Het WK-avontuur van Romano Postema (deel 5)

8 november 2019

Het verblijf van Romano Postema op het WK onder-17 in Brazilië is door de zege op Nigeria weer met bijna een week verlengd. Afgelopen nacht werd de tegenstander van Oranje in de kwartfinale bekend: Paraguay, dat een 2-0 achterstand tegen Argentinië omboog in een 3-2 zege. Dit is deel 5 van het dagboek van de spits van FC Groningen vanuit het land van de samba en Copacabana.

uitshirt

Zondag 3 november: Argentinië als hulp
Op deze dag zijn er twee wedstrijden die Romano Postema op afstand volgt, zonder dat hij er directe invloed op heeft. Zo speelt FC Groningen op zondagmiddag Nederlandse tijd tegen Willem II, maar uitgerekend op dat tijdstip staat er in Brazilië een training met Oranje onder-18 op de planning. Als de uitslagen later vandaag ongunstig uitvallen voor Postema en zijn ploeg, dan is het de laatste training in Zuid-Amerika en staat op maandag de terugreis gepland. Maar niemand in of rond het team houdt er serieus rekening mee dat het WK-avontuur er al op zit. Als Postema van het trainingsveld stapt, verneemt hij dat FC Groningen door een 2-0 zege en twee treffers van Kaj Sierhuis de drie punten heeft binnengesleept. In Brazilië is het dan tijd om te lunchen, te rusten, te ‘chillen bij het zwembad’ en om vervolgens Argentinië-Tadzjikistan te bekijken. De wedstrijd is spannend, maar het resultaat valt uiteindelijk gunstig uit voor Oranje: 3-1. Ook Spanje doet in Groep E de sportieve plicht en zo wordt recordkampioen Nigeria de volgende tegenstander voor het team van Postema.

screendump2

Maandag 4 november: ander hotel
Hoewel de tijd tussen de laatste groepswedstrijd en de achtste finale tegen Nigeria kort is, heeft Oranje het voordeel dat het deze keer niet ver hoeft te reizen. In Goiania dient rond half twaalf alleen uitgecheckt te worden en een halfuur later wordt een korte busreis van een kwartier gemaakt richting het Holiday Inn Hotel in dezelfde plaats. Het heeft alles te maken met het andere stadion waarin dinsdag gespeeld zal worden. Werd er tegen de Verenigde Staten nog gespeeld in het Estádio de Serrinha, tegen Nigeria is het Estadio Olimpico Pedro Ludovico het strijdtoneel. Postema houdt dezelfde kamergenoot, Yannick Leliendal. “Wij waren niet zo door het dolle heen als sommige teamgenoten, maar we wachtten uiteraard wel in spanning af of we door gingen!”

screendump1

Dinsdag 5 november: hattrick Hansen
Een nieuwe wedstrijddag breekt aan in Brazilië, de vierde van het eindtoernooi. Inmiddels is Postema langer van huis dan ooit. Hij onderhoudt veelvuldig contact met het thuisfront: “Ik heb contact met mijn vriendin, mijn vader, mijn moeder, broer en broertje. Ook teamgenoot Yannick Hettinga heb ik gesproken, Charlison Benschop heeft contact gelegd via Instagram en met Tomas Suslov heb ik eigenlijk het meeste contact.”
De wedstrijd tegen Nigeria verloopt uitstekend voor Oranje onder-18 en wordt met maar liefst 3-0 in winst omgezet. Een hattrick van Sontje Hansen bezorgt Nederland de kwarfinale: “Het is mooi dat we door zijn, top natuurlijk, maar wel jammer dat ik deze wedstrijd niet gespeeld heb,” aldus Postema.

vliegtuig

Woensdag 6 november: alweer verplaatsen
Oranje verplaatst zich op deze dag van Goiania naar Vitoria en daarvoor is opnieuw een vliegreis van ongeveer vier uur nodig. Na aankomst op de nieuwe locatie wordt uiteraard een training afgewerkt. Hoewel de achtste finale kort op de groepsfase volgde voor Nederland, hebben de jongens van Oranje de rest van het toernooi extra veel hersteldagen tussen de wedstrijden. De tegenstander in de kwartfinale komt uit een wedstrijd van donderdag tussen Argentinië en Paraguay.

Donderdag 7 november: comeback Paraguay
Op deze dag wordt naast het reguliere programma en een ochtendtraining de middag gebruikt voor een teamuitje. De ploeg onder leiding van bondscoach Peter van der Veen maakt een uitstapje naar een ‘shopping mall’, een groot winkelcentrum in Vitoria. De ploeg is neergestreken in de buurt van die speelstad van de eerste twee groepsduels. De kwartfinale wordt gespeeld in Cariacica, op een half uur rijden buiten de kustplaats. In de avond zien Romano Postema en zijn teamgenoten Argentinië een 2-0 voorsprong verspelen tegen Paraguay (3-2), dat daarmee komende zondag om 20.30 uur Nederlandse tijd de tegenstander is in de kwartfinales.

De voorgaande vier delen van het WK-dagboek van Romano Postema zijn via de volgende links te lezen: (deel 1) (deel 2) (deel 3) (deel 4)

Gasterra

Laatste nieuws