string(9) "claudebot"

FC Groningen contracteert Danny Hoesen.

Woensdag 28 mei 2014 om 15:53

FC Groningen heeft Danny Hoesen gecontracteerd. De 23-jarige spits wordt overgenomen van landskampioen Ajax. De Limburger tekende in Euroborg een contract voor vier seizoenen. FC Groningen betaalt aan Ajax een afkoopsom voor de oorspronkelijk nog één jaar doorlopende verbintenis van Hoesen in Amsterdam. Over de hoogte van deze transfersom kan de Trots van het Noorden vanwege de beursnotering van Ajax geen mededelingen doen.

De in Heerlen geboren Danny Hoesen begon zijn betaald voetbalcarrière bij Fortuna Sittard. Nog voordat hij goed en wel in het eerste elftal van de Limburgse club speelde, kon Hoesen al op 17-jarige leeftijd een transfer maken naar het Engelse Fulham. De spits tekende een driejarig contract bij de Londense club, dat later nog eens met twee jaar werd verlengd. Tussentijds werd Hoesen in die periode een jaar verhuurd aan HJK Helsinki in Finland en zijn oude club Fortuna Sittard.
In 2012 maakte Hoesen de overstap naar Ajax, waar hij een driejarig contract tekende met een optie voor nog een seizoen. De aanvaller maakte op 3 oktober 2012 zijn debuut in het eerste elftal van de landskampioen in de Champions Leaguewedstrijd tegen Real Madrid. In Amsterdamse dienst kwam Hoesen tot 44 officiële wedstrijden in het eerste elftal waarin hij dertien doelpunten maakte. De Limburger werd met Ajax in 2013 kampioen en won in dat  jaar tevens de Johan Cruijff Schaal.
Hoewel Hoesen het afgelopen half jaar op huurbasis bij het Griekse PAOK Saloniki voetbalde, had de spits ook een bijdrage aan het behalen van de landstitel van Ajax van 2014. De Limburger speelde tot nu toe in totaal 92 wedstrijden in het betaalde voetbal, waarin hij 24 keer scoorde. Daarnaast kwam de aanvaller drie keer uit voor Jong Oranje, waarvoor hij twee doelpunten maakte.
Manager technische zaken Henk Veldmate laat weten dat de naam van Hoesen al langer op de scoutingslijst van FC Groningen voorkwam. “Wij hebben hem meermalen aan het werk gezien. Hoesen is een aanvaller, die op meerdere posities in de voorhoede uit de voeten kan. Bij ons zal hij voornamelijk als spits worden gezien. Hoesen is een complete en veelzijdige aanvaller, met snelheid, een goede balaanname en goede loopacties. In het zestienmetergebied voor het doel van de tegenstander maakt hij ook in lastige situaties vaak de juiste keuze. Met het vooruitzicht dat Hoesen in Euroborg aan veel wedstrijden kan toekomen, zijn wij ervan overtuigd dat hij zeker zijn doelpunten zal gaan maken en ook medespelers in staat zal stellen te scoren. Wij zijn dan ook heel blij dat Hoesen, ondanks diverse andere opties, heel bewust voor FC Groningen heeft gekozen.”
De spelers zelf onderschrijft de woorden van Veldmate. “Ik ben op een leeftijd aanbeland dat ik veel wedstrijden moet gaan spelen om me verder te ontwikkelen. Bij Ajax zou het gezien het groot aantal beschikbare spelers een moeilijk verhaal worden. Ik wilde niet langer op mijn kans wachten en daarom ben ik op zoek gegaan naar een mooie, nieuwe club.”
Op grond van een aantal factoren liet Hoesen zijn keuze op FC Groningen vallen. “Van mijn voormalig ploeggenoot bij Ajax, Daley Blind (die in 2010 een half jaar op huurbasis voor FC Groningen uitkwam – red.), hoorde ik veel goede dingen over deze club. In een gesprek met onder andere hoofdtrainer Erwin van de Looi kreeg ik een heel goed gevoel bij FC Groningen. Ze hebben plannen met me, die me aanspreken. De eerste indruk is dat FC Groningen een heel warme club is en ik kijk er naar uit hier te beginnen. Het is daarbij mooi meegenomen dat de club Europees voetbal speelt. Daaraan heb ik al mogen ruiken en dat smaakt zeker naar meer”, verwijst Hoesen onder meer naar zijn vijftal optredens in de Champions League, waarin hij bovendien twee keer scoorde.

Gerelateerd nieuws.

19 uur geleden

Strijd op het Shuffleboard

22 uur geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

3 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus