Het WK-avontuur van Romano Postema (deel 7)

16 november 2019 / vandaag

Donderdag verloor Oranje onder-18 op het WK in de halve finale na strafschoppen van Mexico. De ploeg van FC-spits Romano Postema speelt nu zondag om brons tegen Frankrijk en reist maandag terug naar Nederland. Het einde van het Braziliaanse avontuur van vier weken is in zicht. Deel 7 van het dagboek vanuit het land van samba en de Copacabana.

kaarten-oranje

Dinsdag 12 november: Veertien jaar terug
Dag numero 22 van het verblijf in Brazilië is een rustdag voor Oranje onder-18. Na het bereiken van de halve finales en de korte vliegreis op maandagochtend, is er maandagmiddag in Brasilia een training afgewerkt op het vaste tijdstip van 16.00 uur. Deze dinsdag zijn er diverse teambesprekingen maar is er vooral ook ruimte voor ontspanning, om over twee dagen in ieder geval uitgerust aan het laatste deel van het toernooi te kunnen beginnen.
Als we veertien jaar terug gaan in de tijd, naar 2005, bereikte Oranje in dat jaar ook al eens de halve finale. Ook toen was het toernooi in Zuid-Amerika, Peru om precies te zijn. En ook toen was FC Groningen vertegenwoordigd in de personen van Martijn van der Laan en Tom Hiariej. De geschiedenis lijkt zich te herhalen, want ook in dat jaar was Mexico de tegenstander en destijds waren de Mexicanen met maar liefst 4-0 te sterk voor Nederland. In die zin heeft de volgende generatie voetballers dus nog iets recht te zetten ten opzichte van de komende tegenstander.

laatste-training

Woensdag 13 november: De hoofdstad
Op de dag voor de zesde wedstrijd van het toernooi wordt er in de ochtend getraind op een trainingsveld op korte afstand van het hotel waarin Oranje onder-18 zal verblijven tot en met maandag 18 november, de dag na de finale en de troostfinale. Alle vier de resterende duels worden afgewerkt in het stadion met een capaciteit van ruim 20.000 in de Braziliaanse hoofdstad.
In het eerste deel van de middag wordt er een persconferentie gehouden waarin bondscoach Peter van der Veen voorbeschouwt op de halve finale tegen Mexico. Verderop in de middag is er ruimte voor studie. Romano Postema heeft geen studieverplichtingen. ’s Avonds is er nog weer een teambespreking en in de avond is 22.30 uur de vaste tijd om op de hotelkamers te gaan. Eén dag later is het voor Europees kampioen Oranje onder-17 een dag van historisch belang!

uitgeschakeld

Donderdag 14 november: Troost bieden
De dag van Nederland-Mexico start met een ontbijt om 9.00 uur. Exact zeven-en-een-half uur voor de aftrap van de wedstrijd. Na het ontbijt stapt de groep in de bus om de zogenoemde ‘activatie’ te doen en fysiek de laatste puntjes op de i te zetten voor de wedstrijd die om 16.30 uur lokale tijd begint. De wedstrijd tegen Mexico wordt in een slecht gevuld stadion gespeeld, maar de aandacht in Nederland is groeiend. Behalve via een livestream en de wedstrijd ook via YouTube te volgen en op de themazender NOS Nieuws. Het aanvangstijdstip 20.30 uur is daarnaast ook nog eens ‘prime time’ in Nederland. Zo kijken er naar schatting minimaal enkele tienduizenden mensen naar de wedstrijd, die voor Nederland lange tijd volgens een ideaal scenario verloopt.

Na een afgekeurd doelpunt en de 1-0 voorsprong, krijgt Mexico in de slotfase echter een ‘goedkope’ vrije trap die tot overmaat van ramp ook nog eens tot 1-1 wordt gepromoveerd. Na 90 minuten en extra tijd is dat ook de eindstand en moeten strafschoppen de uitkomst bieden. Het levert Nederland een nieuw trauma op vanaf elf meter. Drie van de zes penals worden tegen de Mexicaanse doelman aangeschoten en de laatste misser komt op naam van Youri Regeer. Romano Postema is er als eerste bij om hem te troosten: “Dat was wel het minste wat ik kon doen,” aldus de FC-spits. “Hij had het zwaar,” constateert Postema. En zo zijn er vele spelers die hun WK-droom in rook zagen opgaan. De bondscoach spreekt na afloop van ‘trots’ en ‘uithuilen en opnieuw beginnen’. Doelman Calvin Raatsie meldt al vastberaden te zijn dan maar brons te pakken tegen Frankrijk; om later toch nog met een minder rot gevoel te kunnen terugkijken. Een enorme blijk van relativeringsvermogen. In 2005 werd in Peru al eens brons gepakt na een 2-1 zege op Turkije.

Gasterra

Praat mee

Laatste nieuws