Garcia bezorgt FC Super Saturday.

Zaterdag 25 september 2010 om 21:50

FC Groningen heeft zaterdagavond op ‘Super Saturday’ in Eindhoven gelijkgespeeld tegen PSV. Gonzalo Garcia scoorde twee minuten voor het eind van de wedstrijd op zeer fraaie wijze de gelijkmaker: 1-1. Zo blijft FC Groningen ongeslagen in de Eredivisie.

In de zevende speelronde van de Eredivisie troffen de nummers 2 en 3 van de ranglijst elkaar in het Philips Stadion. Bij FC Groningen keerden Nicklas Pedersen en Fredrik Stenman terug in de basis nadat het duo afgelopen woensdag in het bekerduel nog ontbrak door respectievelijk een voetblessure en ziekte. Aan de kant van PSV was oud-FC-topscorer Marcus Berg geschorst. Stefan Nijland begon daar de wedstrijd tegen zijn oude ploeg op de bank.

Drie dagen na het overwerk in het bekertoernooi bij Haaglandia ging FC Groningen op jacht naar de eerste overwinning ooit in een uitwedstrijd bij PSV. De laatste Groningse overwinning in de lichtstad werd geboekt op 26 december 1965 toen GVAV met 2-0 won bij PSV. De openingsfase was duidelijk voor PSV dat in de eerste tien minuten diverse keren dreigend was. Ola Toivonen en Danny Koevermans maaiden over de bal heen, Marcelo schoot naast en ook Andreas Granqvist moest nog een keer ruimen vlak voor de doellijn. In het tweede kwartier van de eerste helft kregen de gasten wat meer grip op de wedstrijd, zonder overigens tot mogelijkheden te komen.

Ibrahim Afellay zorgde met een afstandsschot voor Eindhovens gevaar en juist nadat Maikel Kieftenbeld het even aan de stok kreeg met Balázs Dzsudzsák, kwam de linksbuiten van PSV een paar keer gevaarlijk door over de vleugels, maar was de scherpte er voor het doel niet bij de thuisclub. In de slotfase van de eerste helft viel er nog een diagonaal schot van Jeremain Lens te noteren, dreigde Toivonen een keer door te breken en produceerde Orlando Engelaar vijf meter voor het doel een ongevaarlijk rollertje. Zo bleef FC Groningen ook in de zevende wedstrijd van dit seizoen voor de pauze zonder een tegengoal.

Na de rust schoot Toivonen een bal letterlijk in de tweede ring van het uitverkochte PSV Stadion. De 1-0 tussenstand bij Twente-Ajax zorgde voor een impuls in de sfeer in het stadion. Leandro Bacuna was de eerste invaller aan FC-zijde. Hij loste Thomas Enevoldsen af, maar moet zelf precies een kwartier later alweer geblesseerd afhaken. FC Groningen gooide een portie meer agressie in de wedstrijd, die behalve een gele kaart voor Nicklas Pedersen later ook voor Kieftenbeld en Van de Laak prenten opleverde.

In de 63ste minuut leek FC Groningen de wedstrijd uit handen te geven toen Toivonen van 25 meter uithaalde en Luciano met een stuitje verraste: 1-0. Groningen moest nu dus op zoek naar een doelpunt om een gunstig resultaat aan de topper over te houden. Fredrik Stenman bevond zich bij een standaardsituatie in een kansrijke positie, maar de kopbal van Granqvist kwam niet op de goede plaats. Twintig minuten voor het einde van de wedstrijd kwam Gonzalo Garcia zijn teamgenoot Dusan Tadic aflossen.

Nadat Bacuna bij een overtreding door Wilfred Bouma geblesseerd raakte, moet hij worden vervangen. Een schot van Hutchinson voorlangs ging vooraf aan het eerste (zachte) schot van Nicklas Pedersen, die op aangeven van Gonzalo Garcia een handenwarmertje produceerde. In de 79ste minuut had Toivonen de kans de wedstrijd te beslissen, maar maakte Luciano nu een zeer belangrijke redding. Orlando Engelaar schoot ook nog eens naast en over.

Maar in de 88ste minuut was het FC Groningen dat toesloeg. Uit een weggekopte ingooi van Fredrik Stenman was het Gonzalo Garcia die binnen het strafschopgebied prachtig in de linkerbovenhoek poeierde: 1-1. In de resterende tijd en de drie minuten extra speeltijd kreeg Engelaar nog een enorme kans op de 2-1, maar mikte hij naast. Onrust was er nog door een blessure bij Granqvist na stevig doorgaan van Koevermans. Zo liep de extra tijd nog wat uit, maar kwam in de score geen verandering meer. FC Groningen is ook na zeven speelronden nog ongeslagen en gaat volgende week zondag op bezoek bij een andere top-4-club: FC Twente.

Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Hiariej, Sparv; Enevoldsen (59’ Bacuna; 74’ Van der Laak), Pedersen, Tadic (70’ Garcia); Matavz.
Rest bank: Van Loo, Ajilore, Metaj, Lachman.