wo 15 december 2021 20:00
TOTO KNVB Beker
Niemeijer (23)
Baas (70)
2
4
Cyril Ngonge (45)
Mo El Hankouri (84) (P)
Jorgen Strand Larsen (111)
Jorgen Strand Larsen (115)
23
Niemeijer
45
Cyril Ngonge
58
Bjorn Meijer voor Marin Sverko
58
Jorgen Strand Larsen voor Romano Postema
58
Patrick Joosten voor Paulos Abraham
64
Laros Duarte
70
Baas
71
Driouech voor Baas
76
Mike te Wierik voor Wessel Dammers
76
Michael de Leeuw voor Bart van Hintum
77
Ormonde-Ottewil voor Niemeijer
84
Mo El Hankouri
0
45
90
Verlenging
91
Daniël van Kaam voor Cyril Ngonge
105
Dallinga
111
Jorgen Strand Larsen
113
Eyongo voor Aberkane
113
Duku voor Wieffer
115
Jorgen Strand Larsen
90
105
120

Excelsior - FC Groningen

Kaartverkoop
Voorbeschouwing
Wedstrijdverslag
De wedstrijd in beeld
23 november 2021

FC Groningen stelt de kaartverkoop voor de resterende uitwedstrijden in 2021 uit. Vanwege de onzekerheden omtrent de coronamaatregelen – waarbij de kans bestaat dat er geen publiek bij voetbalwedstrijden aanwezig mag zijn – gaan tickets voor de uitduels met achtereenvolgens Excelsior (beker, woensdag 15 december), Heracles Almelo (zaterdag 18 december) en AZ (laatste competitieduel van het jaar op dinsdag 21 december) nog niet in de verkoop.

FC Groningen wil voorkomen dat supporters kaarten aanschaffen, terwijl in de komende periode beslist gaat worden of er weer publiek bij voetbalwedstrijden welkom is. Totdat die duidelijkheid er is, ligt de kaartverkoop voor de resterende uitduels van dit kalenderjaar stil. Normaliter zou de Trots van het Noorden vandaag – dinsdag 23 november – starten met de kaartverkoop voor de duels in Rotterdam, Almelo en Alkmaar.

Mocht er worden besloten dat er later dit kalenderjaar wel supporters mogen meereizen met FC Groningen, zal de Trots van het Noorden vanzelfsprekend kaartverkoop voor de bovengenoemde uitwedstrijden opstarten. Daarbij zal de club rekening houden met de drie categorieën waarmee het gehele seizoen al wordt gewerkt; Bus lid SV, loyaliteitsgroep en overige seizoenkaart- en clubcardhouders. Logischerwijs zal de verkoopperiode per categorie dan wel worden ingekort ten opzichte van de periode die er normaal voor staat.

Hoewel FC Groningen van mening is dat voetbalwedstrijden op een (corona)veilige manier kunnen worden georganiseerd, is de club (en het betaalde voetbal in het algemeen) afhankelijk van de besluitvorming hierover in Den Haag.

14 december 2021

FC Groningen speelt in de tweede ronde om de TOTO KNVB Beker woensdagavond (15 december) tegen Excelsior. Het duel op Woudestein begint om 20.00 uur. Hoofdtrainer Danny Buijs kan net als in de competitiewedstrijd van afgelopen zondag tegen Feyenoord (1-1) niet beschikken over de herstellende Daleho Irandust, Damil Dankerlui en Radinio Balker. Het bekerduel wordt een weerzien met Thijs Dallinga, de spits die met 24 treffers de absolute topscorer is van de Keuken Kampioen Divisie.

FC Groningen nam Thijs Dallinga in de zomer van 2018 over van FC Emmen. De in de stad Groningen geboren spits kwam mede door blessureleed niet volledig tot wasdom bij de Trots van het Noorden. In zijn laatste seizoen bij FC Groningen verscheen de naam van de aanvaller nog bij zeven officiële duels van de ploeg van Buijs op het wedstrijdformulier. Dallinga koos afgelopen zomer na afloop van zijn driejarig contract voor een transfervrije overstap naar Excelsior.

Doelpuntenregen
Mede dankzij de doelpuntenregen van de Groningse spits is Excelsior dit seizoen met FC Volendam in de race om de titel in de Keuken Kampioen Divisie. De Rotterdammers staan 1 punt achter de koploper uit Volendam. De naaste achtervolgers staan op vijf en zes punten van het leidende duo. Buijs is dan ook op z’n hoede voor de Kralingers. “Zoals bij alle tegenstander in de Eredivisie hebben we ook Excelsior meerdere keren live aan het werk gezien. Wij zullen geconcentreerd aan de bak moeten. Mogelijk zullen we in de opstelling een aantal wijzigingen doorvoeren, maar dat zal vooral zijn omdat we nu om de drie dagen een wedstrijd spelen en we de belasting van de spelers goed moeten monitoren om iedereen zo fit mogelijk te houden in de laatste wedstrijden voor de winterstop.”

