Blog: Carla Rink over het programma ‘Talenten op één Business’.

24 januari 2018

Carla Rink, lid Hattrick's Club bestuur, schrijft samen met haar collega bestuurders in een blogvorm over activiteiten die binnen de club worden georganiseerd. Dit keer was Carla op bezoek bij de kick off van het programma 'Talenten op één Business'.

Ik en mijn talent.....
Woensdag 13 december jl. was het zover. Het programma ‘Talenten op één, Business’.

Dit is een nieuw initiatief voor jonge talenten, waarin leren van de sportwereld én van elkaar belangrijke uitgangspunten zijn. Gezamenlijk willen de partijen hiermee het thema ‘Talentontwikkeling’ binnen het bedrijfsleven nadrukkelijker op de kaart zetten.

Het ‘Talenten op één business’ programma is primair gericht op talentvolle medewerkers, jonger dan 40 jaar, met een hoog ambitieniveau. Zij werken voor het noordelijke bedrijfsleven of de overheid. Deze groep wordt aangevuld met een aantal talentvolle topsporters om zo vanuit verschillende disciplines te leren. Ook vanuit de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit worden elk 5 topstudenten afgevaardigd.


Talent tot bloei laten komen!
Ik mocht het meemaken op de bijeenkomst Talenten op één business. Zomaar, op de woensdagmiddag voorafgaand aan de wedstrijd FCG-PSV (en wat voor een wedstrijd!!).  Als lid van de businessclub was ik geïnteresseerd wat het programma zou brengen. Fijn dat ik mocht aanschuiven bij dit mooie initiatief  van FCG*

carla rink
carla rinkIn de zaal van het Kineapolis theater, 35 jonge ( jongens en meiden) uit het bedrijfsleven, werkzaam bij onze sponsoren, of nog studerend aan de RUG of Hanze hogeschool. Prof Dr. Janka Stoker ( faculteit Economie en Bedrijfskunde RUG) en Hein Gerd Triemstra ( Topsportcoördinator en excellentie Noorderpoort), gaven geanimeerd college.

De relatie talent en sport, talenten benutten in je werk. Het  kwam allemaal aan de orde, ondersteund met filmfragmenten en interactie. Elke topprestatie vraagt heel veel trainingsuren. Musici, wetenschappers en sporters zouden 10.00 uur doelbewust moeten trainen om de absolute top te bereiken!

Ga er maar aanstaan, omgerekend 10 jaar lang, 20 uur per week. Hoewel er ook kritiek is op deze visie, kun je erop rekenen dat de top bereiken, veel werken, inzet en “doen” vraagt. (Voor ons ondernemers is dit niet anders, dacht ik ....).
Hoe maak je van een acht een tien? Hoe word je beter in je vak?

Marc Lammers, de bekende hockeycoach gaf in een filmfragment een mooi voorbeeld:  Speelster (positie spits) Sylvia Karres, die op het WK (en ook EK) te weinig scoorde. Ze nam de ballen op de backhand niet goed aan, haar zelfvertrouwen was gezakt naar nul. Sylvia werd wel steeds door haar medespelers op de backhand aangespeeld. Zo was het afgesproken. En hier werd eindeloos op getraind. Onbewust, onbekwaam was hier van toepassing. Toen haar gevraagd werd waar ze wel graag de bal aangespeeld wilde hebben, was haar antwoord op de voorhand, in de cirkel, om via een tip-in te scoren. Dat vroeg om een andere trainingsvorm, het accent op wat ze al goed kon (bewust bekwaam). Ze sprak uit waar ze goed in was, waar haar talent zat. Dus ook teamgenoten moesten  haar anders aanspelen. Sylvia kwam in een” flow” omdat deze aanpak haar wel lukte te scoren, Het zelfvertrouwen had haar duidelijk in deze “flow” gebracht....In 2006 werd werden de hockeydames wereldkampioen!

Je eigen sterke punten bespreken is nog niet zo makkelijk, maar in de groepsopdracht die volgde, kwamen de deelnemers tot mooie antwoorden en deelden hun ervaringen. Bij deze masterclass is het uitgangspunt: wat ik hier vandaag hoor en leer kan ik morgen toepassen in de praktijk. Ook de opdracht en oefening in “feedback” geven en ontvangen werd actief en enthousiast opgepakt. Zo gaat leren vanzelf lijkt mij....

Als je als starter of junior in een organisatie werkt, zijn eerder genoemde onderwerpen niet het meest makkelijk om mee aan de slag te gaan. Samen leren en delen met “lotgenoten” in een andere setting, zoals op deze middag is dan leuk en leerzaam. Zo stelden de trainers nog een aantal vragen: Heb je ook een mentor in of buiten de organisatie? Hoe geef je vorm aan je eigen ontwikkeling? Vragen om mee aan de slag te gaan.……. Janka Stoker en Hein Gerd Triemstra, gaven steeds een korte context en ondersteunden  onderwerpen met filmfragmenten uit de sportwereld. Een zinvolle aanpak.

De tijd vloog om! Deze middag zijn de deelnemers van Talenten op één, business, gevoed met input en vragen om over na te denken. Het zal deze “jonkies” sterker maken, tot nadenken en reflectie aanzetten, nodig om hun  talent nog verder te ontwikkelen!  Groeien en bloeien dat is toch wat we willen met de talenten in onze maatschappij! Ik heb genoten, dank dat ik erbij mocht zijn.

Carla Rink, (lid Hattrickclub businessbestuur).
 
* Initiatiefnemers FC Groningen én NDC Mediagroep lanceren samen met partners Marketing Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool en Vos Opmaat Consultancy het programma: ‘Talenten op één business’
 
 

Laatste nieuws

FCG160902_TEGELS_300X250PX_300ppi4
FCG160902_TEGELS_300X250PX_300ppi2
FCG160902_TEGELS_300X250PX_300ppi6
FCG160902_TEGELS_300X250PX_300ppi3
FCG160902_TEGELS_300X250PX_300ppi
FCG160902_TEGELS_300X250PX_300ppi5