za 22 december 2018 18:30
Eredivisie
0
0
10
Jeffrey Chabot
43
Smeets
58
El Messaoudi voor Diemers
59
Ajdin Hrustic voor Michael Breij
60
Ahmad Mendes Moreira voor Django Warmerdam
72
Pinto
80
Deyovaisio Zeefuik
80
Uriel Antuna voor Tim Handwerker
90
Semedo voor Novakovich
90
Essers voor Stokkers
0
45
90

Fortuna Sittard - FC Groningen

Kaartverkoop
Voorbeschouwing
Wedstrijdverslag
De wedstrijd in beeld
8 november 2018

Speeldatum: zaterdag 22 december 2018
Aanvang: 18.30 uur
Locatie: Fortuna Sittard Stadion
Competitie: Eredivisie

De wedstrijd wordt gespeeld zonder supporters.
Klik hier voor meer informatie

21 december 2018

FC Groningen speelt zaterdagavond 22 december om 18.30 uur de laatste wedstrijd van het kalenderjaar 2018. De Trots van het Noorden neemt het na zestien speelronden in de Eredivisie als nummer 16 van de ranglijst op tegen de nummer 10; Fortuna Sittard.

Trainer Danny Buijs bewaart warme herinneringen aan zo’n laatste klus van het jaar in Limburg. Dertien jaar geleden speelde FC Groningen op 30 december de uitwedstrijd tegen Roda JC en toen trok de FC met 3-1 aan het langste eind. Met Groningse treffers van Erik Nevland, Mark-Jan Fledderus en nota bene Danny Buijs zelf. “Zo’n laatste wedstrijd bepaalt wel met welke stemming je de winterstop ingaat,” aldus Buijs.

Selectie
De FC-trainer kan nog altijd niet beschikken over de geblesseerde Jannik Pohl. Ajdin Hrustic is, ondanks het geblesseerd uitvallen in de trainingswedstrijd van maandag tegen FC Emmen, wel weer inzetbaar na een schorsing van één wedstrijd. Mimoun Mahi trainde vrijdagochtend niet op het kletsnatte veld van Sportpark Corpus den Hoorn, maar lijkt wel inzetbaar. De fitheid van Mateo Cassierra moet zaterdag nog bekeken worden. Vanuit FC Groningen onder-23 maken Daniël van Kaam en Tim Freriks al een tijdlang permanent deel uit van de eerste selectie.

De nederlaag afgelopen zondag tegen FC Emmen dreunde aan het begin van de week nog wel even na, moest Buijs erkennen. “Als je twee minuten voor tijd op voorsprong komt in een typische 0-0 wedstrijd, dan voel je zo’n tik wel even wat langer. Gezien de stand op de ranglijst en waar we vandaan kwamen, was een resultaat wel cruciaal. Maar we zullen dit seizoen vast nog meer tegenslagen krijgen. Het is in de Eredivisie wat ook van ons gevraagd wordt; het omgaan met en terugkomen van die tegenslagen.”

Fortuna
De wedstrijd in Sittard is de laatste uitdaging van het kalenderjaar 2018. “Ze wonnen bij Feyenoord in De Kuip met 2-0, op de counter,” stelt de FC-trainer. “En afgelopen woensdag moesten ze thuis tegen Cambuur het spel maken. Het hangt dus van het type wedstrijd af, wat we van ze kunnen verwachten. Ze beschikken in ieder geval over een aantal voor ons redelijk onbekende buitenlandse namen, maar als je gaat kijken op internet zie je wel dat het jongens zijn met veel ervaring op het hoogste niveau en interlands achter hun naam. Of we na de nederlaag tegen Emmen van afgelopen zondag extra druk ervaren? Volgens mij spelen we al het hele seizoen met de druk die erbij hoort als je onderin staat. De opdracht zal niet veranderen: we willen wedstrijden winnen.”

22 december 2018

FC Groningen heeft zaterdagavond in Sittard met 0-0 gelijkgespeeld tegen Fortuna Sittard. De Trots van het Noorden speelde de gehele tweede helft met één man meer na een rode kaart voor middenvelder Jorrit Smeets van de Limburger. Met het vijftiende wedstrijdpunt bezet FC Groningen halverwege de competitie de vijftiende plek van de ranglijst. Op zaterdag 19 januari 2019 wordt de competitie hervat.

In Sittard was er een basisplaats weggelegd voor Michael Breij, die in vergelijking met de verloren thuiswedstrijd tegen FC Emmen de plek overnam van Mateo Cassierra die wel bij de selectie zat maar niet helemaal okselfris was in de aanloop naar het laatste duel van 2018. Mimoun Mahi stond gewoon aan de aftrap nadat hij vrijdag nog de veldtraining aan zich voorbij had laten gaan. Jannik Pohl was nog niet van de partij, terwijl de van een schorsing teruggekeerde Ajdin Hrustic startte op de reservebank.

De hoogtepunten van de eerste helft waren een afstandsschot van Tim Handwerker en een inzet van Lars Hutten die de respectievelijke doelmannen Koselev en Padt werk opleverden. Vlak voor rust was er een moment waarbij de videoscheidsrechter ingreep. Die oordeelde dat Jorrit Smeets bewust zijn noppen in het bovenbeen van Samir Memisevic plantte en scheidsrechter Allard Lindhout ging in dat oordeel mee.

Zo keerden in de tweede helft tien Limburgers terug en was het de opdracht voor elf Groningers om er een driepunter van te maken. Overigens in de wetenschap dat FC Groningen al ruim vijf jaar geen wedstrijd won waarin de tegenstander een rode kaart kreeg. En ook in de wetenschap dat het deze competitie tot dusver nog niet won als er in de eerste helft niet werd gescoord door Groningen.

Het werd een langdurig slotoffensief met na een klein kwartier vers bloed in de personen van Ahmad Mendes Moreira en Ajdin Hrustic die Django Warmerdam en Michael Breij kwamen aflossen. Tien minuten voor tijd was het Uriel Antuna die Tim Handwerker verving voor een nog zwaarder offensief. Maar echt grote kansen wisten de gasten niet af te dwingen. Fortuna Sittard wist in de persoon van Wessel Dammers nog wel de lat te raken.

Al met al voor 8.283 toeschouwers en helaas geen enkele Groninger in het uitvak een teleurstellend eindresultaat met één lichtpuntje. Door het behaalde punt passeert Groningen PEC Zwolle op de ranglijst en gaat het als nummer 15 de jaarwisseling in. Met 15 punten uit 17 wedstrijden een relatief magere oogst. Met 11 punten in zeven wedstrijden in de maanden november en december is de eindsprint richting het nieuwe jaar evenwel hoopvol. Op zaterdag 19 januari is Heracles Almelo de volgende tegenstander in de Eredivisie. Dat duel in het Hitachi Capital Mobility Stadion begint om 20.45 uur. De komende kleine twee weken gaan spelers en staf zich opladen in de winterstop.

JW2018052512460
JW2018052512456

Gerelateerd nieuws