string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Zivkovic tekent driejarig contract.

Dinsdag 04 december 2012 om 13:31

Er was al overeenstemming bereikt, maar vandaag werd alles officieel ondertekend. Richairo Zivkovic heeft zijn handtekening gezet onder een driejarig contract met FC Groningen. De verbintenis gaat 1 juli 2013 in en loopt derhalve tot medio 2016. “Dit is wat ik wilde.”

Richairo Zivkovic werd in september van dit jaar 16 lentes jong. Afgelopen zondag was de spits in Euroborg met zijn invalbeurt tegen Heracles Almelo de jongste debutant in de geschiedenis van FC Groningen en de op drie na jongste speler ooit in de Eredivisie. In het bijzijn van zijn ouders, broer en zaakwaarnemer Daan Kramp van Forza Sports Group en onder het toeziend oog van jeugdtrainers en -scouts tekende Zivkovic in de Arjen Robben directieskybox zijn eerste volwaardige contract.
Vrijaf
De Havo 4-leerling had er vrijaf voor gekregen van zijn school, het H.N. Werkman College. “Morgenochtend heb ik de eerste twee uur werklessen, waarin je afwezigheidsuren compenseert. Ik mis door trainingen en wedstrijden bij FC Groningen zo’n twee dagen per week, maar het compenseren is nog niet echt nodig. Het gaat goed op school, ik haal goede cijfers.”
Wiskunde is zijn beste vak en Zivkovic glimlacht bij de gedachte dat hij dus eenvoudig in staat moet worden geacht een formule voor zijn toekomst als voetballer te berekenen. Afgelopen dagen speelde hij in drie wedstrijden van FC Groningen mee in drie verschillende teams. Hoewel Zivkovic nog B-junior is, voetbalde hij zaterdag een uur in RVO FC Groningen/Cambuur A1, zondag acht minuten plus blessuretijd bij zijn debuut in Euroborg en maandagavond was hij opnieuw in de 83ste minuut invaller, maar nu bij Jong FC Groningen.
Vast team
Zivkovic zegt er niet warm of koud van te worden. “Normaal heb je een vast team waarin je speelt. Het is wel een rare gewaarwording om in een paar dagen tijd in drie teams te hebben gespeeld, maar voetbal is voetbal, dus het maakt me niet zo gek veel uit.” Zivkovic heeft ondanks zijn jeugdige leeftijd al wel een bepaalde flair en bravoure. Op de vraag in welk team hij het liefst vast zou willen spelen, antwoordt hij met uitdagende pretoogjes: “In het eerste…”
Zivkovic realiseert zich echter maar al te goed dat hij pas aan het begin staat van een hopelijk glansrijke carrière. De spits, die via FVV uit Foxhol en de Voetbalschool van FC Groningen bij de D-pupillen instroomde, heeft daarom ook bewust gekozen voor een opstart bij FC Groningen. “Tegenwoordig gaan spelers steeds vaker en op jongere leeftijd naar het buitenland. Dat was voor mij geen optie. Ik vond het veel verstandiger om hier te blijven. Je maakt afwegingen en daar was ik snel over uit. Dit is wat ik wilde. Ik wil bij FC Groningen in Euroborg voetballen.”
Buitenland
In de media gingen namen rond van geïnteresseerde grote buitenlandse clubs, maar volgens Zivkovic en zijn zaakwaarnemer Daan Kramp was er vanuit het buitenland geen concrete belangstelling. “Mijn naam werd gelinkt aan Juventus en Borussia Dortmund en vooral Manchester City is vaak genoemd. Concreet hebben we van geen enkele andere buitenlandse club officieel iets gehoord en daarbij heb ik altijd de intentie gehad hier te zijn.”
‘Hier’ is in Groningen, in Euroborg. Zivkovic kent de verhalen van voetballers die al op hele jonge leeftijd met het hele gezin naar het buitenland verhuizen. “Je leest de verhalen en ziet dan ook dat carrières niet van de grond komen. Worden de verwachtingen niet waargemaakt, dan is het maar afwachten hoe het verder met je gaat. Dan heb je misschien wel het geld, maar leef je niet je leven. Dat zie ik niet zitten. Dit is mooi zo.”

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’