za 20 april 2019 18:30
Eredivisie
0
1
Huntelaar (78)
28
Paul Gladon
59
Huntelaar voor Schöne
68
Mo El Hankouri voor Iliass Bel Hassani
73
Samir Memisevic
74
Veltman
75
Ludovit Reis
76
Jeffrey Chabot
77
Dolberg voor Neres
78
Huntelaar
80
Huntelaar
80
Thomas Bruns voor Tim Handwerker
84
Huntelaar
90
Kristensen voor Ziyech
0
45
90

FC Groningen - Ajax

Kaartverkoop
Voorbeschouwing
Wedstrijdverslag
De wedstrijd in beeld
18 december 2018

Speeldatum: zaterdag 20 april
Aanvang: 18.30 uur
Locatie: Hitachi Capital Mobility Stadion
Competitie: Eredivisie
UITVERKOCHT!

UITVERKOCHT

Aankooprechten 
Voorverkoop: twee per (Seizoen)ClubCard
Vrije verkoop: Geen (Seizoen)ClubCard verplichting

Verkoopperiode
Internet 18-12-18, 15.00 uur t/m 28-03-19, 23.59 uur Voorverkoop
FanCorner Groningen 18-12-18, 15.00 uur t/m 28-03-19, 17.30 uur Voorverkoop
Internet en FC Primera's 29-03-19, 09.00 uur t/m 20-04-19, 18.30 uur Vrije verkoop
FanCorner Groningen 29-03-19, 10.00 uur t/m 20-04-19, 17.00 uur Vrije verkoop

In alle gevallen geldt: Deze kaartverkoop is alleen voor supporters van FC Groningen. Kaarten gekocht door supporters van de uitspelende club op de thuisvakken, worden geblokkeerd zonder restitutie van het aankoop bedrag.

infographic-kaartverkoop-v3
19 april 2019

Trainer Danny Buijs zat dinsdagavond met twee van zijn zoons op de bank met een blij gevoel naar de zege van Ajax te kijken. Zaterdagavond hoopt hij met FC Groningen de Champions League-halvefinalist ‘pootje te lichten’ in het uitverkochte Hitachi Capital Mobility Stadion. “Wij zijn een lastige horde,” aldus de FC-trainer. Aanvang is zaterdagavond om 18.30 uur en in verband met de verwachte verkeersdrukte wordt aan supporters geadviseerd op tijd van huis te gaan.

In de aanloop naar het thuisduel met Ajax moest trainer Danny Buijs het eerder deze week door ziektegevallen stellen zonder clubtopscorer Mimoun Mahi, Django Warmerdam en Michael Breij. De inzetbaarheid van het trio vormt nog een vraagteken in de aanloop naar FC Groningen - Ajax. “Het is een geweldige wedstrijd om te spelen voor de spelers. En nu Ajax in de halve finale van de Champions League staat wellicht nog wel extra. Bijna iedere voetballiefhebber heeft dinsdagavond gekeken. Ajax is een kwaliteitsploeg en dat je daartegen mag en kan spelen in een uitverkocht stadion, is geweldig.”

Vrijuit
Buijs ziet zijn ploeg niet als favoriet en denkt dat FC Groningen ‘vrijuit’ kan spelen. “Natuurlijk is er wel druk,” verduidelijkt de FC-trainer. “Er staan punten op het spel, het stadion zit helemaal vol en als speler wil je jezelf op een goede manier presenteren. Maar niemand verwacht dat Groningen zomaar even van Ajax zal winnen. Wij zijn één van de vier hordes voor hen in de titelrace en wij zullen een lastig horde zijn.”

Wie vijftien jaar geleden had voorspeld dat oud-Feyenoorder Buijs ooit als Ajax-fan op de bank zou zitten, zou destijds op zijn minst raar aangekeken zijn. “Afgelopen dinsdag zat ik met mijn twee zoons op de bank en bij de 1-2 stak ik wel even een vuistje in de lucht. Het is gewoon fantastisch voor het Nederlandse voetbal, dat een paar jaar geleden nog in zwaar weer zat. Het Nederlands Elftal heeft zich inmiddels volledig herpakt en Ajax stond twee jaar terug al in de finale van de Europa League. En nu weer in de halve finale van de Champions League.”

