Een Elftal Vragen aan…Marcel Dijkema (Steamteq/The Steamcompany)

9 december 2020

Marcel Dijkema is eigenaar van Steamteq/The Steamcompany, een innovatief en duurzaam stoomreinigingsbedrijf. Hij werd in 1997 na een reis naar Australië geïnspireerd om zijn ondernemersdroom waar te maken. Dijkema is lid van de FC Groningen Businessclub en al van kleins af aan supporter van de club. In Een Elftal vragen aan… maken we kennis met deze betrokken sponsor.

1 Kunt u beschrijven wat Steamteq/The Steamcompany doet?
“The Steamcompany reinigt met stoom. We maken nieuwe en gebruikte bedrijfswagens klaar voor aflevering en verkoop. Ex-leasevoertuigen worden met stoom ‘ontstickerd.’ Steamteq is onze verkooptak en verkoopt stoomstofzuigers in Nederland en in België. Zeker in deze coronatijd kunnen we een veilige reinigingsmethode bieden die bacteriën en ziektekiemen doden.”
 
2 Waarom bent u sponsor van FC Groningen?
“Het levert naamsbekendheid op en de club brengt ons in contact met andere ondernemers. Voor een belangrijk deel is het bezoek aan het stadion voor mij persoonlijk een aangename vorm van ontspanning.”
 
3 Welke raakvlakken heeft uw business met topsport?
“Elke dag moet er met hart en ziel gewerkt worden aan onze dienstverlening. Elke dag streef je ernaar om het maximale eruit te halen. Dat hebben topsport en zakendoen met elkaar gemeen.”
 
4 Wat zijn voorbeelden van successen/samenwerkingen die u zakelijk via FC Groningen heeft bereikt?
“Wij werken al meer dan 20 jaar voor Autobedrijven ESA, sinds onze sponsorschap bij FC Groningen werken wij onder andere voor Hitachi Capital Mobility, Arriva Touring. Ook Bakkerij Beukeveld reinigt haar bezorgvoertuigen inmiddels ook met een stoomstofzuiger van ons.”
 
5 Wat is uw eerste herinnering aan FC Groningen?
“De eerste herinneringen stammen uit mijn jeugd. Zakelijk zijn wij inmiddels al meer dan 10 jaar aan de FC verbonden.”
 
6 Wat is uw mooiste FC-moment?
“Dat kan maar één moment zijn: De gewonnen bekerfinale in De Kuip in 2015.”
 
7 Met welke (oud-) FC’er zou u uzelf vergelijken?
“Zelf dacht ik aan Andreas Granqvist vanwege zijn multifunctionele inzetbaarheid en het is een harde werker. Annelies, mijn voetbalmaatje, dacht meer aan Eric Botteghin. Ook een harde werker, maakt weleens een foutje, maar lost dit wel op. Staat zowel verdedigend als aanvallend zijn mannetje. Soms wordt Botteghin wat ondergewaardeerd. Hij staat niet op de voorgrond en wordt pas echt gemist als hij niet op het veld staat. Motorisch misschien niet de meest sierlijke verdediger, maar hij geeft nooit op. Door deze vraag weet ik in ieder geval hoe Annelies over mij denkt, haha.”
 
8 Wat was het moment / de gebeurtenis waarna u startte met uw bedrijf?
“Na mijn trip door Australië ben ik in 1997 begonnen. Ben al sinds mijn 10e voor mezelf bezig, ik heb altijd de droom gehad om ondernemer te zijn. Na mijn reis Down Under wilde ik als ‘volwassene’ iets uit het niets creëren.”
 
9 Hoe is uw bedrijf gegroeid in de laatste vijf jaar?
“In de laatste vijf jaar zijn er meerdere medewerkers bij ons aan het werk gekomen. Met name de verkooptak (Steamteq)  hebben wij meer vorm gegeven in de afgelopen jaren. Vorig jaar augustus zijn wij daarom verhuisd naar een groter pand aan de Koldingweg om verder te kunnen doorgroeien. Maar toen kwam helaas corona……..”
 
10 Wat zijn de groeidoelstellingen voor de komende vijf jaar?
“Corona heeft ons enorm geraakt en we hebben noodgedwongen afscheid van enkele medewerkers moeten nemen. Tot overmaat van ramp heb ik onlangs ook nog een hartinfarct gehad. Gelukkig gaat het qua gezondheid weer goed. De belangrijkste doelstelling is om weer terug te komen om het niveau van voor corona en dan weer verder uit te groeien tot de meest toonaangevende leverancier van stoomstofzuigers. Ook qua reinigingswerkzaamheden zien we genoeg potentieel.”
 
11 Wie is uw inspiratiebron?
“Mijn opa Slager, hij is vroeger ook met niets begonnen en heeft met hard werken een mooi loonbedrijf kunnen opbouwen. Ik kreeg vaak van mijn opa te horen; “nait doun wat k ook nait doun zol” als ik weer eens op reis ging naar het buitenland. Helaas heeft hij bijvoorbeeld onze verhuizing naar het huidige pand niet meer meegemaakt. Had hem graag de opening willen laten verzorgen!”

20201204Steamteq

Laatste nieuws

FCG160902_TEGELS_300X250PX_300ppi4
FCG160902_TEGELS_300X250PX_300ppi2
FCG160902_TEGELS_300X250PX_300ppi6
FCG160902_TEGELS_300X250PX_300ppi3
FCG160902_TEGELS_300X250PX_300ppi
FCG160902_TEGELS_300X250PX_300ppi5