string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

‘Afscheid van clubman Van de Looi en seizoenafsluiting in Beerta’.

Dinsdag 17 mei 2016 om 14:26

In de 579ste nieuwsbrief namens directie en management blikt algemeen directeur Hans Nijland onder meer terug op de uitschakeling in de play-offs, gaat hij in op het afscheid van trainer Erwin van de Looi en kijkt hij vooruit naar de seizoenafsluiting woensdagavond in Beerta.

“En ineens zit het seizoen 2015/2016 er dan op. Na de 2-1 overwinning vorige week donderdag in Euroborg gingen we afgelopen zondag vol goede moed richting Almelo. Hoewel we al diverse keren door het oog van de naald waren gekropen, kwamen we na een uur spelen op een 0-1 voorsprong. Heel lang leek het erop dat we ons zouden kwalificeren voor de finale van de play-offs, maar in de slotfase trok Heracles alsnog de wedstrijd naar zich toe, won het verdiend en speelt zodoende terecht de finale van de play-offs om een Europees ticket.”
Doelstelling
“Hoewel we sportief gezien van een geslaagd seizoen kunnen spreken, realiseren we ons terdege dat het voetbal dat we speelden niet altijd was wat we met elkaar voor ogen hebben. Niettemin zijn we op de 7de plaats van de Eredivisie geëindigd en hebben we de play-offs gespeeld, hetgeen de sportieve doelstelling was. Dat lijkt op het eerste oog wellicht allemaal niet heel bijzonder, maar als je ziet welke clubs wij onder ons hebben weten te houden op de ranglijst en welke clubs zich niét voor de play-offs wisten te plaatsen, dan verdienen spelers en staf hiervoor een compliment.”
Afscheid
“Hoewel we morgenavond (woensdag – red.) nog een oefenduel spelen met THOS in Beerta – waarover verderop in deze nieuwsbrief meer – komt er met de uitschakeling in Almelo ook een officieel einde aan het tijdperk van Erwin van de Looi als hoofdtrainer van FC Groningen. Hij was vaak de eerste om kritisch te zijn op ons spel, maar hoe je het ook wendt of keert is hij de meest succesvolle trainer in de geschiedenis van de club.”
“Ga maar na: in zijn eerste seizoen won Van de Looi met zijn ploeg de play-offs en gingen we na zeven jaar weer Europa in, vorig jaar stond hij met de KNVB-beker in zijn handen – de eerste prijs in de clubgeschiedenis, waardoor we dit seizoen tevens de primeur beleefden van deelname aan de groepsfase van de Europa League – en dit seizoen was het team van Van de Looi slechts één minuut verwijderd van een nieuwe finale, opnieuw in de play-offs om Europees voetbal.”
Lof
“Deze prestatie verdient alle lof. Van de Looi heeft met zijn staf uitstekend werk verricht. Na een dienstverband van veertien jaar bij de club nemen wij deze week intern afscheid van hem. Van de Looi is al die jaren een loyale clubman geweest en wij wensen hem voor de toekomst het allerbeste. Ook van zijn assistent Dick Lukkien nemen we afscheid, hij gaat bij FC Emmen aan de slag als hoofdtrainer. Tevens wordt er intern afscheid genomen van de vertrekkende spelers.”
“Zoals hierboven al aangehaald, wordt het seizoen morgenavond (woensdag – red.) afgesloten in Beerta. Om 19.00 uur spelen we een oefenwedstrijd tegen THOS, de amateurclub waar Hans Hateboer zijn voetbalcarrière begon. Met uitzondering van Alexander Sørloth, die met toestemming reeds is teruggekeerd naar zijn geboorteland Noorwegen, zullen alle selectiespelers en stafleden nog in Beerta aanwezig zijn. Daarna breekt voor hen een vakantieperiode aan en gaan wij onze blik vanaf dat moment direct richten op het nieuwe seizoen. Er staat ons het nodige werk te wachten, dus we verwachten een drukke zomerperiode tegemoet te gaan.”
Jeugdtrainer
“Niet alleen rondom de eerste selectie, ook in de opleiding zijn er komend seizoen de nodige mutaties. Zo schuift Peter Hoekstra door van FC Groningen A1 naar de positie van assistent-trainer in de technische staf van onze nieuwe hoofdtrainer Ernest Faber. Voor ons onder-19 team zijn we ons nog aan het oriënteren op een nieuwe trainer. Die hebben we al wel gevonden voor FC Groningen D1, waar Arjen Jorritsma stopt als trainer.”
“Met ingang van het nieuwe seizoen staat Menno van Dam voor die groep. Hij is 32 jaar en afkomstig uit Heerenveen, waar hij ook zijn jeugdopleiding als speler heeft genoten. Van Dam speelde betaald voetbal bij BV Veendam en Cambuur Leeuwarden en was ook nog buiten de Nederlandse grenzen actief, namelijk bij Eintracht Nordhorn en Kickers Emden in Duitsland en in de Italiaanse serie C bij Lavagnese Calcio.”
Tegenvaller
“Jong FC Groningen – dat met ingang van komend seizoen FC Groningen onder-23 of kortweg o23 gaat heten – speelt in 2016/2017 in de Derde Divisie Zaterdag. Dat is een tegenvaller, want lang lag de ploeg van de trainer/coach Alfons Arts op koers voor een plek in de nieuw te vormen Tweede Divisie. De beslissing van de instroomranglijst viel afgelopen zaterdag bij het B1-duel tussen Almere City FC en Brabant United. Dat had te maken met een ingewikkeld rekenmodel, waarbij – naast de Beloften-competitie – ook de resultaten van de A- en B-junioren meetelden. FC Groningen onder-23 zal de thuiswedstrijden vanaf komend seizoen op zaterdagmiddag op Sportpark Corpus den Hoorn spelen.”
Nieuw hoofdveld
“Met de mededeling dat volgende week maandag, 23 mei, in Euroborg wordt gestart met de renovatiewerkzaamheden van ons hoofdveld, besluiten we deze nieuwsbrief.”
“Tot volgende week!”

Gerelateerd nieuws.

16 uur geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard