zo 12 september 2021 14:30
Eredivisie
Cyril Ngonge (69)
1
1
Halilovic (19)
19
Halilovic
45
Madsen
46
Bart van Hintum voor Bjorn Meijer
46
Romano Postema voor Michael de Leeuw
46
Daleho Irandust voor Marin Sverko
59
Laros Duarte
65
Paulos Abraham voor Patrick Joosten
65
Van der Heide voor Henk Veerman
69
Cyril Ngonge
70
Mike te Wierik
70
Halilovic
75
Daniël van Kaam voor Laros Duarte
79
Woudenberg
80
Stevanovic voor Nygren
84
Mike te Wierik
90
Stevanovic
0
45
90

FC Groningen - SC Heerenveen

Kaartverkoop
Voorbeschouwing
Wedstrijdverslag
De wedstrijd in beeld
24 augustus 2021

De kaartverkoop voor de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen – zondag 12 september aftrap 14.30 uur – is gestart. FC-supporters kunnen zonder restricties van seizoen- of clubcards online tickets bestellen. Vanwege de beperkte capaciteit van 2/3 van het stadion, zijn niet alle vrije plekken in Euroborg beschikbaar.

FC Groningen speelde afgelopen weekend voor het eerst in bijna een jaar tijd weer een thuiswedstrijd waarbij supporters in Euroborg aanwezig mochten zijn. Een prachtig moment. Supporters kunnen voor de Derby van het Noorden eenvoudig kaarten kopen via tickets.fcgroningen.nl.
 
Via deze link zijn ook nog seizoenkaarten te koop. Met het bestellen van een seizoenkaart zijn supporters – onder de huidige voorwaarden – zeker van een plek bij de resterende 16 thuisduels in de Eredivisie van dit seizoen. Mochten er gedurende het komende seizoen corona-gerelateerde overheidsmaatregelen worden genomen waardoor stadionbezoek niet meer mogelijk is, dan geeft FC Groningen haar seizoenkaarthouders de mogelijkheid tot tegemoetkoming aan het einde van het seizoen 2021/2022.
 
2/3 bezetting
Momenteel mag de Trots van het Noorden vanwege overheidsmaatregelen werken met 2/3 stadionbezetting. Hierdoor kan de club logischerwijs minder tickets verkopen dan gebruikelijk. Voor sommige vakken - bijvoorbeeld op de Tonny van Leeuwen Tribune - geldt daarom dat er geen kaarten meer beschikbaar zijn.
 
Na een sfeervol begin van het seizoen, afgelopen zaterdag tegen FC Utrecht, staat met de kraker tegen sc Heerenveen wederom een speciaal duel op het programma. Mis de Derby van het Noorden niet en bestel nu alvast kaarten voor de wedstrijd: tickets.fcgroningen.nl 

10 september 2021

De technische staf heeft Mo El Hankouri aangewezen als de nieuwe aanvoerder van FC Groningen. De 24-jarige flankspeler neemt de aanvoerdersband over van Azor Matusiwa, die een transfer heeft gemaakt naar het Franse Stade de Reims. El Hankouri krijgt als captain ondersteuning van Michael de Leeuw en Bart van Hintum, die tot tweede en derde aanvoerder zijn benoemd.

Volgens hoofdtrainer Danny Buijs staat Mo El Hankouri symbool voor groei en ontwikkeling bij FC Groningen, een belangrijke pijler van de Trots van het Noorden. “Mo heeft zich sinds zijn komst naar FC Groningen, tweeënhalf jaar geleden, zowel op als buiten het veld enorm ontwikkeld. Hij is als voetballer gegroeid en als mens. Daarnaast belichaamt hij onze werkwijze bij de club. Ook Mo speelt wel eens een mindere wedstrijd, maar hij geeft altijd alles voor het team. Bij ons mág je een keer een mindere wedstrijd spelen, dat gebeurt elke speler, maar je kunt wel altijd je taken uitvoeren en maximale energie aan het team geven. Dat doet Mo elke dag.”

Buijs vult aan dat El Hankouri er niet alleen voorstaat als aanvoerder. “We doen het als team. Mo krijgt als aanvoerder steun van Michael de Leeuw en Bart van Hintum. Maar ook ervaren jongens als Mike te Wierik en Wessel Dammers hebben hun rol. Maar uiteindelijk kan er maar één speler de band dragen en dat is in eerste instantie Mo.”

El Hankouri

Derby van het Noorden
FC Groningen pakt na de interlandbreak de competitie weer op met een thuiswedstrijd. Zondagmiddag om 14.30 uur staat de Derby van het Noorden op het programma in Euroborg. Voor het treffen met sc Heerenveen lijkt Buijs een nagenoeg complete selectie tot zijn beschikking te hebben. “Je hebt altijd wel één of twee spelers die met lichte klachten kampen en ook niet alle spelers zullen in staat zijn om negentig minuten te spelen, maar in algemene zin denk ik dat we er goed opstaan. Het wordt een interessante confrontatie, waarbij met de steun van een uitverkochte Euroborg wij het niveau willen halen zoals in onze eerste thuiswedstrijd van dit seizoen tegen FC Utrecht.”

