zo 12 mei 2019 14:30
Eredivisie
Paul Gladon (39)
Ritsu Doan (53)
Samir Memisevic (90) (P)
3
0
39
Paul Gladon
53
Ritsu Doan
56
Balic voor El Messaoudi
64
Semedo voor Novakovich
75
Mo El Hankouri voor Mimoun Mahi
76
Zeka voor Diemers
80
Ajdin Hrustic voor Paul Gladon
90
Samir Memisevic
0
45
90

FC Groningen - Fortuna Sittard

Kaartverkoop
Voorbeschouwing
Wedstrijdverslag
De wedstrijd in beeld
18 december 2018

Speeldatum: zondag 12 mei
Aanvang: 14.30 uur
Locatie: Hitachi Capital Mobility Stadion
Competitie: Eredivisie

KOOP KAARTEN
Aankooprechten 
Voorverkoop: twee per (Seizoen)ClubCard
Vrije verkoop: Geen (Seizoen)ClubCard verplichting

Verkoopperiode
Internet 18-12-18, 15.00 uur t/m 18-04-19, 23.59 uur Voorverkoop
FanCorner Groningen 18-12-18, 15.00 uur t/m 18-04-19, 17.30 uur Voorverkoop
Internet en FC Primera's 19-04-19, 09.00 uur t/m 12-05-19, 14.30 uur Vrije verkoop
FanCorner Groningen 19-04-19, 10.00 uur t/m 11-05-19, 17.00 uur Vrije verkoop

In alle gevallen geldt: Deze kaartverkoop is alleen voor supporters van FC Groningen. Kaarten gekocht door supporters van de uitspelende club op de thuisvakken, worden geblokkeerd zonder restitutie van het aankoop bedrag.

 

infographic-kaartverkoop-v3
10 mei 2019

Als er in de laatste uren voor de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard van komende zondag geen gekke dingen meer gebeuren, kan trainer Danny Buijs beschikken over een volledig fitte selectie. Het laatste reguliere competitieduel van het seizoen staat traditioneel in het teken van afscheid, maar vanaf 14.30 uur gaat het uitsluitend om de strijd om drie punten. Voor de aftrap wordt landskampioen onder-17 gehuldigd in het Hitachi Capital Mobility Stadion en na afloop is er aandacht voor de Payt Speler van het Jaar en vertrekkende mensen bij de Trots van het Noorden.

Trainer Danny Buijs speelde op maandagavond 29 april het restant van PEC Zwolle-FC Groningen en had vervolgens een aanloop van bijna twee weken richting komende zondag. “Dit was toch wel een lange periode zonder wedstrijden zo in de eindfase van de competitie,” aldus de FC-trainer. “Wat mij betreft niet voor herhaling vatbaar. Maar we hebben er geen invloed op gehad.”

Linkerrijtje
“We willen komende zondag onze sterke thuisreeks van na de jaarwisseling met een goed gevoel afsluiten,” vertelde Buijs tijdens het wekelijkse perspraatje. “Daarvoor hebben we drie punten nodig. Als we erin slagen te winnen, dan hebben we ook minimaal een plek in het ‘linkerrijtje’ afgedwongen. Dat is een klassering die bij de status van FC Groningen past. Alle spelers hebben de bereidheid en de fysieke gesteldheid om er vol voor te gaan. Het is nogmaals een groot compliment aan de spelers en onze fysiektrainers voor de fitheid van de selectie in de eindfase van het seizoen.”

Het bereiken van de achtste plaats en daarmee plaatsing voor de play-offs om Europees voetbal heeft FC Groningen niet meer in eigen hand. Of het seizoen geslaagd is, laat Buijs zelf niet afhangen van de plek op de eindranglijst. “Het gaat er vooral om hoe we de komende twee wedstrijden voor de dag komen. We hebben na de winterstop 27 punten gehaald uit vijftien wedstrijden en het met name in verdedigend opzicht goed gedaan. Voetballend en aan de bal zit er nog ruimte voor verbetering, maar we zijn het aan onze stand verplicht deze thuiswedstrijd tot een goed einde te brengen.”

