zo 23 oktober 2016 14:30
Eredivisie
Bryan Linssen (18)
Tom van Weert (45)
2
0
18
Bryan Linssen
45
Tom van Weert
46
Bel Hassani voor Johansson
69
Weghorst voor Vlaar
69
Mühren voor Friday
70
Yoell van Nieff voor Jason Davidson
72
Bryan Linssen
77
Tom van Weert
80
Mimoun Mahi voor Bryan Linssen
84
Juninho Bacuna voor Albert Rusnak
86
Kasper Larsen
87
Weghorst
0
45
90

FC Groningen - AZ

Kaartverkoop
Voorbeschouwing
Wedstrijdverslag
De wedstrijd in beeld
20 oktober 2016

FC Groningen speelt zondagmiddag in het Noordlease Stadion de volgende thuiswedstrijd. Tegenstander is AZ. Aanvang is 14.30 uur. Het stadion en de kassa’s gaan open om 13.00 uur. Scheidsrechter is Dennis Higler.

De voorverkoop van tickets voor deze wedstrijd verloopt via deze website, de FanCorner bij het stadion en de 32 FC Primera’s. Bovendien zijn de kassa’s van het stadion zondagmiddag vanaf 13.00 uur geopend. Volwassenen betalen vanaf 21 euro per kaarten. Jeugd tot en met 16 jaar kan online voor 16 euro een ticket aanschaffen.

KOOP KAARTEN

Scheidsrechter
De wedstrijd staat zondagmiddag onder leiding van scheidsrechter Dennis Higler. Hij wordt geassisteerd door de heren Joost van Zuilen, Rens Bluemink en Richard Martens.

Higler (31) floot dit jaar tot dusver zeven Eredivisiewedstrijden en gaf daarin 17 gele kaarten en drie strafschoppen. Het is de zestiende keer dat hij een Eredivisiewedstrijd fluit van FC Groningen. De eerste in Groningen was op 2 december 2012, FC Groningen – Heracles (2-0), en de meest recente FC Groningen – ADO Den Haag (2-1) van 29 november 2015.

Op 2 februari 2013 stond de uitwedstrijd tegen AZ (0-1) al eens onder leiding van Higler, die ook van nabij getuige was van de tot dusver enige competitiezege van het seizoen, FC Utrecht – FC Groningen (1-5) op vrijdag 16 september jongstleden.

21 oktober 2016

Komende zondag speelt FC Groningen in het Noordlease Stadion opnieuw thuis. Tegenstander is ditmaal AZ. In deze wedstrijd gaat de FC op jacht naar de tweede zege van het seizoen. “We moeten in oplossingen blijven denken en vooral met elkaar uit deze situatie zien te komen,” aldus trainer Ernest Faber.

In de aanloop naar het duel in de tiende speelronde van de Eredivisie heeft Faber de beschikking over een fitte selectie. Albert Rusnak keert terug van een blessure. “Desevio Payne is er weer bij en ook Jesper Drost heeft afgelopen week weer veel bij de groep meegedaan. Beiden moeten nu nog wedstrijdritme gaan opdoen.”

ERBIJ ZIJN? SCHAF TICKETS AAN!

Wisselingen
Na de vrijspraak van Jason Davidson door de tuchtcommissie is Samir Memisevic als enige niet inzetbaar tegen AZ. Behalve op zijn positie, links centraal in de verdediging, overweegt Faber op nog enkele posities wisselingen toe te passen. “Daarin worden spelers niet beoordeeld op één wedstrijd, maar een reeks van wedstrijden en ook de inzet op trainingen. Het gaat daarbij om het hele pakket; wat we met elkaar hebben afgesproken en hoe vervolgens de uitvoering is. Bovendien zijn er op diverse posities andere spelers die zich aandienen en ook een kans verdienen, nu de resultaten achterblijven.”

Met AZ treft Groningen zondag de nummer vijf van de ranglijst, die in de competitie al zeven duels op rij ongeslagen is, maar in de groepsfase van de UEFA Europa League donderdagavond voor de derde keer op rij klopt kreeg. “AZ is en blijft een goede ploeg met kwalitatief goede spelers en veel snelheid. Wat dat betreft is de uitdaging des te groter om onze eerste thuiszege zondagmiddag te pakken.”

