D3 sterk op de Esserberg.

Maandag 15 oktober 2012 om 18:22

In het bekertoernooi bleven vier jeugdteams ongeslagen. De A-junioren van FC Groningen/Cambuur verloren in de Nike Eredivisie de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag A1 met minimaal verschil.

ADO DEN HAAG A1 1-0 FC GRONINGEN/CAMBUUR A1
1-0 (60.)

opstelling FCG A1 Wieger Sietsma, Desevio Payne, Hans Hateboer, Marciano van Leyenhorst (83.Tolgahan Cicek), Ron Janzen, Burak Saban (83.Aleksandar Jankovic), Arjen Hagenauw, Kevin Mennega, Jafar Arias (60.Firosan Ademi), Tigran Gazarjan (65.Thijs Gerlofs), Liban Abdulahi (60.Ifeayi Gorissen).
De A-junioren wachten nog altijd op de eerste punten op vreemde bodem. In de eerste drie kwartier gebeurde weinig in dit eredivisieduel. Pas na een half uur spelen kreeg de ploeg van trainer Paul Raveneau de eerste kans om te scoren maar Tigran Gazarjan trof de buitenkant van de paal. Ook de thuisploeg werd nauwelijks gevaarlijk. Doelman Wieger Sietsma wist een vrije trap van ADO echter goed uit zijn doel te houden. Meteen na rust moest Sietsma opnieuw aan de bak waarna een kopbal van Hans Hateboer van de lijn werd gehaald. In de zestigste minuut viel uit het niets het uiteindelijk winnende doelpunt voor ADO Den Haag. Vijftien minuten later kregen de Groningers een uitgelezen kans op de gelijkmaker. De bal werd op de stip gelegd na handspel in de zestienmeter maar Arjen Hagenauw zag zijn inzet gestopt. Vlak voor tijd kreeg ADO een goede kans op een tweede doelpunt maar Sietsma redde in een een-tegen-een situatie. Daardoor keerde FCG met een nederlaag huiswaarts en dat was eigenlijk onnodig.
EMMEN B1 1-1 FC GRONINGEN/CAMBUUR B2
1-0 (12.), 1-1 Juhnino Bacuna (40.)
opstelling FCG B2 Erwin Heidekamp, Niels Ridderstap, Johannes Agricola, Mohammed Abdoel Karim, Dennis van Duinen, Gerald Postma, Juhnino Bacuna, Rutger Etten, Stan Haanstra, Gijs Jasper, Zadik Spijodic.
De onder-16 ploeg van trainer Peter Hoekstra heeft ook het tweede pouleduel in het bekertoernooi niet weten te winnen. In en tegen Emmen moest de groenwitte formatie genoegen nemen met een puntendeling. De gasten hadden het lastig met de fysiek sterke Drenten. Na twaalf minuten nam Emmen de leiding. De Groningers kregen echter de betere kansen maar pas in de slotminuut van de eerste helft kon de gelijkmaker worden aangetekend. Juhnino Bacuna scoorde na een actie met Sadik Spijdodic en een pass van Niels Ridderstap. Na rust speelde de wedstrijd zich grotendeels af op het middenveld. Tot de zestien was het spel aan Groningse zijde verzorgd maar het wist geen kansen te creeeren. Daardoor was de 1-1 tegen een opportunistisch spelend Emmen het hoogst haalbare voor de FC.
FC GRONINGEN/CAMBUUR C3 3-0 VELOCITAS C1
1-0 Tristan Cooke (16.), 2-0 Martijn van Maastrigt (35.), 3-0 Marc Vegter (43.)

