string(9) "claudebot"

Zegereeks in Euroborg ten einde.

Zondag 23 januari 2011 om 16:38

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg met 2-1 verloren van landskampioen FC Twente. Tim Matavz opende de score. Marc Janko maakte voor en na de pauze een doelpunt. Ondanks de nederlaag blijft Groningen vierde op de ranglijst.

Het duel tussen de nummers 4 en 2 van de ranglijst in de Eredivisie beloofde op voorhand al een boeiend duel te worden. Beide ploegen hadden een ‘opwarm’-wedstrijd in de benen tegen respectievelijk SC Genemuiden en Heracles en konden op die manier al redelijk ingespeeld voor de dag komen. Voor FC Twente gold dat na de 5-0 zege helemaal. Trainer Michel Preud’homme koos voor dezelfde basiself en had Theo Janssen nog op de bank als extra wapen.
Bij FC Groningen veranderde Pieter Huistra de startopstelling op twee plekken. Tim Matavz en Dusan Tadic hadden hun disciplinaire straf achter de rug en daardoor begonnen Petter Andersson en Nicklas Pedersen vanaf de bank. Tim Sparv zat de laatste van een wedstrijd schorsing uit. Naast de langdurig geblesseerde Koen van de Laak, bleek Jeroen Veldmate zaterdag nog niet fit genoeg na zijn hamstringblessure.
Het topduel kwam redelijk langzaam op gang. In het eerste halfuur van de wedstrijd werden er over en weer een paar speldenprikjes uitgedeeld. Met name een aantal kopballen na dode-spelsituaties. In de 33ste minuut brak FC Groningen de ban. Een voorzet van Thomas Enevoldsen vanaf de rechterkant werd binnengeschampt door clubtopscorer Tim Matavz, die zijn elfde seizoenstreffer aantekende: 1-0.
Na de eerste treffer kwam FC Twente meer en meer opzetten. Vijf minuten voor de pauze maakte Luciano da Silva een van zijn spaarzame slippertjes van de wedstrijd en moest hij een hoekschop weggeven. Uit die spelhervatting kwam de gelijkmaker van de kant van de Tukkers. Douglas was een van de drie spelers van Twente die zomaar vrij opdoken voor het doel van Groningen en hij bood zijn teamgenoot Marc Janko de kans te scoren: 1-1.
Tot aan de rust bleef die stand gehandhaafd. Na de pauze kwam Theo Janssen in de ploeg bij FC Twente. Hij verving Ola John. Het eerste gedeelte van de tweede helft had FC Groningen nog het overwicht. Net iets te slappe afstandsschoten, van onder meer Dusan Tadic, waren evenwel de enige mogelijkheden voor de FC om gevaar bij te stichten. Ook waren er hachelijke momenten voor het doel van Groningen waar Maikel Kieftenbeld nog eens een heldenrol vervulde.
Terwijl bij Groningen Petter Andersson en Oluwafemi Ajilore in de ploeg waren gekomen en Bajrami Landzaat afloste bij de uitploeg, kwamen de gasten op voorsprong. Een loepzuivere voorzet cq. pass van Theo Janssen werd door Twente-topscorer Janko op waarde geschat. Hij passeerde Luciano en bracht de stand daarmee op 2-1. Het gebeurde in een fase waarin de onaardigheden over en weer iets toenamen. Scheidsrechter Wegereef had liefst zeven gele kaarten nodig om het duel in goede banen te leiden.
Drie minuten na de 2-1 had Twente de uitgelezen mogelijkheid de wedstrijd te beslissen. Jonas Ivens vloerde Luuk de Jong en werd daarvoor bestraft met een penalty tegen. Marc Janko had zijn derde van de middag voor het inschieten, maar raakte de voor hem rechterpaal, waardoor het nog een kleine tien minuten spannend bleef in Euroborg. Nicklas Pedersen stond al klaar om in te vallen en was samen met stormram Andreas Granqvist onderdeel van het slotoffensief.
Daarin was Petter Andersson nog het dichtst bij de gelijkmaker. Zijn schot ging echter rechts naast het doel. FC Twente vertraagde het restant van de wedstrijd op ‘professionele’ of – zo u wilt – vervelende wijze en zo kwam de eerste thuisnederlaag van Groningen een steeds dichterbij. Tomeloze inzet van het voltallige collectief van de FC werden zeer gewaardeerd en aangewakkerd door het thuispubliek, dat na de 94ste minuut vol strijd een welverdiend applaus overhad voor de thuisploeg.
Het eerste van drie cruciale duels in de laatste week van januari 2011 ging dus verloren, maar de manier waarop geeft absoluut geen reden tot wanhoop. Komende woensdag gaat FC Groningen op bezoek bij FC Utrecht in de kwartfinale van de KNVB-beker. De Utrechters boekten vandaag een 3-0 thuisoverwinning op Ajax en steken dus in een aardige vorm. Komende zondag wacht de noordelijke derby in Heerenveen als derde deel van het drieluik.

Opstelling FC Groningen
Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Holla (85’ Pedersen), Hiariej (75’ Ajilore), Enevoldsen, Garcia (72’ Andersson), Tadic; Matavz.
Rest bank: Van Loo, Bacuna, Metaj, Lachman
Opstelling FC Twente
Mihaylov, Rosales, Wisgerhof, Douglas, Onyewu, Brama, De Jong, Landzaat (77’ Bajrami), John (46’ Janssen), Janko (90’ Bengtsson), Chadli.
Toeschouwers: 22.466 (uitverkocht)
Scores: 33’ Matavz (Enevoldsen) 1-0, 40’ Janko (Douglas) 1-1, 81’ Janko (Janssen) 1-2.
Bijzonderheid: 84’ Janko schiet strafschop tegen paal
Scheidsrechter: Wegereef
Grensrechters: Van Dongen en Meenhuis
Vierde official: Higler
Gele kaarten: 19’ Landzaat, 42’ Holla, 43’ Onyewu,  74’ Janko, 84’ Ivens,  91’ Chadli, 94’ Kieftenbeld

Gerelateerd nieuws.

20 uur geleden

Strijd op het Shuffleboard

23 uur geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

3 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus