string(9) "claudebot"

Zoon kijkt uit naar ontmoeting met vader Blind.

Maandag 11 januari 2010 om 14:54

Net in een nieuwe omgeving en dan al direct bij de eerste wedstrijd in 2010 tegen je oude club aan moeten treden. Voor Daley Blind wordt de ontmoeting dinsdagmiddag met Ajax ‘wel apart’, zoals hij het zelf noemt. Vader en zoon treffen elkaar aan de Portugese Algarve.

Daley Blind is door FC Groningen voor de rest van dit seizoen gehuurd van Ajax. De zoon van huidig Ajax-trainer en voormalig international Danny Blind draagt al vanaf zijn zevende het witte shirt met de rode baan. Het zal dan ook wennen worden als hij zich dinsdagmiddag in een Groningen-tenue hijst. “Dat was toch wel een vreemde gewaarwording toen ik me voor het eerst omkleedde bij FC Groningen en geen Ajax-kleding aantrok”, kijkt Daley Blind terug op zijn eerste dagen bij de Trots van het Noorden.
Meerdere posities
De 19-jarige Blind werd in de winterstop aangetrokken en is op meerdere posities inzetbaar. “In eerste instantie ben ik gehaald als linkermiddenvelder. Bij Ajax ben ik ook opgeleid als centrale verdediger. Tijdens de voorbereiding op dit seizoen en tijdens partijspellen elf tegen elf op de trainingen, speelde ik de laatste tijd meestal als linksback. Daar voel ik me inmiddels ook goed thuis. Ik heb nog geen voorkeur voor een bepaalde positie. Ik wil graag op het hoogste niveau voetballen en bij FC Groningen krijg ik nu die kans.”
Bij Ajax bleef zijn rol beperkt tot trainingen bij de eerste selectie. Zijn wedstrijden werkte Blind af bij Jong Ajax. “Ik wilde daarom weg uit Amsterdam”, klinkt het stellig. “Ik wilde in de Eredivisie voetballen en FC Groningen was het meest concreet. Ook Willem II en Sparta toonden interesse, maar ik denk met Groningen een goede keuze te hebben gemaakt.”
Eerste indrukken
“De eerste indrukken zijn goed, positief. Ik ben goed opgevangen, maar dat had ik ook wel verwacht en is eigenlijk ook normaal. Ik kende Frank Olijve en Darryl Lachman al uit hun Ajax-periode en Serhat Koç van Oranje onder-19. FC Groningen is een warme club, maar dat vind ik van Ajax ook. De club heeft alleen niet die uitstraling. Ajax wordt arrogant gevonden, maar het is geen kille en koude club zoals wordt gezegd.”
Blind is niet bevreesd dat hij in de oefenwedstrijd tegen Ajax per ongeluk de bal naar het voor hem zo vertrouwde Amsterdamse shirt speelt. “Dan is het gewoon een verkeerde pass”, glimlacht Blind. “Nee, dat komt wel goed. Het is wel apart. Ik heb nog nooit tégen Ajax gespeeld. Maar waar ik het meest naar uitkijk, is toch wel de ontmoeting met mijn vader. Ik op het veld bij FC Groningen en hij bij Ajax op de bank. Toch bijzonder.”
Spagaat
Daley Blind zegt dat hij en zijn vader, die assistent-trainer is van hoofdcoach Martin Jol, nooit in een spagaat terecht zijn gekomen bij Ajax. “Op het veld was hij de trainer en ik één van de spelers. Thuis hadden we gewoon een vader-zoon-relatie. Natuurlijk spraken we dan wel over het voetbal, maar we konden zaken ook heel goed scheiden. Niettemin vermeden we het wel om samen op het veld te gaan staan praten. Dat hadden we liever niet. Maar ik heb van anderen nooit negatieve reacties gehad.”
Je vader als trainer, dan zou je toch mogen veronderstellen dat hij voor zijn zoon kon regelen dat die wat vaker bij het eerste elftal speelde. Opnieuw de bescheiden lach als deze suggestie met een knipoog wordt gewekt. “Martin Jol maakt de keuzes. Mijn vader wordt wel om zijn mening gevraagd, maar hij kan dan natuurlijk moeilijk steeds tegen hem zeggen: ‘Je moet Daley meenemen.’ Het is goed dat ik me nu in een andere omgeving bij FC Groningen kan laten zien.”

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’