FC Groningen onder-17 start seizoen met drie punten

2 september 2017 / vandaag

In de eredivisie voor onder-17 teams behaalde FC Groningen op de openingsdag een overwinning. In het bekertoernooi viel in de voorronde het doek voor de onder-15.

SPARTA R'DAM O.17 1-2 FC GRONINGEN O.17
0-1 Giovanni Zwikstra (5.), 1-1 (19.), 1-2 Kian Slor (25.)

opstelling FCG o.17 Oscar Hooiveld, Ayoub Haddad, Leonel Miguel, Yannick Hettinga, Thomas Poll, Sil Bos, Remco Balk, Joris Reiziger, Giovanni Zwikstra, Kian Slor (78.Corvin Braun), Joel van Kaam (67.Romano Postema).

Alle doelpunten in deze wedstrijd vielen in de eerste helft. Na een mooi opgezette aanval via Joris Reiziger schoot Giovanni Zwikstra op een steekbal van Sil Bos raak. De voorsprong werd teniet gedaan na een foutje in de Groningse opbouw. Tien minuten voor rust kwam de groenwitte formatie wederom aan de leiding dankzij een treffer van Kian Slor.

"We willen strijd zien, druk zetten en ook zien dat de spelers de bereidheid hebben om het met elkaar te doen," vertelde trainer Sander van Gessel. "Wat dat betreft heb ik een leuke eerste helft gezien. De voorsprong was terecht en we kregen ook de beste kansen."

Vijftien minuten na rust moest de thuisploeg verder met tien man. Een lange bal van Oscar Hooiveld werd door zijn collega-doelman buiten de zestien met de hand getoucheerd waarop de arbiter de rode kaart trok. Van Gessel: "We hadden een man meer en hadden daar meer mee moeten doen. We creëerden in die fase ook een aantal goede kansen."

FC Groningen vergat echter het verschil te maken waardoor het toch spannend bleef. De Rotterdammers werden nog een paar keer dreigend maar de winst ging mee naar Groningen. "Dit was een terechte uitslag," concludeerde Van Gessel. "Ook vond ik het mooi om te zien dat in deze wedstrijd dingen terugkwamen die we ook vanuit eerdere wedstrijden en trainingen zagen en dat jongens bepaalde situaties leren herkennen."

WILLEM II O.15 8-0 FC GRONINGEN O.15
1-0 (14.), 2-0 (43.), 3-0 (45.), 4-0 (48.), 5-0 (49.), 6-0 (51.), 7-0 (53.), 8-0 (55.)

opstelling FCG o.15 Owen van der Vlag, Xander de Wilde, Sietze de Klerk, Emircan Gulge, Wouter Prins (40.Maurilio de Lannoy), Jay Kuiper, Cyrill Jansen, Bjorn Meijer (40.Menno Mulder), Thom van Bergen, David van der Werff (40.Jorg Schreuders), Gilanni Bos (60.Luciano Valente).

In de voorronde van het bekertoernooi werd FC Groningen onder-15 uitgeschakeld door Willem II. "In de eerste helft heb ik genoten van de beleving en strijd," zei trainer Bote Talsma. 'Het is super om deze jongens voor elke meter te zien vechten." Na een kwartier spelen werden de Groningers op achterstand gezet.

Talsma: "We hielden de ruimtes klein, hielpen elkaar door te dubbelen en waren daardoor in staat om veel ballen te veroveren. Vanuit de omschakeling creëerden we enkele grote kansen." Scoren deed de FC echter niet waardoor de rust met een minimale achterstand werd ingegaan.

"In de tweede helft zijn we op dezelfde manier gestart, maar naarmate de tijd vorderde werden de ruimtes steeds groter. We konden het niet meer belopen. De tegenstander profiteerde hier optimaal van," aldus Talsma. De thuisploeg scoorde na rust liefst zeven maal en bekerde daardoor verder.

Bote Talsma zag positieve maar ook verbeterpunten. "Het spel met veel strijd en passie hebben we gezien. Echter is het duidelijk dat we dat veel langer moeten volhouden. Het uiterste wordt gevraagd. Daar ligt één van de uitdagingen voor ons dit seizoen."

Gasterra

Praat mee

Laatste nieuws