Instroom teams Opleiding in seizoen 2020/2021

28 februari 2020 / vandaag

De KNVB heeft afgelopen vrijdag de regelingen gepubliceerd op basis waarvan de teams uit de Opleiding van FC Groningen komend najaar zullen instromen in de nieuwe landelijke divisies in de (nieuwe) leeftijdscategorieën onder-21, onder-18, onder-16, onder-14 en onder-13. Inmiddels heeft de club de inschrijving van de teams in deze categorieën bevestigd aan de bond.

De resultaten van de huidige teams FC Groningen onder-19, onder-17, onder-15 en onder-13 in onze Opleiding zijn daarvoor leidend. Tot en met vrijdag 20 maart kunnen alle prof- en amateurclubs hun teams inschrijven voor de landelijke jeugdcompetities. In de periode daarna zullen de consequenties van de uiteindelijke eindrangschikkingen 2019/2020 verder duidelijk worden. In de maanden april en mei worden ‘virtuele’ indelingen gepubliceerd voor de eerste helft van het seizoen 2020/2021. Voor FC Groningen onder-12 blijft deelname aan de Twin Games ongewijzigd ten opzichte van het huidige seizoen. Er wordt komend seizoen géén team ingeschreven in de Reservecompetitie.

Onder-21
De indeling van de nieuwe landelijke onder-21 competitie vindt plaats op basis van de eindrangschikking van de onder-19-competitie. Daarin volstaat voor FC Groningen onder-19 een top-6-klassering in de Eredivisie om in te stromen op het hoogste niveau, Divisie 1. Almere City FC en ADO Den Haag of FC Volendam zullen als afvallers uit de Tweede/Derde Divisie ook instromen. Mede hierdoor is besloten dat uitsluitend in het seizoen 2020/2021 in de gehele onder-21 competitie elke wedstrijd drie dispensatie(veld)spelers van maximaal twee jaar ouder op het wedstrijdformulier staan. Doelmannen mogen overigens de onder-25-leeftijd hebben. Er is geen limiet op het aantal wedstrijden dat spelers in het eerste elftal mogen spelen en daarnaast ook geen beperking voor spelers uit de onder-18-leeftijd om mee te spelen in de onder-21-competitie.

Onder-18
De indeling van de nieuwe landelijke onder-18 competitie vindt plaats op basis van de eindrangschikking van de onder-17-competitie. Daarin speelt FC Groningen nu in de Eerste Divisie Hoog. De top-8 van die divisie vormt komend seizoen in principe Divisie 2. In elke wedstrijd mag elk team in het seizoen 2020/2021 maximaal vijf dispensatiespelers van de onder-19-leeftijd op het wedstrijdformulier plaatsen. Dat aantal van vijf zal in de twee daarop volgende seizoenen worden afgebouwd.

Onder-16
De indeling van de nieuwe landelijke onder-16 competitie vindt plaats op basis van de eindrangschikking van de onder-15-competitie. Daarin is FC Groningen actief in de Tweede Divisie D. De koploper uit die competitie maakt mogelijk aanspraak op indeling in een tweede Divisie 4. Indien er slechts één Divisie 4 wordt geformeerd, is FC Groningen afhankelijk van het niet-inschrijven van één of meerdere teams uit de huidige Ere- of Eerste Divisies onder-15. Bij de toewijzing van plekken kan uiteindelijk zelfs het puntengemiddelde in de huidige Tweede Divisie D nog een rol spelen.

Onder-14
De indeling van de nieuwe landelijke onder-14 competitie vindt plaats op basis van de eindrangschikking van de onder-13-competitie. Daarin is FC Groningen actief in de Eredivisie Laag. Plek 1 of 2 in de eindrangschikking levert deelname aan Divisie 1 op. Een positie op plek 3 tot en met 6 betekent minimaal Divisie 2 in het nieuwe seizoen. Plek 7 of 8 op de ranglijst kan deelname aan Divisie 3 tot gevolg hebben.

Onder-13
De indeling van de nieuwe opzet van de onder-13 competitie vindt plaats op basis van de eindrangschikking van de onder-13-competitie. Daarin is FC Groningen actief in de Eredivisie Laag. Een positie op plek 1 tot en met 6 betekent deelname aan één van de twee Divisies 1 in het nieuwe seizoen. Een plek 7 of 8 kan deelname aan Divisie 2 tot gevolg hebben.

Voor alle vijf bovengenoemde teams betekent dat de indeling per september 2020 geldt voor een halfjaar. Elke ploeg speelt veertien competitiewedstrijden. De nummers 1 en 2 (behalve in Divisie 1) promoveren. De nummers 3 tot en met 6 handhaven zich en de nummers 7 en 8 degraderen in principe naar de direct onderliggende Divisie. Zo zal dat proces zich elk halfjaar herhalen. Overigens is er in de onder-16, onder-14 en onder-13 ook ruimte voor dispensatie op basis van 'biologische' leeftijd voor zogenoemde 'laatrijpers'.

Onder-12
FC Groningen onder-12 speelt dit seizoen Twin Games in een gesloten BVO-competitie en zal dat ook in het komende voetbalseizoen 2020/2021 doen tegen onder-12-teams van andere profclubs.

Gasterra

Praat mee

Laatste nieuws