In tegenstelling tot eerdere berichten wordt het bekerduel in Rotterdam wel uitgezonden door ESPN. De wedstrijd van FC Groningen is te zien na het bekerduel tussen Harkemase Boys en RKC Waalwijk op ESPN 4 of online via ESPN Extra. Excelsior - FC Groningen staat woensdagavond onder leiding van scheidsrechter Pol van Boekel.

Voorbeschouwing
FC Groningen speelt na het bekerduel met Excelsior nog uitwedstrijden in de Eredivisie tegen respectievelijk Heracles Almelo (aanstaande zaterdag) en AZ (volgende week dinsdag, 21 december). Bekijk de volledige voorbeschouwing met Danny Buijs op het bekertreffen met Excelsior, waarin de trainer van FC Groningen onder meer ingaat op het weerzien met zijn voormalige pupil Thijs Dallinga.

15 december 2021

FC Groningen heeft woensdag de achtste finales van het TOTO KNVB Bekertoernooi bereikt door na verlenging met 2-4 te winnen bij Excelsior. De Trots van het Noorden kwam twee keer terug van een achterstand. Na de reguliere speeltijd stond het 2-2 met Groningse treffers van Cyril Ngonge en Mo El Hankouri. In de verlenging scoorde Jørgen Strand Larsen twee keer. 

20211215EXCELSIORGRONINGEN002

FC Groningen had voor rust veelvuldig de bal en zocht de opening in de defensie van Excelsior door veel van kant te wisselen en de bal van links naar rechts te laten gaan. Het lukte de FC echter niet om grote kansen te creëren en ook de drie hoekschoppen die het al binnen een kwartier kreeg, leverde geen gevaar op.
 
De Trots van het Noorden moest halverwege de eerste helft een domper verwerken nadat verdediger Redouan Yaakoubi met een actie langs de zijlijn door kwam en een voorzet kon afleveren. Reuven Niemeijer kwam vanaf het middenveld het strafschopgebied in gestormd en kopte hard raak, 1-0.
 
Ook na de treffer was het balbezit voor de FC, maar bleven de grote kansen uit. Tot de extra tijd van de eerste helft. Cyril Ngonge nam een pass van Mo El Hankouri prachtig mee in de loop en schoot de bal achter keeper Stijn van Gassel, 1-1.  

Abraham

FC Groningen werd vlak na rust direct gevaarlijk. Romano Postema werd in de diepte gestuurd door Paulos Abraham. De spits week iets uit naar de linkerkant waardoor hij koos voor een voorzet op Ngonge. Die pass bleek net te scherp. Een paar minuten later schoot Tomas Suslov hard op het doel nadat de bal uit een corner niet goed kon worden weggewerkt door Excelsior. Het schot scheerde rakelings over de lat.
 
Net als in de eerste helft kwam FC Groningen halverwege de tweede helft op achterstand. Een snelle aanval van de Rotterdammers werd bij de tweede paal afgerond door Julian Baas, 2-1.Enkele minuten later hield aanvoerder El Hankouri zijn ploeg in de wedstrijd door een kopbal van de lijn te halen na een hoekschop.
 
FC Groningen kwam zes minuten voor tijd langszij. Invaller Michael de Leeuw werd onderuit gehaald in het strafschopgebied waarna de FC een penalty kreeg. De strafschop werd verzilverd door aanvoerder El Hankouri, 2-2. Enkele seconden voordat de verlenging daar was werd een schot van Jørgen Strand Larsen met de voeten uit de korte hoek gehaald door keeper Van Gassel.
 
In de verlenging bleek FC Groningen fysiek een stuk fitter dan de tegenstander. Strand Larsen en invaller Daniël van Kaam werden al vroeg in de verlenging gevaarlijk. Scoren deed de Trots van het Noorden in de eerste helft nog niet. Na het wisselen van kant werd de FC vaker gevaarlijk.
 
Eerst stuitte keeper Van Gassel De Leeuw nog, in de rebound werd Suslov van scoren gehouden, maar niet veel later was het wel raak. Suslov maakte een schitterende individuele actie en vond spits Strand Larsen die raak schoot. Daarmee zette de Noor FC Groningen in de 111e minuut voor het eerst van de avond op voorsprong 2-3. Vrijwel direct na zijn eerste goal scoorde Strand Larsen nog een keer. De spits zette goed door op de keeper en schoot de eindstand naar 2-4. Hierdoor zit er komende zaterdag een balletje met de naam FC Groningen in de koker tijdens de volgende loting van het TOTO KNVB Bekertoernooi.

De Leeuw
Juichen
Ngonge

Gerelateerd nieuws