Processen
Faber kijkt in deze periode met extra belangstelling naar de processen binnen en rond zijn selectie. “Deze fase van het seizoen is leerzaam en ook interessant. Je ziet veel zaken gebeuren, die belangrijk zijn voor de toekomst. Wie gaat er mee en wie haakt er af? Uiteindelijk moeten we met elkaar door één deur naar buiten en resultaat boeken. We moeten samen op zoek naar de oplossing. Dat er soms verkeerde keuzes en fouten worden gemaakt, dat snap ik. Het gaat erom wat je daar vervolgens mee doet. Als je er goed mee omgaat, heb je toekomst.”

Concreet heeft Faber voor zondag de focus op eenheid en samenwerking. “We hebben zaterdag nog een training voor de boeg. Dan gaan we de laatste dingen bijschaven. Dat we zelf de goals van de tegenstander inleiden, moet er absoluut uit. We zijn hard op zoek naar een goed resultaat. Utrecht-uit (1-5 – red.) moet de norm zijn. We weten waartoe we in staat zijn en moeten nu constanter worden in onze prestaties. Dat kan helpen het vertrouwen terug te krijgen en door te kunnen groeien.”

Lees ook:
​Davidson: ‘Ik ben geen gemene speler’

juichen
23 oktober 2016

FC Groningen heeft zondagmiddag in het Noordlease Stadion een 2-0 zege geboekt op AZ. De eindstand was bij rust al bereikt. Goals werden gemaakt door Bryan Linssen en Tom van Weert. FC Groningen staat dertiende na tien speelronden in de Eredivisie.

In het Noordlease Stadion stond FC Groningen aan de aftrap met een opstelling die op vier plekken afweek van die van acht dagen eerder. Samir Memisevic was geschorst. Danny Hoesen, Oussama Idrissi en Mimoun Mahi moesten genoegen nemen met een plekje op de reservebank. Hun plekken werden opgevuld door Etiënne Reijnen die rechts naar Kasper Larsen in de verdediging kwam te staan en het aanvalstrio Simon Tibbling, Tom van Weert en Albert Rusnak.

Ook aan de kant van AZ waren diverse wisselingen te bespeuren in vergelijking met de afgelopen wedstrijden. Voor de thuisclub pakten de mutaties evenwel het beste uit. In de beginfase kwam Groningen zeer fris en scherp uit de startblokken en werd het duidelijk dat AZ een hele lastige middag zou krijgen. De gasten herpakten zich rond de tiende minuut van de wedstrijd, maar vervolgens sloeg de latere Essent Man of the Match, Bryan Linssen keihard toe: 1-0.

De schaduwspits rond Tom van Weert schoot van binnen de zestien raak in de linkeronderhoek. Hans Hateboer was de aangever van Linssen. Voor Hateboer zijn tweede assist in tien duels en Linssens eerste competitietreffer van het seizoen. Waar het aan het einde van de eerste helft bij het ingaan van twee minuten extra tijd leek af te stevenen op een 1-0 ruststand, na een kans van Hans Hateboer, sloeg de thuisploeg nog eens keihard toe. Bryan Linssen met een zeer afgemeten voorzet richting Tom van Weert, die op zijn beurt met het hoofd zijn tweede competitietreffer in de linkerbovenhoek stuurde: 2-0.

Een ongekende weelde voor FC Groningen dat überhaupt nog maar weinig op voorsprong had gestaan in de voorgaande negen competitieduels. Na de onderbreking kwam Groningen het eerste halfuur nog redelijk probleemloos door. Tom van Weert had nog een kopmogelijkheid maar kwam in zijn duikvlucht net even te kort om de voorzet van rechts te kunnen raken. Na een dubbele wissel bij AZ en Wout Weghorst en Robert Mühren als extra aanvallers binnen de lijnen, kreeg AZ tijdens het slotoffensief nog één grote kans. Mühren kopte echter over het doel van Sergio Padt, die zich gesteund wist door een fanatieke en goed gevulde Tonny van Leeuwen Tribune.

Na negentig minuten verscheen +5 op het scorebord en dat was toevallig ook precies het aantal plekken dat FC Groningen steeg op de ranglijst nadat het zaterdagavond voor circa achttien uur naar de laatste plek was verdreven. Met de eerste thuiszege in de knip gaat Groningen nu een drieluik van uitwedstrijden tegemoet. Woensdag wordt gespeeld in Utrecht voor de beker en aanstaande zaterdag volgt de uitwedstrijd tegen de nummer 17, Willem II, in de Eredivisie. Daarna is het NEC-uit, voordat op zaterdag 19 november ADO Den Haag in Groningen op bezoek komt.

jw2016101513807

Gerelateerd nieuws