za 13 maart 2021 20:00
Eredivisie
Alessio Da Cruz (60)
1
1
Bijl (38)
7
Sergio Padt
28
Wessel Dammers voor Ramon Pascal Lundqvist
33
Peña
38
Bijl
60
Alessio Da Cruz
66
Paulos Abraham voor Patrick Joosten
73
Gladon voor Adzic
76
Sam Schreck voor Tomas Suslov
81
Laursen voor Peña
0
45
90

FC Groningen - FC Emmen

Kaartverkoop
Voorbeschouwing
Wedstrijdverslag
De wedstrijd in beeld
12 maart 2021

FC Groningen speelt morgenavond, zaterdag 13 maart, in speelronde 26 van de Eredivisie thuis tegen FC Emmen. De aftrap in het Hitachi Capital Mobility Stadion is om 20.00 uur. In het door de coronacrisis sowieso al bijzondere seizoen is het opmerkelijk dat beide ploegen elkaar nu pas voor het eerst in competitieverband treffen.

Voor de provinciederby tussen Groningen en Drenthe lonken er voor trainer Danny Buijs weer meer opties binnen zijn selectie, in vergelijking met vorige week. “Azor Matusiwa en Arjen Robben zijn bezig op het veld en dat ziet er goed uit, al zijn ze uiteraard voorlopig nog niet inzetbaar. Gabriel Gudmundsson is op de weg terug, maar wellicht komt de wedstrijd tegen FC Emmen nog iets te vroeg voor hem. Dat gaan we nog bekijken. Ahmed El Messaoudi heeft zijn eerste minuten weer gemaakt tegen Ajax – en zelfs al direct weer gescoord – dat hopen we de komende weken te kunnen gaan uitbouwen. Eigenlijk is alleen Jørgen Strand Larsen niet op het veld te zien, maar ook hij herstelt naar verwachting.”

Aansluiting
FC Groningen staat op een stevige zesde plek op de ranglijst. Tegenstander FC Emmen is hekkensluiter van de Eredivisie, maar bleef in de laatste drie duels ongeslagen en haalde daaruit liefst zeven punten. De ploeg van voormalig FC-coach Dick Lukkien heeft hierdoor weer aansluiting weten te vinden bij de ploegen boven zich.

Buijs gunt FC Emmen succes. “Maar vanzelfsprekend pas na zaterdagavond. Ik kan het wel waarderen dat de club in moeilijke tijden de trainer steunt en laat zitten. Je ziet in zo’n situatie toch al gauw dat clubs een trainer wegsturen. Ik hoop voor FC Emmen dat hun beleid wordt beloond, maar uiteraard niet in de twee wedstrijden die ze nog tegen ons spelen.”

Jubileum Padt
Sergio Padt kan tegen FC Emmen zijn 250ste officiële wedstrijd voor FC Groningen spelen. De doelman debuteerde bijna zeven jaar geleden op 17 juli 2014 voor de Trots van het Noorden in de Europese uitwedstrijd tegen Aberdeen. Niet geheel toevallig hield Padt toen al direct de nul. In de 248 daaropvolgende duels kreeg de goalie nog eens maar liefst 64 keer een zogenaamde 'clean sheet' achter zijn naam. Tegen FC Emmen kan Padt met 250 wedstrijden een bijzondere mijlpaal bereiken. "Dat zie je niet veel meer in het hedendaagse voetbal", zegt Buijs. "Een hele mooie mijlpaal voor hem."
In de kantlijn hiervan is vermeldenswaardig dat Ko Itakura voor zijn vijftigste optreden in het groen-witte shirt staat.

FC Groningen – FC Emmen staat zaterdagavond vanaf 20.00 uur onder leiding van scheidsrechter Allard Lindhout.

Bekijk hier de volledige voorbeschouwing met Danny Buijs.

13 maart 2021

FC Groningen heeft zaterdagavond in het eigen Hitachi Capital Mobility Stadion gelijkgespeeld tegen FC Emmen, 1-1. De Trots van het Noorden kwam in de tweede helft terug van een achterstand door een treffer van Alessio da Cruz. Glenn Bijl had FC Groningen voor rust op achterstand gezet. De clash met FC Emmen betekende voor doelman Sergio Padt de 250ste wedstrijd tussen de palen voor FC Groningen.  

padt3

Keeper Padt liet zich in de beginfase direct gelden. Na 2 minuten spelen redde Padt op een inzet van Michael de Leeuw. Na bijna 10 minuten spelen bracht Padt uitstekend redding op een vrije bal van Miguel Araujo. De keeper tikte de bal uit de kruising tegen de paal.
 
Het eerste gevaar van FC Groningen kwam via Mo El Hankouri. De aanvaller omspeelde na een kwartier spelen zijn directe tegenstander en gaf een gevaarlijke lage voorzet. Patrick Joosten kon net zijn voet niet goed achter de bal zetten om op het doel te schieten. 
 
FC Groningen kwam zeven minuten voor het rustsignaal op achterstand. Een voorzet van de rechterkant kon onvoldoende worden weggewerkt waardoor Glenn Bijl de afvallende bal op de slof nam. Padt had goed oog op het schot, maar de inzet werd vlak voor de keeper door één van de Groningers van richting veranderd, 0-1. De grootste Groningse kans voor rust kwam in blessuretijd toen een inzet van Alessio da Cruz net voorlangs het doel van Michael Verrips rolde. 

Da Cruz blij

Na rust was de eerste serieuze kans voor Tomas Suslov. De middenvelder zette goed druk, veroverde de bal en schoot met rechts in het zijnet. FC Groningen kwam na een uur spelen op gelijke hoogte. Suslov speelde Alessio da Cruz fraai vrij met een steekbal waardoor de aanvaller op keeper Verrips af kon. Da Cruz bleef oog in oog met de keeper zeer rustig en schoot koeltjes de gelijkmaker binnen, 1-1.
 
De goal leverde de Trots van het Noorden nieuwe energie op. Vlak na de gelijkmaker was het wederom Suslov die druk naar voren zette en daardoor de bal veroverde. Weer vond de Slowaak Da Cruz. Deze keer stond keeper Verrips in de weg en stopte de inzet van de Groningse spits.
 
FC Groningen had de tegenstander in de tweede helft veelvuldig onder druk en zocht nadrukkelijker dan voor de pauze de aanval. Invaller Paulos Abraham kwam een keer gevaarlijk door en via de zijkanten probeerde FC Groningen met voorzetten of inworpen van Bart van Hintum tot kansen te komen. Het lukte de zowel Groningen als Emmen niet meer om te scoren waardoor beide ploegen met een punt van het veld liepen.

Net als voor Padt was het treffen met Emmen ook voor Ko Itakura een jubileumwedstrijd. De Japanner droeg voor de 50ste keer het shirt van FC Groningen.  

Stem hier op de Office Centre Man of the Match

Itakura
Joosten3

Gerelateerd nieuws