string(9) "claudebot"

FC Groningen breekt met Huistra.

Donderdag 10 mei 2012 om 13:55

FC Groningen neemt per direct afscheid van Pieter Huistra. De 45-jarige hoofdtrainer had nog een contract voor komend seizoen. De clubleiding heeft echter besloten deze overeenkomst te ontbinden naar aanleiding van een grondige interne evaluatie, die afgelopen week is gehouden na een teleurstellend verlopen seizoen. De club had Europees voetbal als doelstelling, maar eindigde op een teleurstellende 14de plaats in de Eredivisie, met name door een slechte tweede seizoenshelft.

Pieter Huistra is twee jaar technisch eindverantwoordelijke geweest voor de eerste selectie van FC Groningen. Vorig seizoen eindigde hij in zijn debuutjaar als hoofdtrainer op de vijfde plaats en miste hij met zijn ploeg Europees voetbal door een verloren strafschoppenserie in de finale van de play-offs om een Europees ticket tegen ADO Den Haag.
Dit seizoen had FC Groningen voor de winterstop aansluiting bij de plekken, die minimaal nieuwe deelname aan de play-offs zouden verzekeren en bij winst ervan recht geven op Europees voetbal. In de tweede seizoenshelft kende de club echter een vrije val. Uit de zeventien competitiewedstrijden in 2012 haalde de ploeg van Huistra slechts 11 punten (drie keer winst, twee keer gelijk en twaalf nederlagen) en hiermee was het samen met Excelsior en ADO Den Haag de zwakst presterende club van de Eredivisie na de winterstop.
Algemeen directeur Hans Nijland van FC Groningen spreekt van een vervelende, maar noodzakelijke beslissing na een uitvoerige en grondige evaluatie van het seizoen. “Uit de indringende gesprekken die wij met alle leden van de technische staf individueel hebben gevoerd, met een afvaardiging van de spelersgroep en de medische staf konden wij slechts tot één conclusie komen: er is te weinig houvast, geloof en vertrouwen dat Pieter Huistra de neerwaartse spiraal, waarin wij terecht waren gekomen, zou kunnen doorbreken. Als je die conclusie trekt, dan rest ons maar één ding en dat is de samenwerking met hem beëindigen.”
Nijland realiseert zich dat dit een vervelende boodschap is. “Maar wij worden geacht beslissingen te nemen die in het belang zijn van FC Groningen. Het ontbreekt ons aan de overtuiging dat het volgend seizoen met Pieter Huistra aan het roer goed zou komen. Dan rest ons niets anders dan onze verantwoordelijkheid te nemen. De 14de plaats waarop we dit seizoen zijn geëindigd is FC Groningen onwaardig.”
Nijland vertelt dat Pieter Huistra het niet eens was met het oordeel van de club. “Hij was dan ook teleurgesteld. Pieter zag nog wel voldoende mogelijkheden en had nog wel het vertrouwen om het tij te doen keren. Natuurlijk beschouwen ook wij dit als een nederlaag. Immers in november hebben wij vol goede verwachtingen en vertrouwen de overeenkomst met trainer Pieter Huistra met één jaar verlengd. Dan is het heel vervelend dat we nu tot dit besluit moesten komen.”

Gerelateerd nieuws.

6 dagen geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’