“Stopt ontwikkeling dan stoppen de prestaties”

5 april 2019

Voorafgaand aan FC Groningen – De Graafschap vond afgelopen dinsdag het Talenten op één Business programma plaats in de Skylounge Groningen Airport Eelde. Een initiatief van FC Groningen in samenwerking met Vos Opmaat Consultancy. Diverse sprekers deelden hun mening over het thema talentontwikkeling waarbij de vergelijking werd getrokken tussen sport en het bedrijfsleven.

Onder leiding van gespreksleider Hein-Gerd Triemstra werd een panelgesprek worden gevoerd over dit onderwerp. In het panel zaten Peter Jeltema (hoofd opleiding FC Groningen), Lydia Vos (eigenaar Vos Opmaat Consultancy), en Johan van der Stel (Managing Director IBM). Onder andere werd er ingegaan op de vraag waar de verantwoordelijkheid voor talentontwikkeling ligt in een organisatie. Bij de werkgever of de werknemer. Interessant was het om te zien hoe dat bij IBM gaat waar dit hoog in de organisatie een plek krijgt maar uiteraard ligt er ook een verantwoordelijkheid bij de werknemer zelf. De direct leidinggevende en de projectleider werken daarbij samen omdat er nu eenmaal veel in projecten wordt gewerkt.
                        
Nieuwe generatie talenten
Er was ook aandacht voor verschillen in generaties, en over millenials in het bijzonder. Lydia Vos gaf aan dat millenials, net als ieder ander, een duidelijk behoefte hebben aan doelen en structuur.
Johan van der Stel erkende dat maar ziet wel dat deze generatie zich makkelijker laat verleiden tot andere keuzes qua carrière dan oudere generaties. Daarbij werd door aangekaart dat een ‘veilige’ omgeving belangrijk is. Hiermee werd met name bedoeld dat men fouten moet kunnen maken. Iets wat ook een duidelijk plek heeft in de opleiding van FC Groningen waar een tool als video-analyse wordt gebruikt om bewustwording te creëren over de fouten die zijn gemaakt. Via een app kunnen voetballers zelf beelden selecteren die ze met hun coach kunnen nabespreken.
 
Wat wel zichtbaar anders is, is de behoefte aan zingeving. Zingeving zorgt voor motivatie. “Ze willen een bijdrage leveren aan de maatschappij maar daarbij wel zelf bepalen wat het hogere doel is, vertelde Lydia Vos.” En dus is geld ook niet een cruciaal punt voor toekomstige talenten. “ Het draait zeker niet alleen om geld. De omgeving is belangrijk, samen met collega’s lol hebben en coole dingen doen” gaf Johan van der Stel aan. “Maar ook persoonlijke aandacht van de manager” vulde Lydia Vos aan. Ze verwees daarbij naar een onderzoek van Effectory.nl over de geheimen van goed werkgeverschap.
 
Herkennen van talent
In de voetbalwereld is talent herkennen een dagelijks ritueel waarbij het nog steeds lastig is om de mate van succes te voorspellen. Peter Jeltema gaf ook aan dat hij een ouder van een kind van 12 niet durft te vertellen of hij het eerste haalt. De weg is namelijk nog erg lang en tal van aspecten spelen een rol. Talent herkennen is dan ook complex. Ook in het bedrijfsleven gaat dat op. Johan van de Stel vertelde dat hij ook toptalenten heeft aangenomen bij IBM die vervolgens niet bleken in een team te kunnen werken. Lydia Vos bevestigde dat veel bedrijven hier mee zitten. Vanuit Vos Opmaat Consultancy worden er, nu de arbeidsmarkt krapper wordt, ze steeds meer aanvragen krijgen voor het afnemen van talenten-analyses om zo goed mogelijk in beeld te brengen wat de potentie is van medewerkers.  Naast dat de persoonlijkheid in kaart wordt gebracht wordt er ook gekeken naar andere graadmeters, zoals IQ.
 
Balans tussen ontwikkelen en presteren
Op het thema hoe de verdeling moet zijn tussen ontwikkelen en presteren gaf Johan van der Stel zijn eigen visie: “Ontwikkelen moet continu. Stopt de ontwikkeling dan stoppen de prestaties.” Iets wat beaamt door de andere leden van het panel. “Bij IBM is daar continu aandacht voor met een eigen interne HR partner die een leidende rol heeft hierin.”
 
Talentontwikkeling en Defensie
Na het panelgesprek was er een lezing van Brigade Generaal Jan Swillens van de 43ste Gemechaniseerde Brigade, waar FC Groningen een samenwerking mee heeft. De Generaal benadrukte het belang om van elkaar te leren. “Een verstandig iemand luistert naar de fouten van iemand anders.” Bij Defensie wordt er veel tijd gestopt in het nabootsen van situaties en het vervolgens bespreken van de gevolgen met elkaar. Sprekende voorbeelden rolden er van het podium af de zaal in waar het publiek geboeid zat te luisteren. De combinatie van talent en leiderschap zorgt voor ontwikkeling gaf Jan Swillens aan.
 
Na afloop van de kennissessies was er ook tijd voor de deelnemers om met elkaar te genieten van het talent van FC Groningen tijdens de wedstrijd FC Groningen – De Graafschap (1-0).
 
 

Laatste nieuws

FCG160902_TEGELS_300X250PX_300ppi4
FCG160902_TEGELS_300X250PX_300ppi2
FCG160902_TEGELS_300X250PX_300ppi6
FCG160902_TEGELS_300X250PX_300ppi3
FCG160902_TEGELS_300X250PX_300ppi
FCG160902_TEGELS_300X250PX_300ppi5