zo 13 augustus 2017 16:45
Eredivisie
Lars Veldwijk (53)
Mimoun Mahi (82) (P)
Mimoun Mahi (88) (P)
3
3
Thorsby (6)
Ghoochannejhad (40)
Thorsby (86)
6
Thorsby
6
Van der Steen voor Hahn
33
Ritsu Doan
40
Ghoochannejhad
52
Thorsby
53
Lars Veldwijk
63
Tom van Weert voor Ritsu Doan
72
Rojas voor Zeneli
82
Mimoun Mahi
83
Todd Kane voor Mike te Wierik
83
Veerman voor Ghoochannejhad
86
Thorsby
88
van Aken
88
Mimoun Mahi
0
45
90

FC Groningen - SC Heerenveen

Kaartverkoop
Voorbeschouwing
Wedstrijdverslag
De wedstrijd in beeld
13 augustus 2017

Zondagmiddag speelt FC Groningen de eerste wedstrijd van het nieuwe Eredivisie-seizoen. Vanaf 16.45 uur is sc Heerenveen de tegenstander in het Noordlease Stadion. De kassa's en het stadion openen om 15.15 uur. Nog geen kaartje? Koop online een e-ticket. Houd hoe dan ook rekening met drukte en vertraging op weg naar het stadion. Kom dus op tijd om niets van de Noordelijke derby te hoeven missen!

Een eigen plek uitkiezen in het Noordlease Stadion kan eenvoudig online via deze website. De kassa's openen om 15.15 uur. Bij de kassa's wordt grote drukte verwacht. Het stadion opent ook om 15.15 uur. De warming-up van de beide teams begint vanaf circa 16.00 uur.

Verkeershinder
Bezoekers van de wedstrijd dienen zondag rekening te houden met een aantal werkzaamheden aan wegen en spoor richting het Noordlease Stadion. Het stadion is tijdelijk minder goed bereikbaar. De club roept alle bezoekers van het stadion op extra vroeg van huis te gaan en rekening te houden met oponthoud en vertraging. De reistijd naar het Noordlease Stadion zal langer zijn, dan gebruikelijk.
 
Pendelbussen
FC Groningen adviseert zoveel mogelijk lopend, met de fiets of bus te komen. Er rijden zondag geen treinen tussen Groningen-Assen en Groningen-Veendam Er worden op die trajecten bussen ingezet. Supporters die toch op de auto zijn aangewezen, wordt geadviseerd op P+R Hoogkerk of P+R Haren te parkeren en vanaf daar gebruik te maken van de pendelbussen naar het Noordlease Stadion. De mogelijkheid gebruik te maken van de pendelbusdienst vanaf Kardinge is vervallen.
 
Stremming
Houd op weg naar het stadion rekening met stremming van de Esperantostraat, Verlengde Lodewijkstraat en de spoorwegkruising voor al het verkeer. Daarnaast zijn de af- en toerit Ring Zuid bij de wijk Oosterpoort en het Oude Winschoterdiep afgesloten. Stremming is er ook bij Kempkensberg en Helperzoom, onder meer bij het DUO-gebouw. Daarnaast is er groot onderhoud aan de A28 tussen parkeerplaats Witte Molen – Groningen Zuid. Het verkeer gaat deels via een andere rijbaan en de maximumsnelheid is verlaagd.
 
Betaalgemak
Eenmaal in het stadion is er vanaf dit seizoen meer betaalgemak. Nieuw in het Noordlease Stadion is namelijk het betalen met de seizoenkaart, een losse FC-betaalkaart of per PIN. De consumptiemunten, waarmee de afgelopen seizoenen betaald kon worden, zijn nog geldig tot 1 januari 2018.
 
Chip
Alle nieuwe seizoenkaarten zijn voorzien van een chip. Een supporter kan online eenvoudig op zijn of haar seizoenkaart een tegoed opwaarderen en daarmee afrekenen bij de horecapunten. Opwaarderen kan het beste online, zodat op wedstrijddagen wachtrijen worden omzeild. Voor supporters die niet in het bezit zijn van een seizoenkaart, bestaat de mogelijkheid een losse betaalkaart aan te schaffen.

Pendelbus
Routeroute augustus 2017 Groningen
11 augustus 2017

Trainer Ernest Faber kan zondag in het Noordlease Stadion over een nagenoeg fitte selectie beschikken als hij met zijn ploeg aantreedt tegen aartsrivaal sc Heerenveen. Alleen Oussama Idrissi is door klachten in de liesstreek niet beschikbaar bij de opening van het nieuwe seizoen.

Op de voorlaatste training van deze week, vrijdagochtend in het Noordlease Stadion, werd onder meer een grote partij gespeeld waarin onder anderen vier mogelijke basisdebutanten hun opwachting maakten in de basiself: Mike te Wierik, Django Warmerdam, Ritsu Doan en Lars Veldwijk. Het ligt in de lijn der verwachting dat zij ook zondagmiddag om 16.45 uur aan de aftrap zullen staan. De twee andere nieuwelingen, Todd Kane en Kevin Begois, zullen zoals het vrijdag leek vanaf de bank beginnen.

Duidelijk
Ook trainer Ernest Faber staat na zes weken te trappelen om te beginnen aan het ‘echte werk’. “Het is een lange voorbereiding geweest. Ik ben blij dat we zondag kunnen beginnen. Iedereen is er aan toe. In vergelijking met vorig seizoen zijn we volgens mij ook een stap verder in deze fase.”

