zo 16 januari 2022 14:30
Eredivisie
0
1
Götze (10)
10
Götze
48
Teze
63
Romano Postema voor Daniël van Kaam
63
Paulos Abraham voor Cyril Ngonge
64
Veerman voor Van Ginkel
64
Bruma voor Doan
64
Vertessen voor Romero
77
Marin Sverko voor Bjorn Meijer
77
Melayro Bogarde voor Michael de Leeuw
82
Wessel Dammers voor Tomas Suslov
90
Max voor Mauro Junior
90
Mwene voor Götze
0
45
90

FC Groningen - PSV

Kaartverkoop
Voorbeschouwing
Wedstrijdverslag
De wedstrijd in beeld
14 januari 2022

FC Groningen begint zondagmiddag (16 januari) aan de tweede seizoenshelft van 2021/2022. In de eigen Euroborg ontvangen de manschappen van hoofdtrainer Danny Buijs om 14.30 uur PSV. De Trots van het Noorden kan tegen de koploper van de Eredivisie beschikken over een nagenoeg complete wedstrijdselectie, waarvoor mogelijk ook nieuwkomer Melayro Bogarde beschikbaar zou kunnen zijn.

Na een korte break heeft FC Groningen snel na de feestdagen de draad weer opgepakt. De ploeg van Danny Buijs heeft zich onder meer middels twee oefenwedstrijden kunnen voorbereiden op de herstart van de competitie. “En dat niet alleen; we kijken direct ook verder want na PSV wacht komende woensdag de belangrijke bekerwedstrijd tegen N.E.C. en drie dagen daarna alweer het uitduel met Vitesse,” schetst Buijs het begin 2022. “Er wacht ons dus in anderhalve week tijd drie zware wedstrijden. Maar op dit moment is het gevoel goed. We hebben goed kunnen trainen en met twee oefenwedstrijden in de benen staan we er volgens mij prima voor. We zijn er klaar voor.”

Koploper
Om te beginnen dus met de confrontatie tegen PSV. “Een topclub en ze staan niet voor niets bovenaan in de Eredivisie,” is Buijs duidelijk als het gaat om de kracht van de tegenstander uit Eindhoven. “Ze beschikken over veel individuele kwaliteiten, dus we hebben een topdag nodig voor een resultaat.”

Dat gaat FC Groningen doen met Peter Leeuwenburgh onder de lat. Buijs heeft de afgelopen periode benut om ook de nieuwe keeperstrainer Harmen Kuperus zijn oordeel te laten vellen over de tweestrijd tussen Leeuwenburgh en Jan Hoekstra. “We kijken kritisch naar alle spelers, maar bij keepers maak je in tegenstelling tot veldspelers niet elke week een nieuwe afweging. Peter heeft tot nu toe goede met minder goede momenten afgewisseld, maar dat is ook niet gek als je nieuw bij een club komt in een andere competitie dan je gewend bent. Wij geven hem in ieder geval voor de komende competitiewedstrijden het vertrouwen. Peter is nog steeds onze nummer 1. Jan mag zich volgende week woensdag laten zien in de bekerwedstrijd tegen N.E.C.. Dat is hoe we het nu met elkaar hebben afgesproken. Uiteraard mits beide keepers volledig fit zijn en blijven.”

Voorbeschouwing
Bekijk de volledige voorbeschouwing met Danny Buijs op het Eredivisieduel met PSV. De competitiewedstrijd in speelronde 19 staat zondagmiddag vanaf 14.30 uur onder leiding van scheidsrechter Bas Nijhuis.

16 januari 2022

FC Groningen heeft de eerste wedstrijd van 2022 nipt verloren. Koploper PSV was in Euroborg met 0-1 te sterk voor de Trots van het Noorden. Mario Götze maakte na tien minuten spelen de enige treffer. Bij FC Groningen debuteerde huurling Melayro Bogarde. De van Hoffenheim gehuurde middenvelder kwam in de tweede helft in het veld. 

Aanvoerder de Leeuw

FC Groningen speelde de eerste officiële wedstrijd van 2022 in het derde tenue. Deze werd eind vorig kalenderjaar gelanceerd en is ontworpen door de Groningse rapper Kraantje Pappie. Tevens stond het duel met de koploper uit Eindhoven in het teken van het wederom landelijk aandacht vragen voor de aardbevingsproblematiek in Groningen.
 
PSV had vanaf de beginfase het meeste balbezit waardoor FC Groningen voornamelijk de verdedigende stellingen moest innemen. De Trots van het Noorden kwam na 10 minuten spelen op achterstand nadat Mario Götze een lage voorzet van Cody Gakpo van dichtbij kon binnen tikken, 0-1. Aanvallend lukte het FC Groningen niet om spitsen Jørgen Strand Larsen en Michael de Leeuw veelvuldig aan de bal te krijgen. Vanaf de zijkanten probeerde de FC door te komen, maar echt gevaarlijke momenten leverde dit niet op.
 
Aan de andere kant gaf de georganiseerde verdediging ook weinig weg. Voormalig FC’er Ritsu Doan kreeg twee kansen. Na een half uur spelen schoot de Japanner in de korte hoek net naast de paal, vlak voor het rustsignaal redde doelman Peter Leeuwenburgh knap op een schot van Doan. Het gevaarlijkste moment van FC Groningen kwam ruim vijf minuten voor rust van Tomas Suslov. De middenvelder zette goed door en kwam in botsing met keeper Joel Drommel, waarna de keeper de bal voldoende raakte om de Slowaakse international echt kansrijk te laten worden.

Suslov2

FC Groningen begon krachtig aan de tweede helft. Cyril Ngonge zag binnen een minuut spelen een schot geblokt en Laros Duarte krulde vijf minuten na rust een vrije trap van ongeveer 20 meter op de lat. Bjorn Meijer kon de rebound net niet in het doel werken. Het derde moment in de beginfase van de tweede helft kwam van de voet van Suslov. De middenvelder snelde aan de linkerkant langs zijn tegenstander, bereikte De Leeuw net niet met de voorzet.
 
Trainer Danny Buijs bracht na ruim een uur spelen met Paulos Abraham en Romano Postema twee aanvallende verse krachten. Met een 0-1 tussenstand op de borden zat er een positief resultaat in tegen de koploper van de Eredivisie. Een klein kwartier voor tijd maakte Melayro Bogarde zijn debuut voor de FC. Wessel Dammers werd in de slotfase ingebracht om extra fysieke kracht toe te voegen in het veld.
 
De Trots van het Noorden ging opportunistischer spelen met onder meer hoge ballen voor het doel waarbij Dammers een wapen bleek. FC Groningen ging op zoek naar die ene goede kans. Die kreeg Strand Larsen. De spits kon aannemen in het strafschopgebied, maar gleed tijdens de aanname uit waardoor de Noor niet tot een schot op het doel kwam. Zo bleef het 0-1 in Euroborg en verloor FC Groningen nipt van koploper PSV.
STEM HIER OP DE OFFICE CENTRE MAN OF THE MATCH

Van Kaam
Bogarde

Gerelateerd nieuws