Onder-12: weer een succesvol Twin Games-seizoen

31 mei 2019 / vandaag

FC Groningen onder-12 heeft het tweede seizoen in de Twin Games erop zitten. De ploeg werkte de wedstrijden in de luwte af en het merendeel van de spelers maken deze zomer de overstap naar FC Groningen onder-13. TCM’er Byron Bakker blikt terug op het seizoen, de opleidingsvisie en afsluitende wedstrijd van afgelopen zaterdag op Sportpark Corpus den Hoorn, tegen Fortuna Sittard.

Trainer/coach/manager Byron Bakker blikt terug op het afgelopen seizoen: “In juni 2018 startten we met een volledig nieuwe groep aan het seizoen. Alle spelers, afkomstig uit onze Regionale Voetbalschool (RVBS), moeten in die eerste periode logischerwijs wennen aan de FC Groningen-omgeving. Met name het volhouden van het intensieve handelen binnen trainingsvormen en wedstrijden, heeft vaak tijd nodig. Wat erg heeft bijgedragen aan het versnellen van dit proces, was onze kennismakingstrip naar Zwitserland. Na amper één keer gezamenlijk te hebben getraind, namen we daar voor het eerst deel aan de ‘Nicoletti Cup’. Naast het spelen van wedstrijden in dit weekend, hadden we ruimschoots de tijd voor diverse activiteiten om elkaar en de werkwijze binnen de Opleiding beter te leren kennen. Hier hebben we een belangrijk fundament gelegd voor een goed leerklimaat gedurende het hele seizoen.”

Naast het trainingsprogramma, was dit het tweede seizoen in de nationale Twin Game-competitie, die de KNVB voor betaald-voetbalclubs organiseert. “In de beginfase van het seizoen hebben we zogeheten kwalificatierondes gespeeld,” aldus Bakker. “Die moest ervoor zorgen dat we - gedurende het seizoen - tegenstanders troffen van redelijkerwijs gelijkwaardig niveau. Achteraf kunnen we concluderen dat dit uitstekend is gelukt. Onze wedstrijden waren vaak spannend, uitdagend en kwalitatief van een prima niveau. Nadeel is geweest dat we met deze jonge leeftijdscategorie veel hebben moeten reizen, onder andere naar MVV, Fortuna Sittard en VVV in Limburg. Begin maart hebben we hier een lang weekend van gemaakt en speelden we in één weekend, twee wedstrijden. In onze ogen is dit om diverse redenen een uitstekende oplossing geweest”.

Vervolg: “Wat ons verder erg aanspreekt aan de Twin Game competitie, is het feit dat we in relatieve rust kunnen volharden in onze eigen Opleidingsvisie. Met die rust doelen we dan met name op op het feit dat er geen klassement wordt gepubliceerd, zodat we eigenlijk alleen maar ‘wedstrijdjes op zich’ spelen. Dit geeft veel richting in het maken van keuzes, die met name in het teken staan van voetbal ontwikkeling op langere termijn. Zo hebben wij bijvoorbeeld gedurende het gehele seizoen continu gerouleerd in posities en speelden de spelers tot aan de winterstop zelfs op alle plekken op het veld”.

Dat de ranglijst niet wordt bijgehouden zorgt er volgens Bakker absoluut niet voor dat de echte wedstrijdbeleving ontbreekt: “Neem van mij aan dat de spelers aan het einde van de wedstrijd weten of ze gewonnen of verloren hebben. Ze spelen absoluut voor de winst en zo hoort het ook. Als begeleiding zijn wij vooral erg blij dat de spelers dit weekend tegen Fortuna Sittard het échte FC Groningen spel hebben laten zien. We zagen geweldige combinaties, mooie teamdoelpunten en een groep spelers dat verdedigend samenwerkt en zijn mannetje staat. Het was een lastige wedstrijd vol externe afleidingen, maar onze spelers hadden hun focus op het voetbal. Dat maakt ons trots en bevestigt het beeld dat ze klaar zijn voor de volgende stap: FC Groningen onder-13!”

WhatsApp Image 2018-06-19 at 15.08.27
Gasterra

Praat mee

Laatste nieuws