FC Groningen ontstemd over aanvangstijdstip zondagavond 20.00 uur

14 juli 2021

FC Groningen is ontstemd over het besluit van de ECV over het spelen van competitiewedstrijden op zondagavond 20.00 uur. Een ongunstig aanvangstijdstip voor supporters. In de ogen van de Trots van het Noorden wordt komend seizoen een onnodig groot aantal duels gespeeld op het onwenselijke tijdstip van zondagavond 20.00 uur.

Het aanvangstijdstip van zondagavond 20.00 uur is een voortvloeisel uit de veranderagenda, ingevoerd in 2018 om de clubs die in Europa actief zijn beter te faciliteren. Deze Europees spelende clubs kunnen bij de KNVB een aanvraag doen om hun wedstrijd te verplaatsen naar zondagavond 20.00 uur. Een collectieve afspraak met de clubs waaraan FC Groningen ook niet wil tornen. De schoen wringt vanwege het aantal geplande wedstrijden op het ongunstige tijdstip voor supporters.

gudde

“Zondagavond is geen tijdstip waarop wij wedstrijden willen spelen,” aldus algemeen directeur Wouter Gudde van FC Groningen. “Jeugd wordt hierdoor uitgesloten om het stadion te bezoeken, net als mensen uit diverse sectoren die de volgende dag weer vroeg aan een nieuwe werkweek moeten beginnen. Ook voor supporters die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer kan het lastig zijn om op zondagavond het stadion te bezoeken. Dat moeten we als clubs niet willen. Daarbij is uit een enquête van het supporterscollectief Nederland gebleken dat het overgrote merendeel van de supporters tegen dit tijdslot is. FC Groningen hecht veel waarde om haar achterban de optimale voetbalbeleving te bieden.” 
 
Naast het faciliteren van de ‘Europese’ Eredivisieclubs, ligt een compensatie voor het huidige televisiecontract met ESPN ten grondslag aan de veranderagenda. Door de nieuwe competitieopzet van twee jaar geleden, zijn er tegenwoordig twee degradanten en stromen de Europees spelende clubs een ronde later in het bekertoernooi in. Dit betekent gemiddeld zes wedstrijden minder in het televisiecontract, die moeten worden gecompenseerd richting ESPN. Gudde hierover: “Door niet gemiddeld zes, maar liefst zeventien wedstrijden om 20.00 uur op zondagavond te gaan spelen, slaan we in onze ogen te ver door. Wij hebben meerdere malen hierover vergaderd als clubs. Wij hebben erop gehamerd dat er niet meer dan zes wedstrijden moesten worden gecompenseerd, maar behoorden tot de zeer kleine minderheid die tegen was.”
 
“De ECV heeft het over waardecreatie van het televisiecontract kijkend naar de toekomst. Maar hierbij wordt niet gekeken naar het stadionbezoek. Als supporters daadwerkelijk wegblijven, zoals ze zeggen in de eerder genoemde enquête, zijn de negatieve gevolgen voor de clubs vele malen groter dan de eventuele opbrengsten. Voetbal is een sport om live bij aanwezig te zijn, te beleven in het stadion en niet alleen achter een beeldscherm. Het afgelopen seizoen heeft onder meer laten zien welke absolute meerwaarde de aanwezigheid van supporters bij wedstrijden in stadions heeft. Door juist nu dit nieuws te moeten brengen, voelt ontzettend wrang richting onze achterban die ons de laatste seizoenen zo ongelooflijk heeft gesteund," besluit Gudde.

Laatste nieuws

FCG160902_TEGELS_300X250PX_300ppi4
FCG160902_TEGELS_300X250PX_300ppi2
FCG160902_TEGELS_300X250PX_300ppi6
FCG160902_TEGELS_300X250PX_300ppi3
FCG160902_TEGELS_300X250PX_300ppi
FCG160902_TEGELS_300X250PX_300ppi5