FC Groningen – sc Heerenveen staat zondagmiddag vanaf 14.30 uur onder leiding van scheidsrechter Rob Dieperink. Bekijk hier de volledige voorbeschouwing van hoofdtrainer Danny Buijs op de Derby van het Noorden.

12 september 2021

FC Groningen heeft zondagmiddag de Derby van het Noorden in Euroborg gelijkgespeeld. Tegenstander sc Heerenveen kwam voor rust via Tibor Halilovic op voorsprong, Cyril Ngonge maakte twintig minuten voor tijd gelijk. Verdediger Mike te Wierik werd in de slotfase met zijn tweede gele kaart en dus rood naar de kant gestuurd. Hoewel de Trots van het Noorden nadrukkelijk de winst zocht, eindigde de derby in 1-1. 
 

Bjorn Meijer afkomstig uit de Opleiding van FC Groningen mocht in de Derby van het Noorden voor het eerst in de basis starten. De 18-jarige wingback verving Gabriel Gudmundsson, die op de laatste dag van het transferwindow vertrok. Nieuweling Laros Duarte stond op de plek van de eveneens vertrokken Azor Matusiwa. Ook Marin Sverko maakte zijn eerste minuten in de Eredivisie en stond centraal in de verdediging. De Kroaat begon op de plek van de afwezige Wessel Dammers.

Sfeeractie

Het duel begon na een schitterende sfeeractie op de Noordtribune. Middels meerdere mooie doeken werd terug gekeken op de oprichting van de club, 50 jaar geleden. FC Groningen begon de wedstrijd tegen sc Heerenveen met veel druk op de laatste lijn van de Friezen. Het leverde Tomas Suslov na drie minuten spelen de eerste schietkans op, in de handen van keeper Erwin Mulder.
 
De bezoekers werden na ongeveer tien minuten spelen voor het eerst gevaarlijk. Henk Veerman schoot uit de draai diagonaal naast het doel van Peter Leeuwenburgh. De Friezen zetten FC Groningen in de negentiende minuut op achterstand. Joey Veerman gaf een steekpass op Tibor Halilovic die in de korte hoek raak schoot. 0-1.
 
Het lukte FC Groningen in de eerst helft niet om aanvallend veel te creëren. Zowel Suslov als Duarte probeerden er met regelmaat voetballend doorheen te komen op het middenveld, maar echt grote kansen kreeg de Trots van het Noorden niet. Mo El Hankouri was het dichtste bij een treffer. De aanvoerder schoot een afvallende bal vanuit een hoekschop niet ver over het doel. 

Duarte

Direct na rust kwamen Bart van Hintum, Daleho Irandust en Romano Postema in het veld. Zij vervingen Meijer, Sverko en Michael de Leeuw. Irandust liet zich na ruim een minuut spelen direct gelden. De nummer 10 van de FC stak met een bekeken bal spits Cyril Ngonge weg die de verre hoek zocht en de paal raakte. De druk van de FC hield aan in de beginfase van de tweede helft waardoor het onder meer gevaarlijk werd via een aanvallende actie van Van Hintum, een kopbal van Ngonge en een scherpe voorzet van El Hankouri.
 
De energie kon de FC – gedragen door de steun van het publiek – lange tijd in de tweede helft vasthouden. Groningen was meerdere malen via de zijkant gevaarlijk en werd twintig minuten voor tijd beloond. Cyril Ngonge kopte uit een hoekschop van Suslov keihard raak, 1-1. Vanaf dat moment ging de thuisploeg vol voor de drie punten. Aangejaagd door 15.000 toeschouwers en een uitverkocht Euroborg streed de ploeg van Danny Buijs voor iedere meter.  
 
FC Groningen eindigde de wedstrijd met tien man nadat Mike te Wierik in de slotfase zijn tweede gele kaart ontving. Direct op dat moment raakte sc Heerenveen de paal uit een vrije trap. De numerieke minderheid belette de Trots van het Noorden niet om vol voor de overwinning te gaan. Daar was de FC dichtbij. Met een knappe actie van invaller Paulos Abraham aan de zijlijn omspeelde hij zijn tegenstander, zette de bal laag voor, maar spits Postema kon zijn voet net niet voldoende achter de bal krijgen. Aanvallende intenties, strijdlust, veel energie en de steun van het publiek, het was een enerverende Derby van het Noorden: eindstand 1-1. 

Te Wierik
Suslov Ngonge

Gerelateerd nieuws