opstelling FCG C3 Teun Hoekstra (36.Mats Roorda), Armani Mardjoeki, Dion Paapst, Bas van Veen, Yorno Lunenborg, Tom van de Looi, Marc Vegter, Daniel Teune (36.Luka Prljic), Tristan Cooke (36.Daniel Camara Bos), Martijn van Maastrigt, Jhurrey Margaritha.
De ploeg van trainer Rene Wollerich behaalde afgelopen dinsdag al een eenvoudige maar kleine bekerzege op de stadgenoot. Vanaf het begin domineerde de thuisploeg. Het speelde echter in een te laag tempo waardoor het weinig kansen wist te creeeren. Tristan Cooke opende na ruim een kwartier spelen de score. Op slag van rust verdubbelde Martijn van Maastrigt de voorsprong. Velocitas probeerde de Groningse verdedigers middels de lange bal te verontrusten maar dat lukte niet. In de tweede helft was het al helemaal eenrichtingsverkeer. FCG was echter slordig in de eindpass en daarnaast was het voorin niet meedogenloos genoeg. Enkel Marc Vegter wist nog doel te treffen. Wollerich erkende dat zijn ploeg er meer uit had moeten halen maar complimenteerde ook de tegenstander: “Velocitas stak veel energie in deze wedstrijd en onze vleugelspelers werden dubbel gedekt. Daardoor werd het lastig om tot kansen te komen. Maar tot de zestienmeter vind ik dat we keurig hebben gespeeld.”
FC GRONINGEN/CAMBUUR D1 3-1 VA FC TWENTE D3
0-1 (28.), 1-1 (29.), 2-1 Daniel van Kaam (32.pen.), 3-1 Mark te Velde (50.)
opstelling FCG D1 Giovanni Oldersma, Steyn Strijker, Mark Versteegen, Luka Prljic, Sander Jansen, Mees Gootjes, Ashraf Hezam, Orkun Kokcu, Lion Kalentjev, Daniel van Kaam, Boy Spijkerman. Wissels: Ken Raghoebar, Tapmahoe Sopacua, Mark te Velde, Rick Boyer, Mats Roorda.
De tweedejaars D-pupillen wonnen ook hun tweede groepswedstrijd in het bekertoernooi. Lion Kalentjev kreeg de eerste kans van de wedstrijd. Na een steekbal van Mees Gootjes wist hij echter geen doel te treffen. Daniel van Kaam raakte de lat maar ook de tegenstander kwam er een aantal malen gevaarlijk uit. Zo moest doelman Oldersma tot tweemaal toe flink aan de bak. Dat gold ook voor de goalie van Twente die prachtig redde op een inzet van Kalentjev. Vlak voor rust viel de 0-1 aan Twentse zijde. Een vrije trap werd afgeketst waarna de bal beheerst werd binnengeschoten: 0-1. Toch kon de thuisploeg een minuut later de schade alweer herstellen. Daniel van Kaam haalde de achterlijn en zijn voorzet werd prima afgewerkt door Lion Kalentjev.
In het tweede half uur nam FCG het heft wederom in handen. Boy Spijkerman miste van dichtbij en raakte de paal. In de 32ste minuut kreeg Orkun Kokcu een duw in het strafschopgebied. De gegeven strafschop werd hard ingeschoten door Van Kaam. In het vervolg kregen de mannen van trainer Hugo Alves Velame meerdere mogelijkheden. Een schot van Kokcu werd gekraakt en een harde knal van Kalentjev belandde via de onderkant lat net voor de doellijn. Tien minuten voor tijd viel dan toch de beslissende derde treffer. Uit een corner van Kokcu kopte Mark te Velde hard en zuiver raak. Daniel van Kaam en Sander Jansen waren daarna ook nog dichtbij een doelpunt terwijl Luka Prljic een tegentreffer verhinderde door de bal van de lijn te halen. Een prima maar zeker geen gemakkelijke winst voor FC Groningen/Cambuur D1. Met zes punten en de koppositie is de ploeg op koers voor de volgende bekerronde.
BE QUICK 1887 D1 0-2 FC GRONINGEN/CAMBUUR D3
0-1 Mark Versteegen (30.), 0-2 Remco Balk (43.)

opstelling FCG D3 Nick van Leeuwen, Leonel Miguel, Pim Betzema, Giovanni Zwikstra, Mark Ploeger, Joris Reiziger, Gerwin Heidema, Quinten Anakotta, Joshua Ottens, Jonathan Edens, Mark Versteegen. Wissels: Jarno Deuring, Remco Balk, Leon Santema, Ken Raghoebar, Daan Reiziger.
Het jongste jeugdteam van de Regionale Voetbalopleiding speelde een beresterke wedstrijd tegen stadgenoot Be Quick 1887 D1. FCG had weinig te duchten van de thuisploeg maar kende wel veel problemen in het afmaken van de kansen. Via Jonathan Edens en Pim Betzema werd het eerste gevaar gecreeerd. Na acht minuten belandde de bal voor de voeten van Mark Versteegen. De eerste grote kans eindigde echter in het zijnet. Een minuut later kreeg de Good Old een vrije trap op de rand van de zestienmeter toegekend. Doelman Nick van Leeuwen redde knap. Het vervolg van de eerste helft was rommelig met veel momenten die zich afspeelden op het middenveld. En als de gasten al dreigend in de buurt van het vijandelijk doel kwamen dan werden in de aanval veelal niet de juiste keuzes gemaakt. Toch nam FCG op slag van rust nog een voorsprong. Eerst stuitte Edens op de doelman maar in de ontstane kans daaropvolgend legde Joshua Ottens af op de vrijstaande Mark Versteegen die ditmaal wel doel trof.
Na rust kwam FC Groningen/Cambuur sterk uit de startblokken. De ploeg combineerde er op los en wist de vrijstaande mensen ditmaal wel veel beter te vinden. Een zee aan mogelijkheden volgden. Gerwin Heidema besloot naast en een knappe rush van Jarno Deuring moest vlak voor het strafschopgebied worden gestopt met een overtreding. Edens mikte ook voorlangs terwijl de doelman van Be Quick een kopbal van Pim Betzema op fenomenale wijze uit zijn doel tikte. In de 43ste minuut was het dan wel raak. Remco Balk kreeg de bal en schoot beheerst langs de goalie binnen: 0-2. FCG bleef oppermachtig en gaf ook in de omschakeling vol gas. Dit resulteerde in legio kansen op een derde treffer. Zo misten o.a. nog Leon Santema, Versteegen en Deuring. Daarnaast behoedde BQ-goalie Peter van Aagten, vorig seizoen nog keepend voor FCG D3, zijn ploeg voor enkele tegentreffers. Een mooi resultaat voor het team van trainer Talsma dat zich kan opmaken voor een volgende bekerwedstrijd.