat de stuit in het schot van Edson Sitta doelman Nienhuis te machtig was. De bal stuitte via de binnenkant van de rechterpaal binnen: 2-1. Met die stand gingen de beide ploegen de rust in.

Na de onderbreking keerden alleen de beide doelmannen en de vierkoppige defensie van Guimaraes terug binnen de lijnen. De overige zestien wissels werden in sneltreinvaart door de vierde official kenbaar gemaakt. FC Groningen speelde door de wisselingen in een volledig Nederlandse formatie.

Na acht minuten probeerde Shkodran Metaj het eens van afstand. De controlerende middenvelder zag zijn schot met een boog naar links schieten en verraste op die manier doelman Serginho: 2-2. Behoudens enkele plaagstootjes van de Portugezen bleef FC Groningen vervolgens vrij eenvoudig op de been.

Via een tweede strafschop kwam FC Groningen op een nieuwe achterstand. Danny Post beging volgens arbiter Luis Ferreira een overtreding op aanvoerder Moreno en werd daarvoor bestraft met geel en een penalty tegen. Dit buitenkansje werd door invaller William wel benut: 3-2.

Verder dan een kopkans van Danny Menting uit een voorzet van Tom Hiariej kwam Groningen in het restant niet. Enkele minuten voor tijd bepaalde William de eindstand op 4-2 toen hij een hoekschop van Bruno Teles raak kopte. De afsluitende strafschopreeks werd tenslotte gewonnen door FC Groningen (3-4).

Nienhuis; Kieftenbeld (46’  Kunst), Ivens (46’ Lachman), Granqvist (46’  Veldmate), Stenman (46’ Jansen); Ajilore (46’ Hiariej), Sparv (46’ Metaj); Van de Laak (46’ Rijsdijk), Garcia (46’ Post), Tadic (46’ Keurntjes); Pedersen (46’ Menting). Rest bank: Luciano.

Opstelling Vitoria Guimaraes
Serginho; Pereirinha, Moreno, Freire, Bruno Teles, Flavio (46’ Ostoloza), Joao Alves (46’ Custodio), Edson Sitta (46’ Joao Ribeiro), Bebe (46’ Rui Miguel), Maranhao (46’ Faouzi), Edgar (46’ William). Rest bank: Preto, Valdomiro, Douglas, Ricardo, Anderson, Alex.

Toeschouwers: 4.000
Scores: 6’ Moreno (eigen doelpunt) 0-1, 28’ Joao Alves (Edson) 1-1, 36’ Edson (-) 2-1; 53’ Metaj (-) 2-2, 78’ William (strafschop) 3-2, 88’  William (Bruno Teles) 4-2.
Bijzonderheid: 13’  Nienhuis stopt strafschop Edgar
Strafschoppenserie: Moreno 1-0, Keurntjes 1-1, William 2-1, Menting 2-2, Custodio 3-2, Veldmate gestopt, Bruno Teles naast, Lachman 3-3, Joao Ribeiro over, Hiariej 3-4.

Scheidsrechter: Luis Ferreira
Gele kaarten: 12’  Granqvist (overtreding op Edgar), 21’  Kieftenbeld (overtreding op Maranhao), 77’ Post (overtreding op Moreno)