string(9) "claudebot"

Zweedse slalom breekt duel open; volle buit Groningen.

Zondag 14 september 2008 om 17:57

FC Groningen heeft ook in de tweede speelronde gewonnen en heeft bovendien nog geen doelpunt tegen. FC Utrecht werd met 2-0 aan de kant gezet door treffers van de Zweden Andreas Granqvist en Marcus Berg.

In de basisopstelling van FC Groningen waren twee wijzigingen te bespeuren ten opzichte van het duel tegen Vitesse van ruim twee weken geleden. Middenvelder Oluwafemi Ajilore maakte zijn debuut in het groen-wit en dat ging ten koste van Danny Holla. Gonzalo Garcia dwong een basisplaats af door zijn invalbeurt tegen Vitesse, zijn twee treffers tegen KV Mechelen en de voetblessure waarmee Berry Powel kampte.
Mede hierdoor startte de FC voor het eerst in de historie met slechts één Nederlander in de basisopstelling; Koen van de Laak hield de Brabantse eer hoog in de startopstelling van trainer Ron Jans. In Euroborg zorgden 21.738 aanwezigen voor een recordaantal bezoekers bij een thuisduel van FC Groningen. De ploeg speelde in opmerkelijke shirts met reclame aan de voorzijde van Autoborg, dat komende donderdag officieel geopend wordt.
De beide ploegen waren af en toe moeilijk te onderscheiden omdat de Utrechtse uitshirts een overwegend wit vlak aan de zijkant hebben en FC Groningen traditiegetrouw uiteraard in het wit speelde. De spelers wisten elkaar in de eerste helft niet allemaal even goed te vinden. Er werd vooral veel strijd geleverd tot uitgespeelde kansen kwam het lange tijd niet. Simon Cziommer werd na een klein kwartier door Ajilore onderuit getrokken in een dreigende situatie en de Nigeriaan werd daarvoor bestraft met een gele kaart.
De Utrechters dachten vervolgens op voorsprong te komen maar zagen een treffer afgekeurd na een buitenspelgeval. De assistenten handelden weer duidelijk naar de aangescherpte regel dat pas gevlagd mag worden nadat een speler in buitenspelsituatie ook daadwerkelijk de bal heeft ontvangen. Een regel die zowel binnen als buiten het veld tot veel onbegrip en irritatie leidt. Arbiter Kuipers had er hoe dan ook al de handen vol aan om de wedstrijd in goede banen te leiden, want Groningen en Utrecht bestreden elkaar traditioneel met een sportieve dosis agressie.
Halverwege de eerste helft kreeg Garcia de eerste schotpoging namens de thuisclub. Hij mikte naast. Na gele kaarten voor Loïc Loval (praten) en Mihai Nesu (overtreding op De Roover) kreeg het treffen een onverwachte wending. Trainer Ron Jans plaatste de treffer na afloop in het rijtje slaloms van Olssen, Maradona en Ibahimovic en doopte de maker Andreas Granqvist om in Ingmar Stenmark. Feit was in ieder geval dat de boomlange zweed er een onnavolgbare slalom uitgooide en in de 34ste minuut oog in oog met doelman Vorm genadeloos uithaalde en zag hoe de 1-0 in de linkerbovenhoek insloeg.
Met die stand gingen beide ploegen rusten nadat aanvoerder Tim Cornelisse nog een afstandsschotje had gelost. In de onderbreking werd afscheid genomen van Stefan Nijland en Mark-Jan Fledderus, die naar respectievelijk PSV en Heracles vertrokken. FC Groningen stond na één speelronde nog bovenaan in het Fair Play-klassement maar door de gele kaarten van Marcus Berg (overtreding op Cornelisse) en Goran Lovre (overtreding op Silberbauer) zal de FC hier toch niet meer aan kop staan. Goran Lovre en Gonzalo Garcia deden met afstandsschoten nog van zich spreken, voordat de wedstrijd voortijdig beslist werd.
Uit een prachtige voorzet van Sepp De Roover was het de aanzwevende Marcus Berg die voorover duikend zijn tweede treffer van het seizoen tegen de touwen kopte: 2-0. Hoewel een wedstrijd met die stand doorgaans nog geen bekeken zaak is, was Utrecht in dit geval niet meer in staat nog naar een tegentreffer op jacht te gaan. FC Groningen kon zich op die manier veroorloven slordig met de kansen in het laatste halfuur om te gaan. Een schot van Goran Lovre en een lob van Garcia werden stijlvol gepareerd. Ook de Utrechtse invallers Maguire, Uiterloo en Schaken konden weinig meer uitrichten.
Bij FC Groningen kon Ron Jans Evgeniy Levchenko nog even wat rust gunnen en verving hij om de balans op het middenveld te houden ook Koen van de Laak. Voor hen kwamen Paul Matthijs en Petter Andersson in de plaats. De laatstgenoemde Zweed maakte daarmee zijn debuut en bracht het aantal Zweden binnen de lijnen op drie. Ook Goran Lovre werd in de slotfase nog afgelost, door Berry Powel. In de eerste van drie minuten extra tijd kreeg Paul Matthijs nog een gele kaart. Komende zaterdag gaat de Groninger FC als nummer 2 van de ranglijst op bezoek bij Heracles in Almelo dat momenteel vijfde staat.
Opstelling FC Groningen
Luciano; De Roover, Sankoh, Granqvist, Stenman; Ajilore, Van de Laak (73’ Matthijs), Levchenko (73’Andersson), Lovre (85’ Powel); Berg, Garcia. Rest bank: Van Loo, Svejdik, Holla, Hiariej.
Opstelling FC Utrecht
Vorm, Cornelisse, Keller, Dickoh, Nesu; Wormgoor (73’ Maguire), Cziommer, Silberbauer (85’ Schaken); George, Boussaboun (76’ Uiterloo), Loval. Rest bank: Krul, Somers, Shew-Atjon, Markiet.
Toeschouwers: 21.738
Scores: 34’Granqvist 1-0; 61’ Berg (De Roover) 2-0
Scheidsrechter: Kuipers
Grensrechters: Gerritsen en Simons
Vierde official: Van der Scheer
Gele kaarten: 14’ Ajilore, 26’ Loval, 30’ Nesu, 49’ Berg, 56’ Lovre, 66’ Cziommer, 91’ Matthijs

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Strijd op het Shuffleboard

1 dag geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

3 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus