Belangrijke impuls voor Groningse en Noord-Nederlandse maritieme sector

17 maart 2019

Voorafgaand aan de wedstrijd FC Groningen – ADO Den Haag vond er vanmiddag in de Skylounge Groningen Airport Eelde een bijeenkomst plaats voor bedrijven in de maritieme sector.  Gedeputeerde Patrick Brouns maakte daarbij diverse provinciale initiatieven bekend die voor een belangrijke impuls kunnen zorgen voor de Groningse en Noord-Nederlandse maritieme sector.

Dit voetbalseizoen organiseert Provincie Groningen in samenwerking met FC Groningen en Groningen Airport Eelde diverse bijeenkomsten voor kansrijke sectoren in Noord-Nederland. Zo stond bij eerdere bijeenkomsten dit seizoen het project Groningen@work en Chempoort centraal. Vanmiddag was dat de maritieme sector. “Een sector die 1,3 miljard euro vertegenwoordigt en zichzelf dus erg serieus mag nemen. Maar ook een sector met volop kansen die wij als Provincie Groningen graag willen ondersteunen”, geeft Patrick Brouns aan.

Oprichten van een Maritieme Board Groningen
Één van de initiatieven waar Brouns op doelt is de oprichting van een Maritieme Board Groningen. Dit nieuwe noordelijke platform van bedrijven in de scheepsbouw is een belangrijke eerste stap om de samenwerking in deze sector te optimaliseren. De eerste voorzitter is Egbert Vuursteen, CEO van Royal Wagenborg. In eerste instantie is een tiental bedrijven betrokken bij de board. De provincie faciliteert dit nieuwe platform de komende twee jaar. 
 
Deelnemen Provincie Groningen in het NESEC/Scheepsbouwfonds
Een ander initiatief is de participatie van de Provincie Groningen in het Nesec/Scheepsbouwfonds. Nesec is in 1946 opgericht om de export te bevorderen van in Nederland gebouwde schepen en om leningen te verstrekken aan scheepseigenaren. De financiële expertise van Nesec wordt ingezet voor het Nesec Shipping Debt Fund (NSDF), een fonds waarmee (innovatieve) investeringen in short sea shipping gefinancierd kunnen worden. Dit fonds is nodig omdat het moeilijk is om bij de bank een lening te krijgen. Het fonds omvat 250 miljoen euro en wordt door het Rijk gesteund met een staatsgarantie van 80%. De provincie neemt deel met een lening van 15 miljoen euro en de NESEC gaat een dag per week spreekuur houden in het Provinciehuis.
 
Noordelijk project robotisering
Tijdens de bijeenkomst vanmiddag kwamen diverse sprekers aan bod. Één daarvan was Jules Blokhuis van Koninklijke Niestern Sander. In zijn betoog gaf hij aan dat scheepsbouwcluster zich qua eindproduct goed heeft doorontwikkeld maar dat in het productieproces er veel te winnen valt. Robotisering kan daar een grote rol in spelen. De Provincie Groningen draagt 48.000 euro bij voor het opstellen van een businessplan voor dit project. Daaruit moet blijken of er voldoende draagvlak is bij de scheepswerven voor automatisering van hun logistieke proces. Door bijvoorbeeld het starten van een gezamenlijke robotiseringsunit die overal in de sector kan worden ingezet.
 
Ondernemers centraal stellen
In zijn slotwoord stelde gedeputeerde Patrick Brouns dat het belangrijk is ondernemers centraal te stellen. “Ondernemers halen geld naar de regio en dat is vitaal voor een gezonde economie. Wij als Provincie Groningen hebben een faciliterende rol en zijn dankbaar als wij ondernemers verder kunnen helpen”. Met de oproep aan de ondernemers in de zaal om ook altijd aan de bel te trekken met een goed idee werd, het plenaire gedeelte afgesloten en konden de gasten netwerken en genieten van de voetbalmiddag in het Hitachi Capital Mobility Stadion waarin FC Groningen met 1-0 wist te winnen van ADO Den Haag.

Laatste nieuws

FCG160902_TEGELS_300X250PX_300ppi4
FCG160902_TEGELS_300X250PX_300ppi2
FCG160902_TEGELS_300X250PX_300ppi6
FCG160902_TEGELS_300X250PX_300ppi3
FCG160902_TEGELS_300X250PX_300ppi
FCG160902_TEGELS_300X250PX_300ppi5