Zeperd in tamme derby.

Zondag 11 september 2011 om 14:42

FC Groningen heeft zondagmiddag in Heerenveen met 3-0 verloren van de plaatselijk sportclub. Groningen kwam in de extra tijd van de eerste helft op achterstand en zag de Friezen na een uur en vijf minuten voor tijd nogmaals scoren. Door de nederlaag zakt de FC naar de 15e plek op de ranglijst.

In het Friese dorp had trainer Pieter Huistra niet de beschikking over een viertal spelers. De geschorste Suk Hyun-Jun en de geblesseerden Koen van de Laak, Emil Johansson en Thomas Enevoldsen waren niet inzetbaar. In de basiself paste Huistra drie wissels toe ten opzichte van de verloren thuiswedstrijd tegen AZ. Jonas Ivens, Danny Holla en de getransfereerde Tim Matavz werden vervangen door Virgil van Dijk, Tim Sparv en Nicklas Pedersen. Bij Groningen debuteerde David Texeira bij de selectie. Aan de kant van Heerenveen haakte oud-Groninger Arnold Kruiswijk zaterdag af en maakte Jeffrey Gouweleeuw zijn opwachting in het centrum van de verdediging. Een andere wijziging vond plaats in het arbitrale kwartet. Pieter Vink werd zaterdag vervangen door Reinold Wiedemeijer.
In niets leek het duel tussen Heerenveen en Groningen op een derby. De beide ploegen bivakkeerden op voorhand in het rechterrijtje en verzamelden respectievelijk twee en vier punten in de eerste vier speelronden. De teams gingen het duel beiden heel afwachtend te lijf. Na een paar hoekschoppen van de thuisclub schoot Petter Andersson met een nieuw paar schoenen voor het eerst richting het Friese doel. Een kopbal van Tim Sparv leidde het tweede kwartier in. In de 18e minuut hield doelman Brian van Loo zijn ploeg op de been toen Bas Dost kon inschieten na een misser in de FC-defensie. In de 26e minuut kreeg Leandro Bacuna de beste kans namens de uitploeg, maar hij schoot op aangeven van Tom Hiariej tegen het lichaam van de wild inkomende Vandenbussche.
De ploegen waren in de wedstrijd heel lief voor elkaar. De eerste van twee gele kaarten werd pas gegeven in de 39e minuut gegeven aan Tom Hiariej en ook nog eens wegens vasthouden. Een minuut later moest de Friese goalie redding brengen op een lage inzet van Nicklas Pedersen. In de ene minuut extra tijd sloeg het noodlot toe voor de gasten. Na een situatie bij de achterlijn kon Gouweleeuw de bal voorgeven op Bas Dost, die de 1-0 aantekende. Een seconde na de aftrap brak de pauze aan. Daarin werd ongetwijfeld alvast de wisseloptie Texeira doorgenomen. De Uruguayaan zou in de 65ste minuut zijn debuut maken in het paarse uittenue van Groningen.
Drie minuten daarvoor had de wedstrijd een nieuwe dramatische wending gekregen toen Oussama Assaidi na een aanval over de rechterkant de 2-0 tegen de touwen had geschoten. Kleine mogelijkheden voor beide ploegen volgden zich daarna op, maar een omslag diende zich geen moment meer aan. Een rollertje van Pedersen, een kopbal van Victor Elm (over), een vrije trap van Van Dijk (over), een prachtige halve omhaal van Texeira (nipt naast) gingen vooraf aan de beslissende 3-0 die in de 85ste minuut werd gescoord door Filip Djuricic. Hij werkte een voorzet van Youssef El-Akchaoui binnen. Conclusie: een wedstrijd om snel te vergeten. Komende zaterdag is Excelsior de volgende tegenstander in Euroborg. Aanvang 18.45 uur. Dan zal groen-wit uit een ander vaatje moeten tappen!