Laatste speelronde
Of FC Groningen na zondag de troeven wel weer in eigen hand heeft, hangt af van het resultaat van Willem II, dat momenteel twee punten meer heeft. “Maar als wij zelf van Fortuna Sittard winnen, dan zijn we in ieder geval in de laatste speelronde nog in de race. Als we zover kunnen komen, dan kunnen we onszelf over de gehele tweede seizoenshelft weinig verwijten. En dan moeten we niet in zak en as gaan zitten als het uiteindelijk niet onze kant op valt.”

Tegenstander Fortuna Sittard heeft nog één of twee punten nodig om op eigen kracht handhaving af te dwingen. “Zij hebben heel knap gepresteerd, vooral in thuiswedstrijden. Maar ze hebben ook Feyenoord verrast in De Kuip. Ze speelden dit seizoen veelal in verschillende formaties en ook met verschillende spelers op bepaalde posities. Maar zoals elke wedstrijd ligt de sleutel vooral bij onszelf. Normaal gesproken moeten wij de betere ploeg zijn en dus zijn we voor deze wedstrijd ook de favoriet. Maar het gaat ook zondag vooral weer om de uitvoering.”

12 mei 2019

FC Groningen heeft zondagmiddag in een goed gevuld Hitachi Capital Mobility Stadion met 3-0 gewonnen van Fortuna Sittard. De ploeg van trainer Danny Buijs stond bij de pauze al met 1-0 voor door een treffer van Paul Gladon. Ritsu Doan en Samir Memisevic voerden de marge op naar drie treffer. Door de zege van FC Groningen en het verlies van Willem II heeft de Trots van het Noorden de achtste plek weer overgenomen.

In de 33ste speelronde die ooit de 34ste speelronde was nam FC Groningen het op tegen de nummer 14 van de ranglijst. Waar Groningen een overwinning hard kon gebruiken in de jacht op deelname aan de play-offs, had Fortuna Sittard nog minimaal één punt nodig om op eigen kracht als promovendus klassenbehoud veilig te stellen. Voor FC Groningen was in de warming-up nog een basisspeler afgehaakt. Jeffrey Chabot werd te elfder ure nog vervangen door Tom van de Looi, waardoor Samir Memisevic centraal achterin kwam te spelen.

Gedurende de eerste helft mocht de thuisploeg voor 19.738 toeschouwers het meeste aanspraak maken op de voorsprong, die uiteindelijk zes minuten voor de thee ook op de borden kwam. Een voorzet van Deyovaisio Zeefuik werd door Paul Gladon bij de tweede paal binnengekopt: 1-0. Acht minuten na de pauze was het Ritsu Doan die met een geweldig afstandsschot de score verdubbelde: 2-0. Zoals stadionspeaker het doelpunt via onderkant lat terecht kwalificeerde: ‘een wereldgoal’!

Gedurende de wedstrijd waren de acht tussenstanden bij de andere Eredivisiewedstrijden ook nog geregeld van invloed op de stemming in het stadion. De ruime voorsprong van Vitesse op De Graafschap werd met gejuich begroet door de ruim driehonderd meegereisde Limburgse fans. De comeback van FC Emmen bij Willem II dan weer door het overige deel van het publiek. Op die manier wist Fortuna dat het veilig was en Groningen dat woensdag het tegen het reeds gehandhaafde FC Emmen alle troeven weer zelf aan het stuur zit.

Mimoun Mahi kreeg een publiekswissel met nog een kwartier op de klok en werd vervangen door Mo El Hankouri. Ajdin Hrustic en Thomas Bruns mochten in de slotfase ook nog hun opwachting maken in de ploeg van trainer Danny Buijs. In de derde van vier minuten extra tijd werd Mike te Wierik gevloerd in het vijandelijke strafschopgebied. Reservecaptain Samir Memisevic wist met het buitenkansje van elf meter wel raak en bepaald de eindstand op 3-0.

Zo is het voor FC Groningen nu duidelijk dat de twaalfde keer linkerrijtje in veertien seizoenen Hitachi Capital Mobility Stadion een feit is. De achtste plek behalen is zeker bij winst op en bij FC Emmen aanstaande woensdag om 19.30 uur. Als Willem II niet wint bij ADO Den Haag dan is zelfs een gelijkspel voldoende. Bij verlies van Heracles Almelo op bezoek bij PSV kan FC Groningen zelfs nog naar de zevende plek op de ranglijst stijgen. Alles zal woensdag rond de klok van half tien na afloop van de laatste speelronde duidelijk zijn!

Gerelateerd nieuws