Het WK-avontuur van Romano Postema (deel 6)

12 november 2019 / vandaag

Het verblijf van FC-spits Romano Postema op het WK onder-17 in Brazilië heeft, na de 4-1 zege op Paraguay in de kwartfinale, de maximale lengte gekregen. Na de halve finale van aanstaande donderdag tegen Mexico volgt komend weekend sowieso nog één wedstrijd: de finale of de troostfinale. Dit is deel 6 van het dagboek van de Groningse WK-ganger vanuit het land van samba en de Copacabana.

EJBFI8nXUAA66Tq

Vrijdag 8 november: Terug in Vitoria
Nederland is na een mooie rondreis door Brazilië terug in de stad waar het de eerste twee duels van het toernooi speelde, Vitoria. Het stadion met de mooie gekleurde vlakken, het Estádio Kléber Andrade, is het decor. De Nederlandse kunstenaar Piet Mondriaan gold trouwens als inspiratiebron bij de bouw en ontwerp van dit stadion.
Voor Romano Postema en het Oranje-team is het reizen en voetballen in de warmte inmiddels gesneden koek. De ploeg is helemaal geacclimatiseerd en het ritme van het toernooi is volledig aanwezig. Het team van bondscoach Peter van der Veen is één van de smaakmakers en heeft zich volgens de kenners in ‘de goede helft van het schema’ gemanoeuvreerd. Zo zitten thuisland Brazilië en de Europese concurrenten Italië, Frankrijk en Spanje allemaal in de ‘onderste helft’ van het schema. De belangstelling voor het toernooi groeit. Op zondag worden zo’n 6.000 voetballiefhebbers verwacht op de tribunes bij de duels Nederland-Paraguay en Zuid-Korea tegen Mexico, die beiden in hetzelfde stadion worden gespeeld. “De lokale bevolking vindt het supermooi dat wij hier in Brazilië zijn,” merkt Postema op.

Stadion

Zaterdag 9 november: De warmte
Op de dag voor de wedstrijd wordt duidelijk dat de komende tegenstander van Oranje zondag mag rekenen op behoorlijk wat publieke belangstelling. Paraguay is een buurland van Brazilië en daarnaast zijn er veel Paraguayanen woonachtig in het gastland van dit WK. Voor Oranje is de beste WK-prestatie ooit de derde plek van 2005. De Paraguayanen hadden ooit al eens de kwartfinale als eindstation. Met temperaturen tussen de 25 en 30 graden Celsius is het ronduit zomers in alle speelsteden. Postema heeft er weinig moeite mee op de trainingssessies die grotendeels in de namiddag worden afgewerkt: “Het omgaan met de warmte lukt mij goed.”

Screenshot_20191110-202802_NOS

Zondag 10 november: Beste vier
Wedstrijddag vijf in ‘Brasil’ verloopt bijna helemaal naar wens voor Oranje. Twee goals in het laatste kwartier van de eerste helft zorgen voor een mooie marge. Vlak voor rust wordt het echter toch weer spannend door de aansluitingstreffer van de Zuid-Amerikanen. In de tweede helft laat Nederland geen onduidelijkheid bestaan. Ondanks twee afgekeurde treffers wordt het uiteindelijk 4-1 voor Oranje. In de slotfase mag Yannick Leliendal, kamergenoot van Postema, zijn WK-debuut maken: “Voor mijn kamergenoot was het een mooie dag, want hij kon zijn eerste minuten maken op een WK en wie wil dat nou niet,” weet FC-spits uit eigen ervaring.
In de aanloop naar het toernooi speelde Oranje onder-18 al eens een oefenduel tegen komende tegenstander, Mexico. Daar was Postema toen nog niet bij: “Ik heb nog geen beeld van Mexico, maar wij zullen de komende dagen wel weer beelden gaan kijken en dan wordt dat wel duidelijk.”

Screenshot_20191110-222830_NOS

Maandag 11 november: Anderhalf uur
De laatste binnenlandse vlucht brengt het Oranjegezelschap van Vitoria naar Gama, nabij de Braziliaanse hoofdstad Brasilia. “We hadden een korte vlucht dit keer, anderhalf uur, dus dat ging wel snel voorbij,” aldus Postema die zijn airmilesteller de afgelopen weken opvoerde van nul naar vele duizenden. De halve finales en de troostfinale en finale worden allen gespeeld in Estádio Walmir Campelo Bezerra – Bezerrão met een capaciteit van 20.310 toeschouwers. Gezien de eerdere toeschouwersaantallen bij de duels van Brazilië zal het onderkomen ook donderdag en zondag waarschijnlijk zeer goed gevuld zijn. “De verwachting is wel dat er meer mensen komen dan de vorige wedstrijden, maar ik weet niet precies hoeveel ze verwachten,” blikt Postema alvast kort vooruit op de ontknoping van het WK.

De voorgaande vijf delen van het WK-dagboek van Romano Postema zijn via de volgende links te lezen: (deel 1) (deel 2) (deel 3) (deel 4) (deel 5)

vliegtuig
Gasterra

Praat mee

Laatste nieuws