“Fysiek is er niet veel verschil,” stelt de hoofdtrainer vast, “maar in speelwijze en ‘het met elkaar bezig zijn’ lopen we voor. De afspraken zijn allemaal duidelijk en het gaat er nu om of we het met z’n allen ook naleven. Vorig jaar liep de voorbereiding heel goed, maar kregen we in het begin van de competitie wat tegenslagen. Nu hebben we in de voorbereiding ook al tegenslagen gehad, zijn veel zaken besproken en geaccepteerd.”

Resultaat
In de eerste competitieronde komt met sc Heerenveen meteen een directe concurrent op bezoek. “We kunnen de druk goed gebruiken om te presteren. Het is nodig om een bepaalde scherpte te krijgen. We zullen met onze snelheid en creativiteit voorin het verschil moeten maken, terwijl de ploeg verder goed georganiseerd moet staan. Er is een goede dynamiek en we willen het zondag omzetten in het gewenste resultaat. Een goede start van de competitie is natuurlijk goud waard.”

Werkzaamheden
Komende zondag dienen de supporters rekening te houden met zowel werkzaamheden aan de toegangswegen en het spoor. Ruim eerder richting het Noordlease Stadion komen dan gebruikelijk, wordt zeer aangeraden om niets van de Noordelijke derby te hoeven missen.

Minuut stilte
FC Groningen speelt zondagmiddag met rouwbanden en de wedstrijd wordt voorafgegaan door een minuut stilte in verband met het overlijden van oud-medewerker Jan Vijfschaft, die afgelopen dinsdag op 66-jarige leeftijd overleed. Hij was 18 jaar in dienst van de Trots van het Noorden, onder meer als beheerder van het jeugdinternaat en als materiaalman.

13 augustus 2017

FC Groningen heeft zondagavond in het Noordlease Stadion een punt uit het vuur gesleept tegen aartsrivaal sc Heerenveen: 3-3. De ploeg van trainer Ernest Faber knokte zich in de tweede helft knap terug van een 2-0 achterstand bij rust. Lars Veldwijk en tweemaal Mimoun Mahi zorgden voor de Groningse productie. De 19.255 aanwezige voetbalfans zagen een waar spektakelstuk in de eerste speelronde van 2017/2018.

Het affiche Groningen-Heerenveen in het Noordlease Stadion terugdenken aan dat van exact elf jaar en zeven maanden daarvoor. Bij de opening van het toen nog Euroborg geheten onderkomen, stonden de aartsrivalen eveneens tegenover elkaar. Toen in 2006 aan het begin van een nieuw tijdperk. Ook in de editie van 2017 was er met de komst van de Ultras en de initiatieven op de Noordtribune sprake van een nieuwe start.

De wedstrijd werd evenwel nog voorafgegaan door een indrukwekkende minuut stilte wegens het overlijden van oud-medewerker Jan Vijfschaft, die in het verleden onder meer het jeugdinternaat beheerde en jarenlang materiaalman was bij de Trots van het Noorden. Bij FC Groningen stonden vier debutanten aan de aftrap: Mike te Wierik, Lars Veldwijk, Django Warmerdam en Ritsu Doan. Daarnaast zaten nog vijf debutanten bij de selectie: Kevin Begois, Todd Kane, Tom van de Looi, Amir Absalem en Ludovit Reis.

Na zes minuten kreeg Groningen de eerste tegenslag te verwerken tegen toen een voorzet van Denzel Dumfries vanaf de rechterkant dichtbij het doel van de FC zomaar kon worden ingekopt door Morten Thorsby. Doelman Warner Hahn juichte bij de goal letterlijk te vroeg en draaide zijn schouder uit de kom. Zijn vervanger was Wouter van der Steen.

In de middelste fase van de eerste helft herpakte de FC zich en kregen de aanvallers Mimoun Mahi en Lars Veldwijk aardige schietmogelijkheden. Vijf minuten voor de pauze was het echter Roza Ghoochannejhad die opnieuw na een voorzet van rechts kon binnen schieten: 0-2. In de drie minuten extra tijd had Reza opnieuw kunnen scoren, maar schoof hij de bal naast het FC-doel.

In de tweede helft herpakte Groningen zich op krachtige wijze en werd het een waar spektakelstuk. Op aangeven van Jesper Drost had Lars Veldwijk in de 53ste minuut al aangetekend en drie minuten later had de bal zomaar op de stip gekund toen Mimoun Mahi zeer opzichtig aan zijn shirt werd getrokken, in scoringspositie nota bene. In de 68ste minuut was er opnieuw een kans op de gelijkmaker, maar poeierde Juninho Bacuna van buiten de zestien keihard tegen het aluminium.

Nadat de Friezen bij het ingaan van het laatste kwartier de kans op 1-3 hadden laten liggen, hing de gelijkmaker in de lucht. Jesper Drost werd gevloerd binnen de zestien en nu besloot arbiter Pol van Boekel de bal wel op de stip te liggen. Mahi converteerde de penalty: 2-2. Lang duurde de vreugde niet, want vier minuten later maakte Thorsby er uit een counter 2-3 van. Groningen had zich in het voorgaande laten afleiden door een niet-gegeven vrije trap aan Tom van Weert.

In de 88ste minuut kwam alles toch nog weer op zijn pootjes terecht. Lars Veldwijk werd onderuit getrokken, overigens op minder zachtzinnige wijze dan Mahi een halfuur eerder, maar opnieuw was er een strafschop. Mahi nam de penalty keihard door het midden en tekende 3-3 aan. Die score stond tegen kwart voor zeven ook nog op de borden en kon worden gevierd als een winstpunt. Wat een veerkracht had Groningen getoond. Een veelbelovende opener van het voetbalseizoen!

20170813JV8940ultras
13 augustus 2017

Foto's: Erwin Otten en Orange Pictures

JW201707011169
JW201707011174
20170813JV4403

Gerelateerd nieuws