Hoofd Opleiding Peter Jeltema: ‘We willen de basis verbreden’

22 maart 2020 / vandaag

De bovenbouw van de opleiding van FC Groningen krijgt met ingang van het seizoen 2020/2021 een andere indeling. De onderbouw wordt uitgebouwd en de Regionale Voetbalscholen blijven de brede basis vormen voor de instroom van voetballers uit het achterland van de Trots van het Noorden.

Indeling opleiding wordt heringericht

Na een jarenlange aanloop hebben betaald voetbal en amateurvoetbal in december 2019 besloten dat de opzet van de jeugdcompetities met ingang van 2020/2021 grondig op de schop zal gaan. In de allerjongste jeugdcategorieën, de pupillen, wordt in het amateurvoetbal landelijk het spelen in vier fasen ingevoerd. De ranglijsten waren al verdwenen, maar ook de competitie-indeling wordt vernieuwd.
 
Teams worden in plaats van één of twee nu viermaal per jaar ‘op niveau’ ingedeeld en dus krijgt elk team minimaal 24 wedstrijden waarin de onderlinge krachtsverhoudingen meer in evenwicht zullen zijn. Voor de opleidingen van profclubs blijven in de categorieën o.12, o.11 en o.10 Twin Games georganiseerd, zoals dat al enkele seizoenen het geval is.

onder 12

Uitbreiding onderbouw
De onderbouw bestaat met ingang van het aankomende seizoen naast de onder-12 uit een onder-13 en onder-14, die beiden in een landelijke competitie voor profclubs actief zullen zijn. Hoofd Opleiding Peter Jeltema legt uit: “Het past helemaal in onze filosofie om jonge spelers vooral zoveel mogelijk in hun eigen omgeving te laten voetballen. Zowel in de Regionale Voetbalschool als in de onderbouw van onze opleiding willen we voetballers zoveel mogelijk beïnvloeden en bekend maken met de werkwijze binnen FC Groningen. Dat geldt ook voor de spelers en clubs in ons achterland.”

“Via de vier Regionale Voetbalscholen staan we wekelijks in nauw contact met de spelers en trainers in de regio. Zelfs van de jongens die instromen in onze onder-12 is het onmogelijk met zekerheid te voorspellen wie het eerste elftal zal halen of bij een andere profclub terecht gaan komen. Dat is de reden dat we breed inzetten op de basis. En dat is ook weer in lijn met de visie van de KNVB, die op jonge leeftijd zoveel mogelijk voetballers een ‘gelijke kans’ wil geven, dus voldoende en kwalitatief goed aanbod van trainingen en wedstrijden. Wij proberen de amateurclubs in onze regio ook mee te nemen in onze visie en zien bij veel clubs groot enthousiasme over onze aanpak. Verenigingen zijn met de filosofie van ‘gelijke kansen’ namelijk in staat ook langer meer jongens en meisjes deel te laten nemen aan hun activiteiten.”

Veranderingen bovenbouw
In de bovenbouw van de opleiding van FC Groningen gaat wezenlijk wat veranderen. In de zomer van 2019 werd FC Groningen onder-23 al uit de competitie genomen, vooruitlopend op de invoering van de nieuwe landelijke Onder-21 competitie voor profteams. Het reserveteam wordt per 2020/2021 niet meer ingeschreven in de competitie. De huidige onder-15, onder-17 en onder-19 ‘verdwijnen’ en krijgen komende zomer in feite een doorstart in een onder-16, onder-18 en onder-21.
 
Met de instroom naar onder-16 vindt er, meestal drie seizoenen na de instroom van twintig spelers per jaargang, weer een duidelijke selectie plaats. “We willen met die teams dan ook op een zo hoog mogelijk niveau spelen en (leren) presteren. Wedstrijden op een bepaald niveau dragen bij een de norm van trainingen. We willen op trainingen en wedstrijden graag een zo hoog mogelijke weerstand creëren. Daar balans in zien te vinden en spelers op individueel niveau blijven ontwikkelen is een inhoudelijke uitdaging.”

onder 19

Dagopleiding 
Waar de teams in de onderbouw voornamelijk doordeweeks aan het einde van de middag trainen, zijn de onder-16 en onder-18 in combinatie met de middelbare school een volledige dagopleiding. De onder-21 heeft in de nieuwe opzet nagenoeg een identiek programma als de eerste selectie. Met ingang van het komende seizoen wordt er gewerkt met trainingsgroepen en wedstrijdgroepen. Zo kan het zijn dat spelers doordeweeks trainen bij een andere (vaak hogere) leeftijdsgroep, terwijl ze hun wedstrijden afwerken in hun eigen leeftijdscategorie. Binnen de KNVB is er tot en met de onder-17-leeftijd ook dispensatie mogelijk op ‘biologische leeftijd’ om zogenoemde laatrijpers één leeftijdsgroep ‘lager’ te mogen laten meespelen.

Het inpassen van een zesde team in de opleiding binnen de opdracht om de financiële begroting op hetzelfde niveau te houden, leverde een flinke uitdaging op voor Jeltema. “We willen uiteraard de kwaliteit en het aanbod van trainingen en faciliteiten op hetzelfde niveau houden. Er wordt niet bezuinigd, maar de huidige begroting kent bij de uitbreiding wel uitdaging. Daarom wordt met ingang van het nieuwe seizoen een financiële bijdrage in de opleidingskosten gevraagd en zal voor het schoolvervoer een bijdrage worden berekend.”

De vooruitblik op volgend seizoen verscheen onlangs in het FC Groningen Journaal. De volledige krant van de Trots van het Noorden is te lezen via de volgende link: https://view.publitas.com/db/fc-groningen-journaal-maart-2020/  

Gasterra

Praat mee

Laatste nieuws