Verplaatsing
De verplaatsing van competitieduels in de Eredivisie houdt de gemoederen in voetballand de laatste dagen flink bezig. “Er wordt nu extra ruimte gemaakt voor Ajax,” concludeert Buijs. “En in de toekomst zal dat voor alle Nederlandse deelnemers in Europa op die manier gaan werken. Dat is uiteindelijk weer in het belang van alle clubs. Dat er nu een complexe situatie is ontstaan, is wel duidelijk. Misschien zou het al helpen om alleen de allerlaatste speelronde allemaal op het gelijke tijdstip aan te vangen.”

Om het Ajax zaterdagavond in het Hitachi Capital Mobility Stadion moeilijk te kunnen maken, moet bij FC Groningen de verdedigende kracht weer optimaal zijn. “Dat is een prestatie van het gehele team, niet alleen de doelman, de verdedigers of controlerende middenvelders. Het gaat om de bereidheid om elkaar te helpen en de organisatie neer te zetten. Aangevuld met individuele kwaliteiten en strijd leveren. We zullen Ajax niet moeten laten voetballen. Wij moeten in de duels komen, want daar ligt normaal gesproken ook onze kracht.”

20 april 2019

FC Groningen verloor zaterdagavond in het met 22.288 toeschouwers uitverkochte Hitachi Capital Mobility Stadion voor met 1-0 van koploper Ajax. De winnende goal werd gemaakt door invaller Klaas Jan Huntelaar die door twee gele kaarten en dus rood het einde van de wedstrijd overigens niet haalde. Daarnaast werden er nog eens vijf gele kaarten gegeven door arbiter Dennis Higler. Na de dertiende nederlaag blijft Groningen negende op de ranglijst.

Aan de kant van FC Groningen ontbraken clubtopscorer Mimoun Mahi en daarnaast Django Warmerdam en Michael Breij. Het trio had eerder in de week te kampen gehad met ziekte. Paul Gladon maakte zijn debuut in de basiself van FC Groningen en vormde een aanvalsduo met Kay Sierhuis. Aan de kant van Ajax ontbrak rechtsback Mazraoui door een blessure en was Nicolas Tagliafico zijn vervanger.

In de openingsfase van de wedstrijd kreeg Ajax een grote kans toen Matthijs de Ligt op de paal kopte. Na dat moment gaf de fel en agressief verdedigende thuisploeg vrijwel geen kans meer weg. De vlotte combinatie die afgelopen week nog in de Champions League nog talrijk waren, werden door FC Groningen vakkundig voorkomen in een duel waarin scheidsrechter Dennis Higler aanvankelijk veel toeliet. Sierhuis, Te Wierik en Reis tekenden voor de mogelijkheden van Groningen.

In de tweede helft kwam Groningen ook aanvallend meer in het spel voor en kregen Ritsu Doan en Kaj Sierhuis de betere kans en was het Ajax dat een gevaarlijke inzet door Deyovaisio Zeefuik van de lijn gered zag worden. Daarna ontaardde de wedstrijd alsnog in een ware kaartenregen. Samir Memisevic, Joël Veltman en Ludovit Reis gingen Paul Gladon (eerste helft) achterna in het boekje van Higler. En hoewel de FC in totaal slechts twaalf overtredingen maakte, was Jeffrey Chabot nummer vier aan de zijde van de thuisclub met geel.

Na Klaas Jan Huntelaar viel ook Kasper Dolberg in bij de gasten en in de nieuwe aanvalsbezetting wist de thuisclub meteen tot scoren te komen. Huntelaar was Tim Handwerker te slim af en schoot de 0-1 achter Sergio Padt. De Ajacied trok zijn shirt uit bij het juichen en dat kwam hem vijf minuten later duur te staan. Toen kreeg Huntelaar zijn tweede gele kaart door een overtreding op Samir Memisevic.

In de slotfase was Thomas Bruns al gebracht voor verdediger Tim Handwerker en in de laatste aanvallen ging Mike te Wierik ook nog voorin lopen tegen de tien van Ajax. Het ‘alles of niets’ haalde niet al teveel uit. Groningen was nog het dichtst bij de gelijkmaker toen arbiter en VAR geen overtreding zagen in een handsbal in de zestien. In de extra tijd kreeg de FC waardering van de ruim 22.000 fans, maar stond het uiteindelijk met lege handen. Woensdag volgt alweer de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle.

Gerelateerd nieuws