string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Zwaarbevochten punt voor tien van Groningen.

Zaterdag 20 september 2008 om 22:15

FC Groningen heeft zaterdagavond in Almelo met 1-1 gelijkgespeeld tegen Heracles. In de tweede minuut kreeg Oluwafemi Ajilore een rode kaart. Vijf minuten na de pauze maakte Bas Dost de 1-0. Vijf minuten voor het einde van het duel kwam de FC gelijk door een treffer van invaller Petter Andersson.

FC Groningen-trainer Ron Jans kon zaterdagavond in Almelo niet beschikken over Fredrik Stenman. Op de positie van linksback koos hij voor Tom Hiariej als vervanger. Zo startte de FC met vier rechtsbenige spelers in de achterste linie. Al in de tweede minuut konden alle voorgenomen tactieken bij FC Groningen overboord. Na een ingooi van Tom Hiariej haalde Oluwafemi Ajilore middenvelder Ricky van den Berg neer. Daarbij bevond de Heraclied zich volgens arbiter Van Egmond in ‘doorgebroken’ positie. Dus bestrafte hij de Nigeriaanse FC’er met een rode kaart.

Het restant van de eerste helft was verder weinig enerverend. De thuisclub wist dat in 89 minuten met een man meer zich voldoende kansen zouden voordoen en hoefden niet te forceren. Groningen redeneerde dat een punt behaald met een man minder altijd als winstpunt beschouwd mag worden. Douglas kreeg in de elfde minuut de eerste kans van de wedstrijd, maar schoot voorlangs. Een kopbal van Bas Dost na een klein halfuur spelen was het grootste gevaar. Luciano stompte die bal keihard uit zijn vijfmetergebied.

In de tweede helft hield Groningen verder de schade beperkt en liep Heracles op zijn beurt nog tegen twee gele kaarten op. Ragnar Klavan bezondigde zich aan oud-Heracles-speler Gonzalo Garcia en Goran Lovre werd in de extra tijd nog eens op onsportieve wijze gevloerd door Ricky van den Bergh. Na de pauze lieten beide trainers hun respectievelijk elf en tien staan. Na vijf minuten kwam de haast onvermijdelijke openingstreffer van het hoofd van Bas Dost.

Een kwartier na de pauze maakte Mark-Jan Fledderus zijn debuut voor zijn nieuwe club Heracles Almelo. Twee minuten later verving Ron Jans in zijn team Garcia voor Petter Andersson. Na een tweede wissel aan Heracles-zijde (Bridji voor Steur) en een gele kaart voor Kwame Quansah ging FC Groningen met een dubbele wissel het laatste kwartier in. Met Paul Matthijs en Berry Powel in de plaats van Evgeniy Levchenko en Koen van de Laak zette de FC zijn zinnen op minimaal een punt. Hoewel Heracles diverse keren gevaarlijk uitbrak, leek de spanning bij de thuisclub toch toe te nemen.

De wissels waren niet de enige tactische ingreep van Ron Jans. Ook stuurde hij de lange Zweedse centrale verdediger Granqvist mee de aanval in voor de laatste tien minuten. Die gewaagde keuze leverde het gewenste resultaat op. Allereerst kopte hij zelf een vrije trap van Paul Matthijs net over de lat, maar zijn aanwezigheid veroorzaakte nogal wat onrust.

Ook in die fase waren de Almeloërs nog eens heel dichtbij de tweede treffer. Luciano had zich net laten behandelen voor een blessuregeval en moest even later nog gestrekt in de benedenhoek op een schot van Tim Breukers. Vijf minuten voor tijd betaalde de lef van Groningen zich uit. Een combinatie binnen de zestien meter van Heracles werd – op aangeven van Berry Powel – uiteindelijk prima binnen geschoven door invaller Petter Andersson. Zo hield FC Groningen toch nog een zwaarbevochten punt over aan het tweede uitduel van de competitie.

Ron Jans: “Ik zit hier met een dubbel gevoel. We hadden een fantastische start van de competitie en Heracles ook. Dan hoop je er een lekkere voetbalwedstrijd van te maken. Maar door de rode kaart liep dat helaas anders. We hebben Gonzalo een linie laten zakken, Lovre laten zakken tot verdedigende middenvelder en hoopten op een counter. Na de pauze kwamen we 1-0 achter door Bas Dost die echt een handenbindertje is. Dan wordt het echt moeilijk. We hebben gekozen niet meteen te forceren omdat je dan misschien meteen de hele wedstrijd weggooit. Zeven minuten voor tijd ging Granqvist in de spits erbij spelen en drie minuten later lag ‘ie er in door Petter Andersson die uitstekend inviel. Het was vanavond vooral tegenhouden, we wilden veel meer en hebben met een enorme inzet vlak voor tijd een punt behaald met een man minder. Maar ik heb niet genoten van het voetbal.”

Opstelling FC Groningen:
Luciano, Sepp De Roover, Gibril, Sankoh, Andreas Granqvist, Tom Hiariej; Oluwafemi Ajilore, Koen van de Laak (74’ Berry Powel), Evgeniy Levchenko (c; 74’ Paul Matthijs), Goran Lovre; Marcus Berg, Gonzalo Garcia (63’ Petter Andersson).
Rest bank: Brian van Loo, Matias Cahais, Danny Holla, Shkodran Metaj.

Opstelling Heracles Almelo
Martin Pieckenhagen (c); Mark Looms, Jan Wuytens, Birger Maertens, Tim Breukers; Ricky van den Bergh (88’ Everton), Kwame Quansah, Ragnar Klavan (61’ Mark-Jan Fledderus); Bas Dost, Darl Douglas, Sebastiaan Steur (73’ Karim Bridji).
Rest bank: Jorg van Nieuwenhuyzen, Vojtech Schulmeister, Marnix Smit, Willie Overtoom.

Toeschouwers: 8.298
Scores: 50’ Dost (Douglas) 1-0, 85’ Andersson (Powel) 1-1

Scheidsrechter: Dick van Egmond
Grensrechters: Slot en Buijk
Vierde official: Van Meenen
Rode kaart: 2’ Ajilore (neerhalen Van den Bergh)
Gele kaarten: 16’ Klavan (overtreding op Garcia), 45’+1’ Van den Bergj (overreding op Lovre), 73’ Quansah (overtreding op Andersson)

Gerelateerd nieuws.

12 uur geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard