string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

FC Groningen Facts: week 19.

Donderdag 12 mei 2016 om 15:56

Sinds februari wordt in de aanloop naar het weekend een voorbeschouwing geplaatst in de vorm van FC Groningen Facts. In samenwerking met Opta Sports kijken we via een elftal feiten vooruit naar de eerste play-offwedstrijd FC Groningen – Heracles Almelo.

– FC Groningen won zeven van de laatste negen ontmoetingen met Heracles in alle competities (G1, V1). Bovendien is Heracles Almelo de meest favoriete tegenstander van Groningen in Euroborg. De FC won al negen keer van Heracles. Vaker dan van elke andere tegenstander.
– In 2011 stonden beide ploegen ook tegenover elkaar in de eerste ronde van de play-offs – FC Groningen ging destijds door nadat met een 2-1 thuiszege een 3-2 nederlaag in Almelo werd weggepoetst. Alleen Mark-Jan Fledderus en Tim Breukers (beiden Heracles) kwamen van de huidige selecties in actie tijdens deze ontmoeting in de play-offs van 2011.
– FC Groningen speelt voor eerst sinds mei 2008 driemaal op rij tegen dezelfde tegenstander (toen tegen FC Utrecht – W1, G1, V1).
– FC Groningen bleef ongeslagen in de laatste vier play-offwedstrijden voor Europees voetbal (allemaal in 2013/14) en kreeg in deze reeks in totaal slechts één doelpunt tegen.
– Groningen speelt voor de negende keer in elf seizoenen play-offs om Europees voetbal (herintroductie 2006) – de ploeg speelde meer wedstrijden in de play-offs dan elk ander team (28).
– Oussama Idrissi debuteerde op 19 december 2015 in de Eredivisie tegen Heracles; de aanvaller is sindsdien de speler met de meeste doelpunten en assists bij FC Groningen (6: 3 goals, 3 assists).
– Wout Weghorst maakte vier van de laatste acht doelpunten van Heracles Almelo.
– Rasmus Lindgren scoorde vier goals in zijn laatste zes competitiewedstrijden, één minder dan in de 155 Eredivisieduels daarvoor in dienst van de Groningers.
– De Trots van het Noorden verloor sinds de komst van Erwin van de Looi slechts één van de 22 wedstrijden in de maanden april en mei (W17, G4 – alle competities).
– Heracles deed drie keer eerder mee aan de play-offs (waarvan eenmaal voor de UEFA Intertoto Cup), maar kwam niet één keer verder dan de eerste ronde.
– De ploeg van John Stegeman boekte slechts twee zeges in de laatste twaalf uitwedstrijden (G4, V6), maar bleef tot afgelopen zondag zeven duels op rij ongeslagen.

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard