Zweden voorkomen blamage tegen Hollandia; nu Telstar-uit.

Donderdag 25 september 2008 om 23:48

FC Groningen heeft donderdagavond in Hoorn de derde ronde van het KNVB-bekertoernooi bereikt. De zege kwam pas in de slotfase van het duel tot stand. Groningen moest een 2-0 achterstand wegwerken. Marcus Berg maakte daarna een loepzuivere hattrick: 2-3. Groningen speelt in de derde ronde uit tegen Telstar.

Trainer Ron Jans had net als vorig jaar in de eerste ronde gekozen om de wisselspelers in de basis op te stellen. Van de basisspelers van afgelopen zaterdag kwamen Sepp De Roover, Gibril Sankoh, Andreas Granqvist, Koen van de Laak en Marcus Berg in actie. De overige zes spelers begonnen zaterdag nog op de bank.
In de beginfase van de wedstrijd had FC Groningen het duel al met gemak tot een formaliteit kunnen maken. Zo raakte Marcus Berg op aangeven van Petter Andersson de paal en even later hadden Marcus Berg en Danny Holla de openingstreffer voor het intikken. Beide keren stond doelman Ron Sijm zijn mannetje.
Na ruim een kwartier spelen kreeg Hollandia een vrije trap te nemen op zo’n 25 meter schuin voor het doel van FC Groningen. De middenvelder die in de verloren wedstrijd om het kampioenschap afgelopen zomer nog ontbrak wegens een schorsing, legde al zijn gram in het schot en mikte loepzuiver in de kruising: 1-0. De spelers en ook de 1.500 aanwezige toeschouwers hadden daarmee al een geslaagde avond.
De zondaghoofdklasser slaagde er zelf in vrij ongeschonden de rust te bereiken. Doelgevaar was er nauwelijks meer. De enige tegenvaller voor het team van Ron van der Gracht was het uitvallen van middenvelder Patrick van Dijk. Na de pauze kreeg invaller Goran Lovre (verving De Roover) een kans op de gelijkmaker, maar schoot hij voorlangs. Vervolgens werd de avond nog doller voor de amateurs. Aanvoerder Klaas Vriend poeierde na een uur spelen de bal namelijk keihard onder doelman Van Loo door: 2-0.
Zo werd het niet bepaald een galavoorstelling van de koploper uit de Eredivisie, maar leek er een huzarenstukje van de amateurs in de maak. FC Groningen ging met een halfuur te spelen op jacht naar de aansluitingstreffer en vond die al vrij rap, binnen vijf minuten. Koen van de Laak assisteerde Marcus Berg bij het maken van de 2-1. Vervolgens kwam Tom Hiariej Paul Matthijs aflossen.
In het vierde kwart van de wedstrijd verliep het duel zoals dat op voorhand te verwachten was. De conditie begon een voorname rol te spelen en de profs uit Groningen legden de wil nu toch eindelijk volledig op aan de amateurs uit Noord-Holland. Tot een doelpunt kwam het echter lange tijd niet. In de 77ste minuut was zelfs een strafschop niet aan de FC besteed. Nadat Berry Powel onderuit was getrokken, vond Koen van de Laak de handen van de Hollandia-doelman op zijn weg naar de gelijkmaker.
En zo werd het onnodig zelfs nog bloedstollend spannend. In de 88ste minuut was het Andreas Granqvist, opnieuw als breekijzer in de voorhoede, die gevloerd werd in het strafschopgebied. Zijn landgenoot Marcus Berg wist wel raad met zo’n buitenkansje en roste de 2-2 tegen de touwen. Hollandia probeerde vervolgens met de moed der wanhoop nog een slotoffensiefje in te zetten, maar zag hoe Groningen nog voor aanvang van de verlenging wilde doordrukken.
In de derde van uiteindelijk zeven minuten extra tijd kwam Gibril Sankoh opgestoomd en leverde hij de bal op links af bij Petter Andersson, die op het randje van buitenspel was vertrokken. Vervolgens legde hij de bal breed op Marcus Berg die zijn derde van de avond en daarmee ook de winnende treffer in het dak van de goal knalde. De opluchting was groot voor Groningen, dat gisteren de tegenstander van aanstaande zondag – Feyenoord – pas na verlenging zag winnen.
Die blamage bleef de FC bespaard en zo konden uiteindelijk beide clubs tevreden zijn met het resultaat. De ploeg uit Hoorn had – ongeacht het resultaat – een heroïsch hoofdstuk aan de clubgeschiedenis toegevoegd. En Groningen had met het kleinst mogelijke verschil en zonder een halfuur verlenging de derde ronde behaald. Na het laatste fluitsignaal werd zeer toepasselijk ‘Hit the road Jack’ gedraaid voor de spelersbus die toch nog op tijd kon vertrekken. In de derde ronde is Telstar de volgende tegenstander. Het uitduel wordt in de week van 11/12/13 november gespeeld.
Van Loo; De Roover (46’ Lovre), Sankoh, Granqvist, Cahais (71’ Stenman); Holla, Matthijs (66’ Hiariej), Andersson, Van de Laak; Berg, Powel. Rest bank: Luciano, Metaj, Levchenko, Kluin.
Toeschouwers: 1.500
Scores: 17’ Rottiné 1-0; 60’ Vriend 2-0, 65’ Berg (Van de Laak) 2-1, 77’ Van de Laak mist strafschop, 88’ Berg (strafschop) 2-2, 90’+3’ Berg (Andersson).
Scheidsrechter: Van der Scheer
Gele kaart FC Groningen: 66’ Berg