za 22 april 2017 20:45
Eredivisie
Hendriks (74)
Maatsen (89)
2
3
Mimoun Mahi (37)
Jesper Drost (80)
Mimoun Mahi (90)
37
Mimoun Mahi
56
De Kogel voor Antonia
56
Maatsen voor Achenteh
69
Alexander Sørloth voor Bryan Linssen
74
Hendriks
80
Jesper Drost
85
Hedwiges Maduro voor Juninho Bacuna
87
Locigno voor Fischer
89
Maatsen
90
Mimoun Mahi
0
45
90

Go Ahead Eagles - FC Groningen

Kaartverkoop
Voorbeschouwing
Wedstrijdverslag
De wedstrijd in beeld
21 april 2017

Zaterdagavond speelt FC Groningen in de 32ste speelronde van de Eredivisie uit tegen Go Ahead Eagles. De ploeg van trainer Ernest Faber treft de hekkensluiter van trainer Robert Maaskant. Het duel in de Adelaarshorst begint om 20.45 uur. In totaal reizen 306 FC-fans hun club achterna naar Deventer.

Afgelopen zondagmiddag won FC Groningen thuis met 5-1 van PEC Zwolle en naderde het de negende plek op de ranglijst tot op slechts één punt. Met nog drie wedstrijden voor de boeg is het perspectief op deelname aan de play-offs daarmee nog altijd reëel. Hoe anders is dat voor Go Ahead Eagles, waarvoor het Eredivisie-avontuur dit weekend al na één seizoen weer ten einde kan komen. “Zij strijden voor hun laatste kans,” weet Faber. “En juist daarom vereist het extra scherpte van onze kant. Sleutelwoorden zijn inzet en samenwerking. Het gaat erom de kansen weer te benutten en vooral de eerste kans die we krijgen.”

Personeel
Tom van Weert, Desevio Payne en Kasper Larsen zijn door blessures nog niet inzetbaar tegen Go Ahead Eagles. Van Weert en Payne zijn in het hersteltraject al wel weer teruggekeerd op het veld. Glenn Bijl en Roland Baas van FC Groningen onder-23 reizen na hun uitwedstrijd bij Almere City af naar Deventer. Trainer Ernest Faber leek weinig aan zijn winnende basisformatie te gaan sleutelen in de aanloop naar het cruciale duel in Deventer, maar Oussama Idrissi liep donderdag op de training een heupblessure op en zijn inzetbaarheid vormt daardoor een vraagteken. “We stellen de beslissing over Oussama Idrissi uit tot morgen (zaterdag – red.),” aldus de FC-trainer, die in Simon Tibbling een alternatief heeft voor de positie van linkeraanvaller. “Maar we kunnen ook kiezen voor Ajdin Hrustic of kijken naar de tegenstander. We hebben opties en tijd genoeg.”

Voorbeschouwing
Met nog drie speelronden voor de boeg en een vrij weekend in het vooruitzicht, zal Groningen alles op alles zetten voor een goede uitgangspositie voor de laatste twee reguliere duels . “Het is zaterdagavond de kunst toe te slaan in de eerste vijftien à twintig minuten,” zegt Faber. “Vanuit de warming-up moeten we het goede gevoel meenemen naar de wedstrijd. Durven te voetballen en onvoorwaardelijk gaan ongeacht de omstandigheden. Dat geeft een bepaalde duidelijkheid en rust aan de spelers. We moeten bij wijzen van spreken na een kwartier al doodop zijn, want dan weet je dat de tegenstander dat ook is.”

Rouwbanden
FC Groningen zal zaterdagavond met rouwbanden spelen in verband met het overlijden van Ate Nijdam. Hij overleed afgelopen woensdagochtend op 73-jarige leeftijd en was de afgelopen twintig jaar scheidsrechtersbegeleider van FC Groningen in het Stadion Oosterpark en het Noordlease Stadion. Nijdam was jarenlang scheidsrechter op het hoogste amateurniveau en was in de jaren ’70 van de vorige eeuw grensrechter in het betaalde voetbal en later ook team- en scheidsrechtersbegeleider op het toenmalige Eurovoetbal-jeugdtoernooi.

20170420EOC9600
22 april 2017

FC Groningen heft zaterdagavond in Deventer met 3-2 gewonnen van Go Ahead Eagles. De ploeg van trainer Ernest Faber kwam driemaal op voorsprong, tweemaal door Mimoun Mahi en één keer door Jesper Drost. Met de zege blijft het gat met nummer 9, Heracles, één punt met nog twee wedstrijden voor de boeg in de Eredivisie.

In Deventer begon de thuisploeg, die streed voor de laatste kans om aansluiting te houden met Sparta en NEC, sterk. Met een verse thuisnederlaag van NEC in gedachten kon Go Ahead het gat verkleinen van vijf naar twee punten. In het verloop van de eerste helft kwam FC Groningen echter steeds meer in het spel voor. Zo kreeg Bryan Linssen een aardig schotkans en raakte Mimoun Mahi de paal.

Acht minuten voor de pauze kwam FC Groningen op een voorsprong. Uit een uitstekende pass van Ruben Jenssen kwam Mahi in scoringspositie. Hij passeerde doelman Zwarthoed en zo ging Groningen met een marge van één voor aan de thee in de kleedkamers van De Adelaarshorst.

In het verloop van de tweede helft kreeg Groningen het overwicht en leek het een kwestie van tijd voordat de tweede treffer zou vallen. In de 74st e minuut was het echter Sam Hendriks die op aangeven van zijn teamgenoot Manu de gelijkmaker kon binnenschieten: 1-1.

Lang kon de thuisploeg niet van de voorsprong genieten, want op aangeven van Juninho Bacuna wist Jesper Drost na tachtig minuten FC Groningen opnieuw op voorsprong te zetten. Voor Drost was het zijn eerste doelpunt van het seizoen, nadat hij eerder in de tweede helft al met een kopbal de paal had geraakt.

Groningen wist de 2-1 niet over de streep te trekken. Eén minuut voor tijd kwam er een voorzet vanaf de rechterkant van Go Ahead van invaller Sebastien Locigno, die door een andere invaller, Darren Maatsen, van dichtbij kon worden ingetikt: 2-2. Opnieuw leefde De Adelaarshorst op en ging Go Ahead alles of niets spelen.

Het werd in dit geval ‘niets’ voor Go Ahead en ‘alles’ voor FC Groningen. Vier minuten later stuurde invaller Alexander Sorloth zijn teamgenoot en clubtopscorer Mimoun Mahi weg vanaf zijn eigen helft. Mahi omspeelde doelman Zwarthoed en zorgde op die manier ver in de extra tijd voor drie zwaarbevochten punten.

Het was de eerste uitzege sinds januari en bovendien de tweede keer dit seizoen dat de FC twee competitiezeges op elkaar heeft laten volgen. Komende weekend wordt er niet gevoetbald in de Eredivisie vanwege de KNVB-bekerfinale AZ-Vitesse op zondag 30 april. Op zondag 7 mei (14.30 uur) speelt FC Groningen de thuiswedstrijd tegen PSV in de voorlaatste speelronde. Voor deze wedstrijd in het Noordlease Stadion is er vrije verkoop.

20170422JV5371

Gerelateerd nieuws