string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

FC Groningen maakt transfer Kirm aanhangig bij FIFA.

Woensdag 29 augustus 2012 om 21:22

FC Groningen heeft Andraz Kirm gecontracteerd. De Trots van het Noorden is echter in een juridisch steekspel verwikkeld met de voormalige club van de 27-jarige vleugelaanvaller, het Poolse Wisla Krakow. Om Kirm in Euroborg te kunnen laten voetballen wordt de wereldvoetbalbond FIFA ingeschakeld.

FC Groningen stelt zich op het standpunt dat het een huurovereenkomst van één seizoen is overeengekomen met de Poolse club met een optie tot koop. Met zowel de speler als Wisla Krakow is FC Groningen het eens over de voorwaarden. Deze zijn dinsdagmiddag op papier gezet en naar Polen gestuurd.
Bevestigd
Op haar beurt heeft Wisla Krakow in de persoon van vice-voorzitter Jacek Bednarz deze afspraken schriftelijk bevestigd en hebben de Polen Kirm toestemming gegeven naar Nederland te reizen om een medische keuring te ondergaan en de transfer te voltooien. Dit heeft Wisla Krakow woensdagochtend gemeld op de officiële clubwebsite.
Kirm is woensdag in Groningen gearriveerd en heeft met goed gevolg de medische keuring doorstaan. Bij de afwikkeling van de transfer ontstond echter een verschil van interpretatie. FC Groningen was en is in de overtuiging dat de overeengekomen vergoeding voor Kirm de huursom betrof, waarbij Wisla het salaris van Kirm doorbetaalt, wat te doen gebruikelijk is aangezien een verhuurde speler eigendom blijft van de verhurende club.
Mededeling
Wisla kwam aan het einde van de middag met de mededeling dat de vergoeding alleen de huursom betrof en dat FC Groningen daarnaast het salaris van Kirm diende over te nemen. Hierop heeft FC Groningen zich aan de hand van bestaande correspondentie juridisch laten informeren bij eigen juristen, de werkgeversorganisatie FBO en de KNVB.
Zij allen stellen zich op het standpunt dat FC Groningen in haar recht staat en dat er een deal is volgens de uitgangspunten van de FC. Kirm schaart zich hier eveneens achter en is enkel en alleen nog maar bereid voor FC Groningen te voetballen.
Aanhangig
Daarom gaat FC Groningen, gesteund door de KNVB,  per direct de zaak aanhangig maken bij de FIFA en de wereldvoetbalbond vragen een voorlopige overschrijving van Kirm naar FC Groningen af te geven. FC Groningen en Kirm beroepen zich – naast de schriftelijke overeenkomst – hierbij op de reglementen, die erin voorzien dat de speler nimmer de dupe mag worden bij een juridisch conflict tussen twee clubs.

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’